جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
دانشمندان شيمي
-(6 Body) 
دانشمندان شيمي
Visitor 953
Category: دنياي فن آوري
شيميدانهاي نامي جهان اسلام
آغاز كيمياگري اسلامي با اسامي مرداني همراه است كه احتمالا خود كيمياگر نبوده‌اند، اما با گذشت زمان و فرارسيدن قرن دهم ميلادي ، كيمياگران شهيري از ميان آنان برخاستند كه علاوه بر تفكراتشان ، نوشتارهاي كاملا جديد و نويني خلق كردند.
امام جعفر صادق عليه السلام (148 ـ 82 هـ . ق. / 770 ـ 705 م.)
محضر پر فيض حضرت امام صادق (ع) ، مجمع جويندگان علوم بود. با دانش پژوهي كه به محفل آن حضرت راه مييافت از خرمن لايزال دانش او بهره مند ميشد. در علم كيميا ايشان نخستين كسي بودند كه عقيده به عناصر چهارگانه (عناصر اربعه) آب ، آتش ، خاك و باد را متزلزل كردند. از فرموده‌هاي ايشان است كه : «من تعجب ميكنم مردي چون ارسطو چگونه متوجه نشده بود كه خاك يك عنصر نيست. بلكه عنصرهاي متعددي در آن وجود دارد.» ايشان هزار سال پيش از پرسينلي ، لاووازيه و … دريافته بود كه در آب چيزي هست كه ميسوزد (كه امروزه آن را هيدروژن مينامند).
از امام صادق (ع) ، رساله‌اي در علم كيميا تحت عنوان «رسالة في علم الصناعة و الحجر المكرم» باقيمانده كه دكتر «روسكا» آن را به زبان آلماني ترجمه و در سال 1924 آن را تحت عنوان «جعفر صادق امام شيعيان ، كيمياگر عربي» در «هايدبرگ» به چاپ رسانده است. به عنوان مثال و براي آشنايي با نظرات حضرت صادق (ع) در شيمي ، خلاصه‌اي از بررسي دكتر «محمد يحيي هاشمي» را در ذيل درج ميكنيم:
از شرحي كه امام صادق (ع) براي اكسيد ميدهد، چنين معلوم ميشود كه اكسيد جسمي بوده كه از آن براي رفع ناخالصي در فلزات استفاده شده است. ايشان تهيه اكسيد اصغر (اكسيد زرد) را از خود و آهن و خاكستر به كمك حرارت و با وسايل آزمايشگاهي آن دوره ، مفصلا شرح داده و نتيجه عمل را كه جسمي زرد رنگ است، اكسيد زرد نام نهاده‌اند. اين شرح كاملا با فروسيانيد پتاسيم كه جسمي است زرد رنگ به فرمول Fe(CN)6] K4] منطبق است و … . نتيجه عمل بعد از طي مراحلي ايجاد و تهيه طلاي خالص است. امروزه نيز از همين خاصيت سيانور مضاعف طلا و پتاس براي آبكاري با طلا استفاده ميشود.
جابر بن حيان (200 ـ 107 هـ . ق / 815 ـ 725 ميلادي)
جابربين حيان معروف به صوفي يا كوفي ، كيمياگر ايراني بوده و در قرن نهم ميلادي ميزيسته و بنا به نظريه اكثريت قريب به اتفاق كيمياگران اسلامي ، وي سرآمد كيمياگران اسلامي قلمداد ميشود. شهرت جابر نه تنها به جهان اسلام محدود نميشود و غربيها او را تحت عنوان «گبر» ميشناسند.ابن خلدون درباره جابر گفته است:
جابربن حيان پيشواي تدوين كنندگان فن كيمياگري است.
جابربن حيان ، كتابي مشتمل بر هزار برگ و متضمن 500 رساله ، تاليف كرده است. «برتلو» شيميدان فرانسوي كه به «پدر شيمي سنتز» مشهور است، سخت تحت تاثير جابر واقع شده و ميگويد: «جابر در علم شيمي همان مقام و پايه را داشت كه ارسطو در منطق .» جورج سارتون ميگويد: «جابر را بايد بزرگترين دانشمند در صحنه علوم در قرون وسطي دانست.» اريك جان هوليمارد ، خاورشناس انگليسي كه تخصص وافري در پژوهشهاي تاريخي درباره جابر دارد، چنين مينويسد:
جابر شاگرد و دوست امام صادق (ع) بود و امام را شخصي والا و مهربان يافت؛ بطوري كه نميتوانست از او جدا ولي بي نياز بماند. جابر ميكوشيد تا با راهنمايي استادش ، علم شيمي را از بند افسانه‌هاي كهن مكاتب اسكندريه برهاند و در اين كار تا اندازه‌اي به هدف خود رسيد. برخي از كتابهايي كه جابر در زمينه شيمي نوشته عبارتند از : الزيبق ، كتاب نارالحجر ، خواص اكسيرالذهب ، الخواص ، الرياض و … .
