مواد لازم:
شکر 25 گرم
شير يک چهارم پيمانه
خمير مايه ي خشک فوري يک قاشق چايخوري کمي سرپر
تخم مرغ يک عدد
روغن مايع دو قاشق سوپخوري
آرد حدود يک و نيم پيمانه
براي رويه ي نان:
آرد سه چهارم پيمانه
شکر دانه ريز 6 قاشق سوپخوري
کره ي سرد 85 گرم
وانيل نوک قاشق چايخوري يا اسانس آن (چند قطره)، در صورت تمايل
پودر قند مقداري
طرز تهيه:
يک قاشق چايخوري از شکر دستور را داخل شير ريخته کمي حرارت دهيد تا شکر حل شده و شير ولرم شود. شير را از روي حرارت برداشته و صبر کنيد تا از داغي بيفتد و کاملاً ولرم شود طوري که انگشت شما را نسوزاند(40 درجه سانتي گراد).خمير مايه را داخل کاسه يا ليوان کوچک و تميزي بريزيد. شير با دماي مناسب را روي خمير مايه ريخته و کنار بگذاريد تا عمل بيايد و کف مانند شود. در اين فاصله بقيه ي شکر، تخم مرغ و روغن مايع را مخلوط کنيد و با قاشق يا چنگال هم بزنيد تا يکدست شده و تخم مرغ از لختگي خارج شود.
خمير مايه ي عمل آمده را به اين مواد اضافه کرده و بلافاصله مقداري آرد به مواد اضافه نموده و مخلوط کنيد. آرد را بتدريج به مواد اضافه کرده و مخلوط کنيد تا خمير جمع شود. خمير را روي سطح آرد پاشي شده قرار داده و ورز دهيد تا چسبندگي آن گرفته شود و خمير نرم، لطيف و يکدستي به دست آيد. دقت کنيد آرد زياد به خورد خمير ندهيد. ميتوانيد اين خمير را کمي چسبنده تر برداريد. خمير آماده شده را داخل ظرفي با گنجايش کافي (سه برابر حجم خمير) که با يک قاشق چايخوري روغن مايع چرب کرده ايد، قرار داده و خمير را يک دور در کاسه بگردانيد تا تمام سطح خمير چرب شود.
روي خمير را با دستمال نخي تميزي پوشانده و کنار بگذاريد تا استراحت کرده و حجم آن دو برابر شود.
قالب گرد يا مربع تفلون را کمي چرب کنيد. اگر قالب تفلون نيست کف قالب را با کاغذ روغني پوشانده و چرب کنيد.
بعد از آماده شدن خمير، پف آن را به آرامي با مشت خود خوابانده و آن را داخل قالب آماده پهن کنيد تا ضخامت آن حدود يک تا يک و نيم سانتيمتر باشد. خمير را کاملاً به ديواره فشرده کنيد. روي خمير را مجدداً پوشانده و حدود نيم ساعت ديگر استراحت دهيد تا حجم خمير دو برابر شده و پف کند.
فر را نيز با دماي 180 درجه ي سانتيگراد روشن کنيد. در اين فاصله رويه ي نان را به اين ترتيب آماده کنيد:
کره ي خنک تکه تکه شده، آرد، شکر و وانيل را داخل غذاسازي ريخته و سي ثانيه مخلوط کنيد تا به خورد هم رفته و مثل خرده نان شود. مي توانيد در صورت نداشتن غذاساز همين کار را چنگال نيز انجام دهيد. بعد از آماده شدن مواد را در يخچال بگذاريد.
بعد از استراحت دوم، مواد رويه را با انگشت گلوله گلوله کرده و به صورت يکنواخت روي نان پخش کنيد. اندازه گلوله ها لازم نيست يکسان باشد. نان را به مدت 20 تا 30 دقيقه در طبقه ي وسط فر گرم شده بپزيد تا به صورت ملايم طلايي شود.
بعد از خارج کردن از فر نان را به آرامي از قالب خارج کرده و روي توري سيمي خنک کنيد. بعد از خنک شدن روي آن را با پودر قند تزئين کنيد.
نکته:
1-اين دستور 225 گرم کربوهيدرات، 30 گرم پروتئين، 130 گرم چربي و 2190 کيلو کالري انرژي دارد.
2-استروسل (streusel) در اصطلاح قنادي به رويه اي مخلوط از کره، آرد و شکر اطلاق مي گردد که از آن در پخت انواع کيک ها و نان ها استفاده مي شود. اين واژه آلماني بوده و به صورت استروزل نيز تلفظ ميگردد.
3-ممکن است بعد از پخت کمي کره روي نان جمع شود که نشان مي دهد استروسل شما قبل از رفتن به فر به اندازه کافي خنک نبوده است. ولي مشکلي ايجاد نکرده و در حين سرد شدن نان به خورد آن خواهد رفت.
منبع:هنر آشپزي شماره 76