مخلوطهاي گروت آماده جهت مصارف مختلفي چون، زير صفحه ستونها، آنکربلتها، نصب ريل ماشين آلات، برينگ پلها، بلتها، ريلها، حايل ها و... کاربردي دارند. اين گروتها به گونه اي طراحي شده اند که توان جذب نيروهاي وارده و انتقال آنها به بخش زيرکار را داشته باشند.
براي مثال در هنگام نصب انواع ماشين آلات نيروهاي وراده از آنها توسط گروت يا ملات به فنداسيون بتني منتقل مي گردند. ملاتها و گروتها موجب حصول مقاومتهاي مطلوب و مطمين و همچنين اتصال پايدار بين ملات و سازه اي که قرار است بر روي آن گروت يا ملات قرارگيرد از يکطرف و سطح زيرکار از طرف ديگ مي گردند.
بطور کلي دو روش ملات ريزي در داخل حفرات در محل اتصال آنکرو وجود دارد که عبارتند از :
الف – گروت يا ملات خشک (Dry-pack Mortar) : در اين روش ملات با استفاده از نيروي تراکميTamping جايگذاري مي شود.
ب – گروت يا ملات سيال (Flow Mortar) : بعلت رواني در هنگام ريختن، گروت يا ملات خود به خود جايگذاري مي شود.
هرچند مصرف گروت يا ملاتهاي نوع خشک بطور کاملاً رضايت بخشي در عمل در کارهاي ساختماني بکار برده مي شود ولي اين روش جايگذاري هميشه روش مناسبي نيست، به همين خاطر است که در عمل تمايل به استفاده از روش ملات سيال رو به افزوني دارد. روش ملات سيال در محلهايي که حفرات تقريباً بسته و مسدود و غير قابل دسترسي بوده بيرون از آن، گروت کاري براحتي امکان پذير نيست کاربرد فراوان دارد.
چرا ملاتهاي مخلوط گروت آماده ترجيح داده مي شوند؟
ملاتهاي گروت طراحي شده براي گروت کاري مي بايست پاسخگوي کاربردها، عملکردها و نيازهاي مشخصي همچون موارد زير باشند.
قوام يافته و سيال باشد و در حالت معمولي جاري شود.
دچار جداشدگي آب و سنگدانه از هم نشده و ته نشين نشود.
دچار جمع شدگي قابل ملاحظه نگردد.
توان نگهداري آب ملات بتني و سيمان را داشته باشد.
در حداقل زمان به مقاومت مطلوب دست يابد.
مجموعه موارد ذکر شده در بالا نيازمند همگوني مخلوط، مواد چسباننده و مصالح سنگي (دانه بندي) و مواد افزودني هستند. چنانچه مخلوط گروت در کارگاه ساختماني ساخته شود و از مصالح سنگي موجود استفاده بعمل آيد، دانه بندي مناسب بدست نخواهد آمد و ضمانت لازم نيز امکان پذير نخواهد بود.
براي بدست آوردن درصد بهينه مواد چسباننده و افزودني (اگر نياز باشد) و مصالح سنگي در چنين شرايطي از نظر تکنيکي تقريباً غير ممکن خواهد بود و از نظر اقتصادي نيز کاملاً غير اقتصادي است. به همين دليل است که از ملات مخلوط آماده بطور ايده آل براي ملات ريزي و گروت کاري استفاده بعمل مي آيد. اين نوع ملاتهاي مخلوط آماده تحت شرايط کنترل شده و فرموله شده و از پيش مخلوط شده در کارخانه بسته بندي مي شوند. از آنجاييکه خصوصيات عملکرد اين مواد بطور دقيق مشخص و معلوم است، چنانچه طبق راهنماي سازنده بکار برده شوند و همچنين بطور مناسب مخلوط، تحکيم و عمل آوري شوند، نتايج مثبت و رضايت بخشي را بدنيال خواهد داشت.
ملاتهاي گروت آماده
شرکت وندشيمي توليد کننده و عرضه کننده گروتها و ملاتهاي مخلوط آماده بر پايه سيمان، رزين اپوکسي و پليمري (بسپار) مي باشد.
مهمترين عامل در انتخاب ملات براي يک کاربرد مشخص بستگي به شرايط و خواسته هاي مورد نيازسرويس، ملات ريزي و يا گروت کاري دارد. هريک از اين نوع ملاتها داراي خصوصيات عملکردي مشخص و منحصر بفردي مي باشند که پاسخگوي نيازهاي موجود خواهند بود.