وي به آزمايش بسيار علاقمند بود. از اين رو ، مي توان گفت نخستين دانشمند اسلامي است كه علم شيمي را بر پايه آزمايش بنا نهاد. جابر نخستين كسي است كه اسيد سولفوريك يا گوگرد را از تكليس زاج سبز و حل گازهاي حاصل در آب بدست آورد و آن را زينت الزاح ناميد. جابر اسيد نيتريك يا جوهر شوره را نيز نخستين بار از تقطير آميزه‌اي از زاج سبز ، نيترات پتاسيم و زاج سفيد بدست آورد.
رازي ، ابوبكر محمد بن زكريا (313 ـ 251 هـ . ق / 923 ـ 865 م.)
زكرياي رازي به عنوان يكي از بزرگترين حكيمان مسلمان شناخته شده و غربيها او را به نام «رازس» ميشناسند. رازي در علم كيميا ، روش علمي محض را انتخاب كرده و بر خلاف روشهاي تمثيلي و متافيزيك ، به روشهاي علمي ارزش زيادي قائل شده. رازي موسس علم شيمي جديد و نخستين كسي است كه «زيست شيمي» را پايه‌گذاري نموده است. دكتر «روسكا» شيميدان آلماني گفته است: «رازي براي اولين بار مكتب جديدي در علم كيميا بوجود آورده است كه آن را مكتب علم شيمي تجربي و علمي مي توان ناميد.
مطلبي كه قابل انكار نيست اينست كه زكرياي رازي پدر علم شيمي بوده است.» كتابهاي او در زمينه كيميا در واقع اولين كتابهاي شيمي است. مهمترين اثر رازي در زمينه كيميا كتاب «سرالاسرار» است. ظاهرا رازي 24 كتاب يا رساله در علم كيميا نوشته كه متاسفانه فقط معدودي از آنها بدست آمده و در كتابخانه‌هاي مشهور دنيا نگهداري ميشود. وي نخستين بار از تقطير شراب در قرع و انبيق ماده‌اي بدست آورد كه آن را الكحل ناميد كه بعدها به هر نوع ماده پودري شكل حتي به جوهر هم داده شد، از اين رو آن جوهر را جوهر شراب نيز ناميدند. گفته ميشود كه رازي كربنات آمونيوم را از نشادر و همچنين كربنات سديم را تهيه كرده است.
ابن سينا ، حسين (428 ـ 370 هـ . ق / 1036 ـ 980 م.)
ابن سينا ملقب به شيخ الرئيس ، بزرگترين فيلسوف و دانشمند اسلامي و چهره‌اي بسيار موثر در ميدان علوم و فنون است. غربيها وي را به نام «اوسينيا» ميشناسند. ابن سينا ، رنجي براي كيمياگري و ساختن طلا نكشيد؛ زيرا او به استحاله باور نداشت و صريحا تبديل فلزات به يكديگر را ناممكن و غير عملي ميدانست.
ابو علي سينا از ادويه منفرد ، 785 قلم دارو را به ترتيب حروف ابجد نام برده و به ذكر ماهيت آنها پرداخته و خواص تاثير آن داروها را شرح داد. وي ضمن توصيف اين مواد ، آگاهيهاي جالبي در زمينه «شيمي كاني» به خوانندگان ميدهد و ميگويد از تركيب گوگرد و جيوه مي توان شنگرف تهيه كرد. وي نخستين كسي است كه خواص شيميايي الكل و اسيد سولفوريك را از نظر دارويي شرح داد.
بيروني ، ابوريحان محمد (442 ـ 362 هـ . ق / 1050 ـ 972 م.)
