جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
پخت زيست محيطي يا بايو پخت چيست ؟
-(1 Body) 
پخت زيست محيطي يا بايو پخت چيست ؟
Visitor 711
Category: دنياي فن آوري

بايوپختBioscouring

پارچه يا نخ پنبه¬اي قبل از اينکه رنگرزي شود، چندين فرآيند را در کارخانه نساجي سپري مي¬کند. يکي از مهمترين فرآيندها، پخت مي¬باشد که سبب حذف جزيي يا کامل ترکيبات غير سلولزي و ناخالصي¬هايي مانند روغنهاي ماشين مي-گردد.
پنبه خام حاوي حدود 10% مواد غيرسلولزي (واکس، پکتين، پروتئين، پلي ساکاريد غير سلولزي غيرآلي، ناخالصي ليگنين، مواد رنگي و غيره) كه با توجه به شرايط کشت و برداشت اين مقدار متفاوت است.
ويژگي هيدروفوبي ليف پنبه¬اي اساساً به دليل خصوصيات کوتيکل است. پکتين يکي از ترکيبات غيرسلولزي ليف پنبه است که اساساً در کوتيکل ديواره اوليه قرار دارد. پکتين همانند شبکه¬اي عمل مي¬کند که مولکولهاي هيدروفوب کوچکتر در کوتيکل مانند واکس را در خود حبس مي¬کند. ويژگي هيدروفوبي اين لايه بايستي طي توليد پارچه پنبه¬اي براي دستيابي به فرآيندهاي تکميلي مؤثرتر حذف گردد.
عمليات پخت، به پارچه خواص نفوذپذيري و رطوبت پذيري بالايي مي¬دهد تا بتواند به خوبي سفيدگري يا رنگرزي شود. امروزه مواد شيميايي قليايي نظير هيدروکسيد سديم در پخت استفاده مي¬شود. اين مواد شيميايي علاوه بر اينكه مواد ناخالصي را حذف مي¬کنند و به سلولز نيز حمله مي¬کنند و سبب کاهش استحکام و افت وزن پارچه مي¬گردند. علاوه بر اين باعث ايجاد فاضلاب با محتوي نمک COD و BOD مي¬گردند.
اخيراً، فرآيند پخت آنزيمي تحت عنوان بايوپخت در فرآيندهاي مرطوب نساجي استفاده شده که ترکيبات ناخالصي غيرسلولزي از پنبه را به صورت جزئي يا کامل حذف مي¬کند. پس از اين عمليات بايوپخت، پنبه داراي ساختار سلولزي دست نخورده با افت وزن و استحکام اندکي مي¬باشد و پارچه داراي خصوصيات مرطوب شوندگي و نفوذپذيري بهتري مي-گردد و فرآيند سفيدگري بعدي آسان¬تر و جذب رنگ بهتر مي¬شود.
پخت آنزيمي پنبه به عنوان بايوپخت با مقدمات آماده¬سازي زيستي شناخته شده و ادعاي سازگاري با محيط زيست بيشتري نسبت به پخت قليايي داغ در آماده سازي پنبه¬اي دارد. با اين وجود چندين نوع آنزيم از قبيل پکتيناز، سلولاز، پروتئاز، ليپاز و زايلاناز در اين زمينه مطالعه شده است. پکتيناز تاثير بيشتر و مناسب¬تري در بايوپخت پنبه¬اي داشته است. مکانيسم پخت پکتيناز، تخريب و حذف پکتين گزارش شده است که سبب آزادسازي واکس و سهولت در حذف با سطح فعال و تلاطم مکانيکي مي¬گردد. اين عمل موجب مي¬شود که پنبه آبدوستي بهتري را بدون تغيير در فرم ليف را کسب کند.
در بايوپخت مي¬توان همزمان از آنزيم پکتيناز براي تخريب مواد پکتيني، پروتئاز براي تخريب پروتئين، ليپاز براي حذف چربي، استفاده کرد. اين آنزيم¬ها بر ساختار سلولز اثر نداشته و در نتيجه صدمه¬اي به ليف سلولز وارد نمي¬کنند.
در تحقيقي عنوان شده که مي¬توان فرآيند پخت و سفيدگري پنبه را در يک مرحله انجام داد که طي آن ابتدا حمام را بهPH:8 رسانده و از آنزيم پکتيناز قليايي در غلظت معين استفاده کرده و سپس تتراسديم¬پيرو¬فسفات به منظور بهبود عمليات اضافه شده و از پراستيک¬اسيد به عنوان عامل سفيدگري استفاده گرديد که نتايج حاصله مطلوب بود
آنزيمهاي مختلفي از قبيل Pectinesterase (EC.3.1.1.11) مي¬توانند پکتين را تخريب کنند. اين آنزيمها باند متيل استر گالاکترونيک اسيد را هيدروليز مي¬کنند و پکتين با گروه¬هاي کربوکسيل آزاد را ايجاد مي¬کنند. پلي گالاکتروناز (EC.3.2.1.15) آنزيمي از طبقه هيدرولاز است که هيدروليز اتصال آلفا- 4،1، گالاکترونيک اسيد را تسريع مي¬بخشد
فرآيند جديدBiopretreatment به دليل کاهش مصرف آبکشي در مقايسه با فرآيندهاي تجاري از اهميت خاصي برخوردار شده است. اين يک مزيت ويژه¬اي است، زيرا آب داغ مرحله آبکشي را کاهش داده، بعبارتي ميزان قابل توجهي در انرژي صرفه¬جويي مي¬کند.عدم تخريب ساختار سلولزي، عدم افت وزن و استحکام و کاهش آب مصرفي در حدود 25% ، همچنين منسوج نرمتر از مزيت¬هاي پخت آنزيمي است.
در عمليات بايوپخت پنبه با پکتيناز قليايي، در غلظت¬هاي مختلف اوليه آنزيم، محصول تخريبي به سرعت در فازهاي اوليه افزايش يافته و سپس با مرور زمان يکنواخت مي¬گردد. اين نکته نشان مي¬دهد که ماکزيمم نرخ تخريبي به کار رفته و نرخ شروع تخريب، تناسبي با غلظت اوليه آنزيم نداشته و اين مطلب نشان مي¬دهد که استفاده از آنزيم اضافه¬تر در ايجاد نرخ تخريبي شروع بالاتر غير اقتصادي است
اخيراً نشان داده شده است که عمليات آنزيمي سلولاز قبل از فرآيند پخت قليايي، حذف و تخريب ناخالصي¬ها را افزايش مي-دهد. زمانيکه عمليات سلولاز و پخت قليايي پي¬در¬پي باشد سفيدي پارچه بطور چشمگيري بهبود مي¬يابد. عمليات مقدماتي سلولاز، همچنين کاهش مصرف هيدروژن پراکسيد را در مرحله سفيدگري شيميايي پي¬در¬پي سبب مي¬گردد.
در تحقيقي که در سال 1998 انجام شد، نتايج نشان داد که آنزيم پکتيناز در پخت پارچه پنبه¬اي، زمانيکه اندکي حلال آلي و سطح فعال در سيستم وجود داشته باشد، توانايي بالاتري داشته، هر چند که برخي مشکلات از قبيل ضروريات عمليات طولاني و غلظت بالاي آنزيم تاکنون غير قابل حل مانده است.
منبع: http://power.smsm.ir
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image