گروت منبسط شونده بر پايه سيمان
گروت سيماني اصلاح شده با مواد پليمري (بسپار)
گروت اپوکسي دوجزيي و يا سه جزيي
گروت آماده منبسط شونده
ملات، گروت سيماني منبسط شونده با مقاومت اوليه و نهايي بالا و زود رس که به دماي آب و هوايي محيط و زمان مصرفي بستگي دارد.
اين ملات بصورت پودر خشک بسته بندي شده، آماده مصرف مي باشد و در هنگام ترکيب با آب، داراي خصوصيت و يژه انبساط حجمي دو مرحله است.
انبساط اوليه آن حاصل تصعيد گازها بوده و هنگامي بوقوع مي پيوندد که پودر آن با آب ترکيب مي شودو به مدت 15 تا 30 دقيقه بطول مي انجامد. فاز دوم انبساط نيز در اثر واکنش شيميايي گيرش ملات است که يک يا دو روز بعد از اختلاط ملات آغاز مي شود.
به منظور حصول انبساط اوليه بهينه بايستي ملات را پس از اختلاط با آب سريعاً مورد استفاده قرارداد. گروت مخلوط آماده از نوع گروت ضد سولفات بوده و داراي سيمان پرتلند ضد سولفات بر طبق ASTM C 150 نوع V و پودر ميکروسيليکا مي باشد. اين ملات مخصوص دماي بالاي c °40 - c °10 بوده و چنانچه ملات ريزي در زير دماي ياد شده صورت گير و نرخ کسب مقاومت کندتر خواهد شد.
گروت اصلاح شده پليمري
ملات سيماني اصلاح شده با مواد پليمري داراي دو جزء مي باشد.
جزء مايع A : رزين پليمري
جزء مايع B : مخلوط سيمان با مقاومت بالا و دانه بندي ويژه با ماسه سيليسي شکري، با بهترين خواص روان کنندگي.
در هنگام ملات ريزي تنها کافيست دو جزء B و A با هم مخلوط شوند. اين ملات داراي خصوصيات زير
مي باشد :
1- مقاومت کششي و خمشي بالا
2- خاصيت آببند کنندگي مطلوب
3- مقاومت سايشي بالا
4- پيوند قوي با زيرسازي (معدني)
5- مقاومت بالا در برابر اثر آب شور دريا
توجه :
براي کسب اطلاعات بيشتر به راهنماي ملات تعميراتي و محافظتي وندشيمي مراجعه شود.
گروت اپوکسي
اين گروت اپوکسي شکل پذير و بدون حلال شامل 3 جزء مي باشد.
رزين اپوکسي، سخت کننده، عمل آورنده آمين و دانه بندي ويژه سيليسي
در هنگام مصرف کافيست سه جزء آن با هم مخلوط شوند.
اين ملات داراي خصوصيات زير است :
1- سخت شدن سريع که دماي محيط بستگي دارد
2- قابليت بالاي چسبندگي به زير کارهاي معدني و فولادي
3- مقاومت در برابر ارتعاشات شديد
4- سخت شدن بدون جمع شدگي
5- مقاومت بالا در برابر حملات مواد شيميايي
6- مقاومت مکانيکي بسيار زياد
موارد مصرف :
- گروت کاري و ملات ريزي براي پيوند محکم سازه اي در شرايط باربري ديناميکي
- در صنايع، شامل : کارخانه و ماشين آلات موتوري، ژنراتورها، پمپها، ريل جرثقالها، سيستمهاي انبارهاي بلند
- در کارهاي ساختماني، شامل : برينگ پلها، پايه گاردهاي محافظ دست اندازها، تيرهاي راهنمايي لامپهاي استاندارد انکربلتها.
- در صنايع ساختماني، شامل : ستونهاي پيش ساخته بتني و يا فولادي، اجزاء ساختمان پي ها، تصفيه ستونها، اتصالات، روزنه هاي لوله کشي.
- تعميرات بتن، شامل : روسازي حفرات سنگها و فواصل آنهاپر کردن حفرات
مورد کاربردي
آماده سازي زيرکار
موفقيت در انتقال نيروهاي وارده توسط مواد پيوند دهنده کاملاً به زير کار بستگي دارد.
اين موفقيت ذکر شده را مي توان در 3 واژه خلاصه کرد.
1- سلامت 2- تميزي 3- ثبات
زيرکار سيماني مي بايست :
- عاري از هر گونه چربي يا گرد و غبار، روغن و مواد آلوده باشد.
- عاري از هرگونه روغن قالب و مواد عمل آورنده باشد.
- عاري از هرگونه پوسته و بخشهاي سست و لق باشد.