كاني شناس و دارو شناس جهان اسلام و يكي از بزرگترين دانشمندان اسلام است كه با رياضيات ، نجوم ، فيزيك ، كاني شناسي ، دارو سازي و اغلب زبانهاي زنده زمان خود آشنايي داشته است. يكي از آثار مهم بيروني در شيمي كتاب الجواهر وي است كه در بخشي از آن ، نتايج تجربي مربوطه به تعيين جرم حجمي امروزي آنها تفاوت خيلي كم دارد و يكي از كاربردهاي مهم وي به شمار ميرود كه در علوم تجربي ، انقلابي بزرگ به وجود آورد. براي تعيين جرم اجسام ، ترازويي ابداع كرد.
بيروني همچنين در كتاب الجماهير (در شناسايي جوهرها) به معرفي مواد كاني به ويژه جواهرات گوناگون پرداخت. بيروني ، چگالي سنج را براي تعيين جرم حجمي كانيها به ويژه جوهرها و فلزها نوآوري كرد كه در آزمايشگاه امروزي كاربرد دارد.
آلفردبرناردنوبل
آلفردبرناردنوبل در بيست ويكم اكتبر سال 1833 در شهراستكهلم سوئدچشم به جهان گشود .در 8 سالگي به همراه خانواده اش عازم روسيه شد . نشانه هاي علاقه به علوم و به ويژه شيمي درهمان نخستين سالهاي كودكي در وي پديدار شد.آموخته هايش را به شكل خودآموز فراگرفت و هيچ گاه تحصيلات دانشگاهي را از سرنگذراند . در سال 1863 به سوئد بازگشت و دركارگاه پدر در هلنبورگ به عنوان شيميدان مشغول به كار شد . او در توليد صنعت مواد منفجره نيتروگليسيرين موفقيت بسياري بدست آورد . در1864 انفجاري منجر به ويراني كارخانه و مرگ چند نفر از جمله برادر جوانترش شد ، پس از آن كه كارخانه هايي در آلمان و نروژ ساخته شدند نوبل در1867 اختراع نوعي از نيترو گليسيرين به نام ديناميت را به ثبت رسانيد . در ديناميت او نيتروگليسيرين جذب خاك دياتومه جامد بي اثري شده بود از اين رو كاركردن با آن ايمن تر بود . اين اختراع به سرعت كار ساخت و ساز ها را در بسياري از كشورها بهبودبخشيد.نوبل در سال 1875 ژلاتين منفجرشونده قويتري را ارائه داد كه در آن نيتروگليسيرين با نيتروسلولز ژلاتيني شده بود . اختراع وي طرحهاي بزرگ راه سازي مانند كانال كورينث و تونل گوتارد را امكان پذيرساخت . درسال1887 بالبيست ماده منفجره بي‌دود را براي امورنظامي معرفي كرد ، آلفرد نوبل مردي تنها غالباً بيمار فروتن كمرو و دوستدار انسان ها بود . او در دهم دسامبر سال 1896 پيش از تحقق ايده هايش درمنزل شخصي اش واقع در سن رمو ايتاليا چشم از جهان فرو بست .قسمتي از وصيتنامه نوبلتمام دارايي ام طبق آنچه درپي مي آيد تقسيم شود . اين سرمايه به شكل اوراق بهادار معتبر توسط كارگزارانم از طريق تأسيس يك صندوق به عنوان جايزه سالانه به كساني اعطا شود كه طي سال گذشته خدمت بزرگي به جامعه انساني انجام داده باشد.جايزه مزبور به پنج قسمت مساوي تقسيم شود و هر يك از آنها به يكي از موارد زير اختصاص داده شود: 1سهم براي كسي كه مهمترين اختراع يا اكتشاف در زمينه علوم فيزيك انجام داده است . يك پنجم براي كسي كه مهمترين يا مفيدترين اكتشاف رادرزمينه علم شيمي انجام داده ، يك سهم براي كسي كه مهمترين كشف دررشته فيزيولوژي يا پزشكي انجام داده باشد ، يك پنجم براي كسي كه برجسته ترين اثر ادبي را خلق كند ، ويك سهم باقيمانده به كسي تعلق گيرد كه بيشترين يا بهترين اقدام را براي ايجاد صلح و برادري و فروكاستن آتش دشمني بين ملت ها و برقراري دوستي انجام دهد.مشخصات جوايزجايزه نوبل شامل مدال افتخار-ديپلم شخصي و مبالغي وجه نقد است .
طبق بند چهارم اساسنامه بنيادنوبل بيش از سه نفر نمي توانند درجايزه سهيم باشند . جايزه تنها به كساني كه درقيدحيات هستند تعلق مي گيرد ، مگرآنكه نامزدي شخص وفات يافته پيش از مرگش اعلام شده باشد ، مراسم در سالن كنسرت استهكلم برگزار مي شود و اعليحضرت پادشاه سوئد شخصاً ديپلم-مدال وسند تأييدكننده مبلغ جايزه را به دست برندگان مي دهد.ديپلم افتخار فيزيك-شيمي توسط آكادمي سلطنتي علوم سوئدوديپلم فيزيولوژي يا پزشكي توسط انسيتوي كارولينا تهيه مي شود ، صحافي ديپلمها بر عهده صحافي hassler و falth است0جلدها از چرم بسيارمرغوب بز است0ديپلم فيزيك داراي جلد آبي رنگ و ديپلم شيمي و فيزيولوژي يا پزشكي داراي جلد قرمز است ، به علاوه خوشنويسان آرمي كه از تركيب حروف اول اسم شخص تشكيل مي شود را برروي هر يك از ديپلمهاي اختصاصي برندگان حكاكي مي كنند ، ديپلمها درون جعبه اي از جنس مقوا كه به منظورحفظ ديپلمها طراحي شده قرار مي گيرند ، ابعاد ديپلم نيز 23در35 سانتي متر است.طبق اساسنامه بنياد نوبل كه با حضور پادشاه وقت سوئد در تاريخ 29 ژوئن1900 تنظيم شده است هيأت اهدا جوايز موظف به تقديم حواله مبلغ جايزه-ديپلم-مدال و تقديرنامه اختصاصي به برندگان مي باشد مدال نوبل فيزيك – شيمي -فيزيولوژي يا پزشكي وادبيات توسط مجسمه ساز و كليشه ساز مشهور سوئدي -اريك ليندبرگ-و مدال نوبل صلح توسط مجسمه ساز نروژي گوستاو ويگلند طراحي شده است ، در يك طرف مدال سوئدي تصويري از نوبل و طرف ديگر آن سالروز تولد و مرگ نوبل با حروف لاتين نگاشته شده است ، اين مدال تا سال 1980 به وزن 200 گرم قطر66ميلي متر واز طلاي18عيار تهيه مي شداز آن زمان تا كنون مدال از تركيبي از طلاي 18عيار و 24 عيار تهيه مي شود ، مبلغ جايزه در سال1900-150800كرون سوئيس بود كه در سال 1923 به كمترين حدخود يعني 115000 كرون سقوط كرد ، اما در سالهاي اخير اين مبلغ به طور قابل توجهي افزايش پيداكرده است1ميليون كرون در سال 1981 ، 2ميليون درسال 1986 ، 3 ميليون كرون در سال 1989 ، 4 ميليون كرون در سال 1990 ، 6 ميليون كرون در سال 2000 و از 2001 ده مليون كرون درهررشته به برندگان اهدا مي شود ."
ماري کوري
شکفتن استعداد
روزي در يکي از جلسات سخنراني يکي از اساتيد بزرگ رياضيات ، دختري جوان ، سخنان استاد را يادداشت مي کرد. استاد در ضمن بياناتش گفت: “من از دل ذره ، آفتاب بيرون مي‌آورم.”
دختر جوان اين سخن استاد را با مسرت پذيرفت و با خود چنين انديشيد: علم قدرتي دارد که حتي تصور آن براي ما لذت‌بخش است. دانشمندان بزرگ گفته‌اند که جهان ، همچون کتاب بزرگي است که در هر سطرش رازي نهفته دارد. مردم ، کلمات اين کتاب را خوانده و متحير مي‌شوند، ولي دانشمندان با مطالعه آن ، پرده از راز طبيعت برمي‌دارند.
تاريخچه
دختر جوان ، اهل کشور لهستان بوده و ماري نام داشت. وي در شهر ورشو ، پايتخت لهستان در خانواده‌اي فقير به دنيا آمد و در همان شهر ، تحصيلات دبيرستان خود را به اتمام رسانيد. سپس با مشکلات اقتصادي زيادي در دانشگاه پاريس به تحصيل ادامه داد.وي اتاق کوچکي داشت و چون هزينه برق زياد بود، شب‌ها به کتابخانه‌اي مي‌رفت و تا دير وقت در نور و گرماي کتابخانه به مطالعه مي‌پرداخت.