- عاري از پوسته سيماني و دوغاب سيمان باشد.
زيرکارهاي فلزي مي بايست :
- عاري از هرگونه روغن، چربي، گرد و غبار و مواد آلوده باشند.
- عاري از لايه هاي پوسته ورقه شده باشند.
روشهاي آماده سازي سطوح زيرکار
انتخاب نوع روش آماده سازي سطوح زيرکار به عواملي چون : شرايط زيرکار، امکانات محلي و نوع ملات مصرفي بستگي دارد. سطح قديمي را مي توان با استفاده از روشهاي زير آماده کرد.
- سند بلاست نمودن، واتربلاست شديد، قلم و چکش کاري، مضرس کردن و خراش دادن سطوح، خراشيدن و زبر کردن سطوح عامل اصلي پيوند و چسبندگي ملات با سطح زير کار است.
- بايد به اين نکته توجه داشت که زيرکردن بيش از اندازه سطوح موجب جلوگيري از روان شدن ملات بر روي سطح مي گردد.
رطوبت در بتن زيرکار
هنگاميکه زيرکار از نوع بتني، ملات سيمايي و يا ملات سيماني اصلاح شده با مواد پليمري باشد، مرطوب بودن زيرکار الزمي است. اشباع کردن زيرکار از آب موجب جلوگيري ازخشک شدن ملات مصرفي (در اثر جذب آب ملات توسط زيرکار) شده و باعث افزايش چسبندگي مي گردد.
سطح زيرکار خشک موجب از دست رفتن آب ملات و مايع پليمري آن مي گردد که نتيجه آن، ضعيف شدن چسبندگي در محل اتصال است. مدت زمان مرطوب نگه داشتن زيرکار به درجه جذب آب زيرکاربستگي داشته و بايستي مقدار آب مازاد را قبل از ملات ريزي با استفاده از پمپ، اسفنج، فشارباد، دستگاه و کيوم و... جمله آوري کرد. ملاتهاي اپوکسي برخلاف ملاتهاي سيماني براي بوجود آوردن پيوندي قوي نيازمند زيرکاري خشک هستند ولي گروتهاي چسباننده و ندشيمي حتي در محلهاي کم رطوبت نيز بخوبي مي چسبند.
قالب گذاري
طراحي قالبها بايد به گو. نه اي باشد که در حين گروت و ملات ريزي هيچگونه تغيير و جابجايي در آنها بوجود نيايد. قالبها رابايد بالاتر از سطح گروت کاري در نظر گرفت. اين مقدار اضافي رابايد براي اطراف نيز در نظر گرفت. در گروت و ملات ريزي بايستي اطمينان حاصل نمود که هواي محبوس درون ملات از آن خارج شود.
پس بايد روزنه هاي باز را در سمت مخالف محل گروت و يا ملات ريزي و يا در گوشه ها و زاويه ها تعبيه نمود. اين روزنه ها محلي براي بررسي گروت و ملات ريزي در حين کار خواهند بود.
ژوينهاي موجود در قالبها و يا هر نوع وسيله فاصله دهنده در محل اتصال قالبها، زيرکار با محلهاي نصب و سوار کردن بايد براي جلوگيري از نشت شيره ملات مسدود شوند. براي اينکه اين قالبها براحتي باز شوند مي توان از مواد رها کننده قالب همچون روغن قالب با کيفيت بالا استفاده به عمل آورد و از مواد پارافيني نيز براي ملاتهاي اپوکسي استفاده کرد.
آماده سازي مخلوط ملات
هر جا که امکان مصرف ملات مخلوط آماده وجود دارد مي توان از تمامي محتوي بسته استفاده نمود. در صورت چند جزيي بودن مواد، مي توان آنها را با هم مخلوط نمود و در صورت يک جزيي بودن ملات مي توان از دستورالعمل استفاده نمود. بايد توجه داشت که حتماً يک نمونه کوچک از ملات تهيه شود و همچنين در هنگام اختلاط اپوکسي، به علت قيمت بالاي آن بهتر است راهنماي سازنده را بطور دقيق اجرا نمود.
رعايت نکات زير الزامي است :
مواد تشکيل دهنده ملات از قبل آماده شده سيماني خشک و يا مصالح سنگي بخش اپوکسي را بايد تماماً در يک ظرف خالي کرد و کاملاً مخلوط نمود تا در اثر جابجايي در حمل و نقل ته نشيني در آن بوجود نيايد.
اصلاح نمودن مخلوط نسبت بندي شده توسط مواد افزودني ديرگير يا زودگير مجاز نمي باشد.