پيوند علمي يا پيوندي ناگسستني
ماري در سال چهارم دانشگاهش در پاريس با دانشمند جواني به اسم “پير کوري” آشنا شد. اين آشنايي ، ريشه دار شد و اين دو جوان شيفته علم را به هم پيوند داد. در سال 1895 اين دو دانشمند ، پيوند زناشويي بستند و از آن پس ، ماري را ماري کوري ناميدند.
پايان نامه ماري کوري
ماري کوري براي اخذ گواهينامه پايان تحصيلاتش با راهنمايي همسرش بر روي عناصري که بعدها مواد راديو اکتيو نام گرفتند، به تحقيق پرداخت. وي پايان نامه خود را با آزمايش درباره يگانه عنصر راديو اکتيو شناخته شده آن زمان ، آغاز کرد . او در تحقيقاتش به اين نتيجه رسيد که پرتوزايي در سنگ معدني اورانيوم از خود اورانيوم بيشتر است. بنابراين ، وجود عناصر ناشناخته با شدت تشعشعي بالا را در سنگ اورانيوم حدس زد.
حدس ماري پس از انجام آزمايشاتي به تحقق پيوست و او اسم آن عنصر را “راديوم” گذاشت. به زودي معلوم شد که مي‌توان راديوم را در صنعت و پزشکي بکار گرفت. گروهي از مهندسان آمريکايي مي‌خواستند تکنيک به دست آوردن راديوم را از دانشمندان جوان بخرند، اما آنها با چشم پوشي از مسايل مالي ، روش به دست آوردن راديوم را منتشر کردند.
صعود ماري کوري به قله دانش
در سال 1903، فرهنگستان علوم سويد به پير کوري ، جايزه نوبل داد. اندکي بعد وي استاد دانشگاه پاريس شد و ماري کوري نيز رياست آزمايشگاه فيزيک را در دانشگاه پاريس عهده دار شد. اين دو دانشمند دو دختر داشتند. البته زمان زيادي نگذشت که پير کوري در تصادفي کشته شد و ماري کوري به سوگ همسرش نشست.
بعد اين حادثه ناگوار به پيشنهاد هيأت دانشگاه در جاي همسرش به تدريس پرداخت و تا آن زمان هيچ زني چنين رتبه علمي نداشت. ماري هنگام تدريس در دانشگاه ، تحقيقات خود را درباره راديوم تکميل کرد و در سال 1911 دومين جايزه نوبل از طرف فرهنگستان علوم سويد به وي عطا شد.
قاتل نامريي ماري کوري که بود؟
ماري کوري در سال 1934 در پاريس در گذشت. مرگ وي براي پزشکان حيرت انگيز بود که چه مرضي او را از پاي درآورده بود؟ ماري چندين سال با راديوم کار کرده و در معرض تشعشعات آن قرار گرفته بود. پزشکان بر اين عقيده بودند که قاتل نامريي وي راديوم بوده است.
ارزش‌هاي اجتماعي و اخلاقي ماري کوري
زندگي اين بانوي برجسته که دو جايزه نوبل گرفت، سرشار از اميد و تلاش بود. وي ابتداي دوران جوانيش را با زندگي دشواري شروع کرد و در سايه سعي و تلاش به بزرگترين مقام علمي جهان رسيد. هيچ گاه شهرت و مقام او را فريفته نکرد و با وجود مقام بلند علمي در خانه ، کدبانو و مادري مهربان بود. اينيشتين درباره او گفته است : “ماري کوري يکي از نام آورترين کساني است که نام و آوازه او را نفريفت.”
ديميتري اوانوويچ مندليف
ديميتري اوانوويچ مندليف (Mandaliev) ، زير و رو کننده علم شيمي و فرزند يکي از مديران مدرسه محلي ، در 7 فوريه 1834 در شهر توبولسک واقع در روسيه متولد شد.
? تولد مندليف
ديميتري اوانوويچ مندليف (Mandaliev) ، زير و رو کننده علم شيمي و فرزند يکي از مديران مدرسه محلي ، در 7 فوريه 1834 در شهر توبولسک واقع در روسيه متولد شد.
? ورود به دنيي شيمي
وي در سال 1869 دکتر علوم و استاد شيمي دانشگاه شد و در همين سال ازدواج کرد. در ين هنگام ، فقط 63 عنصر از نظر شيميدانها شناخته شده بود.