ملاتهاي مايع را بايد با سرعت کم مخلوط نمود تا از هوادهي به درون مخلوط ملات جلوگيري به عمل آيد. در چنين حالاتي حبابهاي هواي وراد شده به درون ملات بر روي سطح ملات مايع آمده و در هنگام نصب صفحه ستونها و ماشين آلات موجب کاهش اتصالات بين ملات آنها مي گردد. در صورتيکه امکان داشته باشد بهتر است تا عمل هواگيري (Ventilater) از مخلوط ملات بصورت محدود انجام شود.
کارگذاري مخلوط (ملات ريزي)
هنگام گروت ريزي در زير صفحه ستونها و... بايد محل ريختن کاملاً از ملات پر شود. ملات سيماني بايد بطور پيوسته ريخته شود. چنانچه از فشار ملات ريزي کاسته شود، به حالت شل (Sluggish) در آمده و نهايتاً رواني آن از بين رفته و روان کردن مجدد آن مشکل خواهد بود. در اين رابطه ملات رزينهاي مصنوعي داراي مصرف راحتري هستند. اين ملاتها در هنگام ريخته شدن به شکل آهسته و مطمين در جريان خواهند بود تا اينکه به بخش مقابل قالب برسند. حتي در صورتيکه عمل ريختن ملات به دليلي متوقف شود به محض اينکه ملات جديد ريخنه شدف ملات قبلي شروع به حرکت مي کند.
براي اينکه مابين سطح ملات زيخته شده و زير صفحه ستون فاصله اي بوجود نيايد سطح ملات ريخته شده از سطح زيرين صفحه ستون پايين تر بيايد.
براي اينکه جريان روان ملات در زيرصفحه ستون به سادگي امکان پذير باشد بايد اعمال زير را به انجام رسانيد :
کوبيدن ملات با استفاده از ميله اسلامپ و يا يک قطعه چوب از محل ريختن ملات (روزنه)
کشيدن حلقه هايي از سيم يا زنجير از طرف مقابل روزنه
کوبيدن آرام بر روي پهلوهاي قالب بوسيله چکش
عمل آوري
تمامي ملاتهاي سيماني و اپوکسي براي اينکه از تبخير سريع رطوبت در امان باشند بايد عمل آوري شوند. عمل آوردن ملات با استفاده از مواد پوشش دهنده (کيورينگ) و يا با استفاده از گوني خيس پس از ريختن ملات به انجام مي رسد و با توجه به شرايط آب و هوايي سه روز ادامه مي يابد. در اين ميان ملاتهاي اپوکسي احتياج به عمل آوري خاصي ندارند.
نمونه کاربردي ملات گروت مايع
نصب زير سري ماشين آلات
ملات و گروت مايع به انکر بولت نمودن زير صفحه ماشين آلات، بايد توان جذب نيروهاي اساتيکي و ديناميکي و انتقال آنها از ملات به زيرکار بتني را داشته باشد. انواع تنشهاي کششي، برشي، فشاري و بار ديناميکي ممکن است بيش از اندازه بار استاتيکي باشند. براي اطمينان از اينکه بار وارده تماماً به زير کار انتقال مي يابد بايد چسبندگي بين صفحه زيرسري و ملات مناسب باشد. به همين خاطر است که بايد از تمرکز تنشهاي منطقه اي جلوگيري کرد پس در نتيجه ملات بايد عاري از هر نوع حباب هوا بوده و داراي قوام و رواني مطلوب باشد. ملات نيز بايد بصورت پيوسته و بدون توقف به انجام برسد.
بايد توجه داشت که قبل از گروت ريزي اطراف انکربلتها، گروت کاري شوند و پس از آن ملات زير صفحه در يک مرحله ريخته شود.
پي (فوتينگ) ستونها و ديوارهاي حايل
در اين نوع زيرکار، ملات و گروت تنها نقش جذب نيرو و انتقال بارهاي استاتيکي را ايفا مي کنند
صفحه ستونهاي فولادي
در مکانهاييکه اندازه هاي فوتينگ مناسب باشند پيشنهاد مي شود از روش جاي دادن مواد خشک (Dry pack) براي اجراي گروت و يا ملات کاري استفاده شود. اگر قرار بر اين باشد که زير صفحه ستونها از ملات مايع پر شود بايد حتي الامکان از آب آوري و ايجاد حباب هوا در ملات جلوگيري بعمل آيد.