? قانون تناوبي
مندليف در ين فکر بود که خواص فيزيکي و شيمييي عناصر ، تابعي از جرم اتمي آنهاست. بدون قانون تناوبي نه پيش بيني خواص عناصر ناشناخته ميسر بود و نه به فقدان يا غيبت برخي از عناصر مي‌شد پي برد. کشف عناصر ، منوط به مشاهده و بررسي بود. بنابرين تنها ياري بخت ، مداومت و يا پيش داوري ، منجر به کشف عناصر جديد مي‌شد.
قانون تناوبي ، راه جديدي در ين زمينه گشود. منظور مندليف از ين جمله‌ها آن بود که در سير تاريخي شيمييي ، زمان حدس زدن وجود عناصر و پيشگويي خواص مهمشان فرا رسيده است. جدول تناوبي ، پيه‌ ي بري ين کار شد. حتي ساخت ين جدول نشان مي‌داد که در چه جاهيي مکان خالي باقي مي‌ماند که بيد بعدا” اشغال شود.
? چينش عناصر در جدول تناوبي
با آگاهي از خواص عناصر موجود در جوار ين مکانهي خالي ، مي‌شد خواص مهم عناصر ناشناس را تخمين زد و چند مشخصه مقداري آنها (جرمهي اتمي، چگالي ، نقطه ذوب ، و نقطه جوش و مانند آنها) را به کمک نتيجه گيري‌هي منطقي و چند محاسبه رياضي ساده ، تعيين کرد. ين مطالب نياز به تبحر کافي در شيمي داشت. مندليف از ين تبحر برخوردار بود که با ترکيب آن ، با تلاش علمي و اعتقاد به قانون تناوبي توانست پيشگوهي درخشاني درباره وجود و خواص چندين عنصر جديد را اريه دهد. بنابرين مطابق با ين فکر ، جدولي درست کرد و 63 عنصر شناخته شده را به ترتيب جرم اتميشان در جدول قرار داد.
تعداد عناصر در سطرهي جدول يکي نبود، مثلاٌ سطر پنجم 32 عنصر داشت، در حالي‌که سطر ششم فقط شامل 6 عنصر بود. ولي عناصري که خواص آنها شبيه هم بود، در ين جدول نزديک هم قرار داشتند و بدين علت مقداري از خانه‌هي خالي ، متعلق به عناصري است که تا آن زمان شاخته نشده بود. وي ين نتيجه را در سال 1869 به جامعه شيمي روسيه تقديم کرد.
? ميزان استقبال از جدول مندليف در آن زمان
جدول مندليف که پيش بيني وجود 92 عنصر را مي‌نمود، جز “لوتر ميز” که يک سال بعد از مندليف ، جدولي مشابه با جدول مندليف انتشار داده بود، طرفداري نداشت.
? پيش‌بيني‌هي مندليف در جهان علم
پيش‌بيني‌هي عجيب مندليف ، زمان درازي به صورت مثلهي موجود در همه کتابهي شيمي در آمده بود و کمتر کتاب شيمي وجود دارد که در آن ، از اکاآلومينيوم و اکابور و اکاسيليسيم ياد نشده باشد که بعدها پس از کشف به نامهي گاليوم، سکانديوم و ژرمانيوم ناميده شدند. در ميان سه عنصري که مندليف پيش بيني کرده بود اکاسيليسيوم بعد از سيرين کشف شد(1887) و کشف آن بيش از کشف دو عنصر ديگر ، مرهون ياري بخت و تصادف مساعد بود.
? تييد پيش‌گويي‌هي مندليف
در واقع ، کشف گاليوم توسط “بوابودران” (1875) مستقيماٌ توسط روشهي طيف سنجي‌اش بود و جداکردن سکانديوم توسط “نيلسون” و “کلو” (1879) مربوط به بررسي دقيق خاکهي نادر بود که در آن زمان اوج گرفته بود. اندک اندک همه پيش‌گويي‌هي مندليف تحقق يافتند. آخرين تييد در مورد وزن مخصوص سکانديوم فلزي بود.
در سال 1937 ، “فيشر” شيميدان آلماني ، موق به تهيه سکانديوم با درجه خلوص 98% شد. وزن مخصوص آن ، 3 گرم بر سانتي‌متر مکعب بود. ين دقيقاٌ همان رقمي است که مندليف پيش‌بيني کرده بود. در پييز سال 1879 “انگلس” کتاب جامعي بدست آورد که نويسندگانش “روسکو” و “شورلمر” بودند. در آن کتاب ، بري نخستين بار به پيشگويي آلومينيوم توسط مندليف و کشفش تحت تاثير نام گاليوم اشاره شده بود.
در مقاله ي که بعدها انگلس در کتابي هم نقل کرده است، اشاره به مطلب آن کتاب شيمي شده است و نتيجه گرفته است که: « مندليف با به کار بردن ناخودآگاه قانون تبديل کميت به کيفيت هگل ، واقيعت علمي را تحقق بخشيد که از نظر تهور ، فقط قابل قياس با کار “لوريه” در محاسبه مدار سياره ناشناخته نپتون بوده است. »
? شهرت جهاني مندليف
علاوه بر آنچه گفته شد، با اکتشاف آرگون در سال 1894 و هليوم و ينکه جدول مندليف وجود نيون و کريپتون و گزنون را پيش‌بيني نمود، جدول مندليف شهرت عجيب و فوق‌العاده ي کسب نمود. در آن سالها بود که تمامي آکادمي‌هي کشورهي جهان (غير از مملکت خويش) او را به عضويت دعوت نمودند.
? مرگ مندليف
مندليف دو دوم فوريه 1907 در 73 سالگي در گذشت. به طوري که مي‌دانيم، از هنگامي که جدول مندليف بوجود آمد، خانه‌هي خالي آن ، يکي پس از ديگري با کشف عناصر پر مي‌شد و آخرين خانه خالي جدول ، در سال 1938 با کشف آکتنيوم در پاريس پر شد.
رابرت بويل ( 1691 – 1627(
رابرت بويل که از چهره هاي ماندگار انگليس است در کاخ ليزمور در ايلند به دنيا آمد او هفتمين پسرکنت اعظم کورک يکي از ثروتمند ترين مردان جهان بود کنت اعظم براي تربيت فرزندان و اينکه لوس و نازنازي نشوند آنها را به خانواده هاي فقير سپرد تا پرورش يابند.رابرت بويل از 6 ماهگي تا 4 سالگي در يک خانواده روستايي ايلندي به سر برد او تا 8 سالگي زير نظر معلم سر خانه تحصيل کرد سپس به مدت 3 سال در اتون انگليس به در خود ادامه داد.
بويل در 20 سالگي به لندن رفت و عضو يک گروه دانشمندان تحربي شد.بويل اعتقاد راسخ داشت که آينده علم بر روش تجربي استوار است . شعار او که هيچ چيز به صرف گفته ديگران قابل قبول نيست. اين فکر را که تمام پاسخها در کتابهاي قديمي وجود دارد نفي مي کرد. گروه علمي که او عضو آن بود جلسه بحثهاي غير رسمي را در خانه هر يک از اعضا برگزار مي کرد و بويل به آن نام کالج نامرئي داده بود.
در سال 1654 بويل به اکسفورد رفت تا به حاميان علوم تجربي نزديکتر باشد او با کمک رابرت هوک باهوش يک تلمبه بادي پيشرفته را ساخت . اين دو نفر ثابت کردند که صدا در خلا منتشر نمي شود آنها استدلال گاليله را که معتقد بود در صورت نبودن مقاومت هوا يک پر سبک و يک تکه سرب سنگين با سرعت برابر سقوط مي کنند تاييد کردند . بويل به سبب آنکه نمي خواست حيوانات را بيازارد قادر نبود که مطالعاتش را روي تنفس در خلا کاملا پيگيري کند و او يافته هاي خود را در کتاب تاثير کشساني هوا در سال 1660 منتشر کرد. اين کتاب شامل قانون بويل است. بنابر قانون بويل حجم يک گاز با فشار موثر بر آن نسبت وارون دارد.
بزرگترين دستاوردهاي بويل در رابطه با علم شيمي است. او عنصر را ماده اي تعريف کرد که نمي توان آن را با روشهاي شيميايي به مواد ساده تر تبديل کرد و نمي توان آن را از ترکيب دو يا چند ماده ساده تر به دست آورد. کتاب او به نام شيميدانان شکاک 1661 نشان دهنده آغاز شيمي جديد است.
بويل اصرار داشت که دوستان دانشمند وي نتايج تجربيات خود را با سرعت گزارش کنند تا ديگران نيز از اکتشافهاي جديد مطلع شوند در سال 1663 وي کوششهاي موفقي را براي صدور امتياز انجمن سلطنتي به عنوان يک مجمع علمي رسمي که بر اساس الگوي کالج نامرئي ايجاد شده بود انجام داد. در سال 1668 به لندن بازگشت و يک آزمايشگاه شيمي را در خانه خود به وجود آورد او عنصر قابل اشتعال فسفر را کشف کرد و نخستين کبريت را ساخت.
رابرت بويل علاوه بر پژوهشهاي غلمي زبانهاي عبري يوناني و سرياني را آموخت تا مطالعات خود را روي متون مذهبي دنبال کند. مسئوليتهاي گوناگوني از جمله رياست شوراي شهر اتون مقامي در کليساي انگليس و رياست انجمن سلطنتي به او پيشنهاد شد ولي آنها را نپذيرفت. بويل هيچ گاه ازدواج نکرد. هنگامي که در لندن وقات يافت مجموعه کارهاي علمي خود و دستگاهاي را که ساخته بود به انجمن سلطنتي واگذار کرد. او همچنين هزينه سخنرانيهاي سالانه حمايت از دين مسيح در برابر حمله بي دينان تامين مي کرد
گرهارد ارتل
گرهارد ارتل دانشمند آلماني چهارشنبه 10 اکتبر (18 مهر) در روز تولد 71 سالگي‌اش به عنوان برنده جايزه نوبل شيمي سال 2007 معرفي شد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه کميته نوبل ارتل را به خاطر نقش ارزشمندش در صنعت شيمي مدرن و کمک به پيکار براي ترميم حفره اوزون سزاوار دريافت جايزه نوبل شيمي دانست.
اين کميته ارتل را که استاد بازنشسته موسسه فريتس هابر ، بخشي از انجمن ماکس پلانک، است به عنوان پيشگام در "شيمي سطحي، شاخه‌اي از شيمي که در دهه 1960 تکامل يافت و يک از اولين افرادي که توانايي تکنولوژي مدرن براي کاوش اين حوزه جديد را دريافت" معرفي مي‌کند.
هيات داوران نوبل در بيانيه‌شان گفتند: "اين دانش براي صنعت مهم است و به ما کمک مي‌کند تا فرآيندهاي متنوعي مانند زنگ‌زدن آهن، نحوه کار پيل‌هاي سوختي و چگونگي کارکرد کاتاليزورها در ماشبن‌ها را درک کنيم."
اين هيات افزود: اين دانش همچنين توضيح مي‌دهد که چرا لايه حفاظتي اوزون در اطراف کره‌زمين از طريق واکنش‌هاي شيميايي بر روي سطوح بلورهاي ريز يخ در لايه استراتوسفر جو آسيب مي‌بيند.
دستاورد ارتل اين بود که روشي تجربي؛ گام به گام و دقيق براي ساختن تصويري کامل از يک واکنش شيميايي بر روي يک سطح جامد را به وجود آورد.
به گقته هيات داوران ارئل بنيادهاي روش‌شتاختي يک حوزه کامل پژوهشي را پايه‌گذاري کرد.
ارتل که در 10 اکتبر 1936 در شهر باد کانستات در آلمان به دنيا آمد در طول دوران کاري‌اش افتخارات و جوايز متعددي دريافت کرد و عضو چندين آکادمي علمي يود.
ارتل در اين باره گفت‌: "وقتي از استکهلم به من خبر دادند، اول زبانم بند آمده بود. احساس غرور مي‌کنم."
او گفت اين افتخار هديه روز تولدي است که تنها يک بار در عمر به انسان اهدا مي‌شود.
ارتل دومين آلماني است که امسال برنده جايزه نوبل مي‌شود.
سه ‌شنبه اين هفته پيتر گوئنبرگ آلماني به همراه آلبر فرت از فرانسه براي کشفي که منتهي به ميتياتوري‌شدن ديسک‌هاي سخت شد، جايزه نوبل گرفته بود.
برندگان جايزه نوبل در هر رده يک مدال طلا، يک ديپلم و 100 ميليون کرون سوئد (حدود يك‌ونيم دلار) دريافت مي‌کنند.

منبع :
http://www.knowclub.com/paper
http://chemtown.blogfa.com
http://www.academist.i
/الف
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image