ستونها پيش ساخته بتني با آرماتورهاي اتصال آماده
در اين حالت بايد اطمينان حاصل نمود که حفره هاي طراحي شده به شکل مناسبي گروت کاري شده اند. اين نوع انکرها مي توانند به دو صورت به انجام رسند.
اين طرح از نظر تکنيکي ترجيح داده مي شود. زيرا اتصال فولاد به بتن بهتر کنترل شده و مطمئن تر است.
اثر توقف در حين ملات ريزي در کل ملات ريزي داراي کمترين حساسيت مي باشد.
انکربلتها
براي گروت کاري انکربلتها و پن ها، مخلوط ملات بايد به حد کافي قوام و رواني داشته باشد تا سطح اتصال بلتها و جداره حفره ها را بخوبي آغشته از مواد چسبنده نمايد. حفرات تعبيه شده بايد به اندازه اي باشند تا فاصله کافي براي جريان يافتن ملات در اطراف بلت را مهيا نمايند. حداقل فاصله بين شفقت بلت با جداره حفره بايد تقريباً سه برابر بزرگترين اندازه دانه بندي موجود در مخلوط ملات باشد.
پر کردن حفرات بزرگ
در هنگام پر کردن حفرات بزرگ بايد تمايل جمع شدگي ملات سيماني را در نظر گرفت. همين مساله را در مورد ملات رزين اپوکسي نيز بايد در نظر داشت (زيرا با واکنش حرارت زا همراه است. ) با افزودن مصالح سنگي درشت دانه به مخلوط آماده تمامي اين تأثيرات جبران مي گردند. الف) افزودن مخلوط سنگي درشت دانه به ملات مخلوط شده
با توجه به اندازه حفرات مي توان از مصالح سنگي با اندازه هاي متفاوت استفاده کرد(اندازه هاي...، 32-16، 16-8، 8-4 ميليمتر). مقدار مصالح سنگي درشت دانه بسته به درجه کارايي مورد نظر تعيين مي شود و معمولاً بين 10% تا 50% (وزني) مخلوط آماده مي باشد. سنگدانه هاي گرد گوشه و صاف، کارايي بهتري را بوجود مي آورند.
ب) پر کردن حفرات از قبل
بجاي افزودن مصالح سنگي درشت دانه به ملات مخلوط آماده مي توان از روش ديگري نيز استفاده کرد. در اين روش حفره با مصالح سنگي درشت تا يک ارتفاع مشخص پر شده و بر روي آن ملات ريخته مي شود. اين عمل در چند مرحله صورت مي گيرد تا حفره پر شود.
براي استفاده از اين روش که در اجراي Epoxy Grout گروت سيمان اصلاح شده با پليمر توصيه مي شود.
ابتدا ملات مخلوط آماده را داخل حفره ريخته و پس از آن مصالح سنگي بر روي ملات ريخته شده و در نهايت نيز عمل اختلاط ملات و سنگدانه به انجام مي رسد.
عمليات فوق را بايد مرحله به مرحله تا پر شدن حفره به انجام رساند.
کاربرد موارد مشابه
رزين اپوکسي دو جزيي
آنکر کردن افقي و روي تاجي
در مکانهايي که امکان گروت ريزي در جا براي آنکربلتها بعلت افقي بودن و يا واقع شدن بر روي تاج وجود ندارد، حفرات را طوري طراحي مي کنند تا (Fastener) (حفره و يا سوراخ دريل شده و... ) را توسط ملات مخلوط آماده پر کرده، آنکر بلت را در وسط آن قرارداده و با فشار بداخل آن فرو مي کنند. در اين روش ملات مخلوط به گونه اي سخت خواهد بود که حفره دريل شده واقع بر روي تاج را با آن پر مي کنند اما چيزي از اين ملات بيرون نمي ريزند و همچنين به گونه اي نيز پلاستيکي است که مي توان بلت را بدون اعمال فشار زياد بداخل ملات فرو کرد. پس اين ملات بايد دو خاصيت را دارا باشد :
1- در هنگام سکون سخت و در هنگام بهم خوردن روان شود
2- خاصيت مربوط کنندگي مطلوبي از خود بروز دهد و توان چسبندگي مناسبي را از خود نشان دهد و به بتن و فولاد بخوبي بچسبد.
چسباندن صفحه هاي فلزي کوچک
صفحه هاي کوچک فلزي را مي توان بدون بروز هيچگونه مشکلي بر روي سطوح تاج و سطوح عمودي با مصرف گروت رزين اپوکسي متصل نمود.
تزريق در حفراتي که نمي توان آنها را گروت ريزي نمود .
در مکانهايي مانند مابين حايلها و تير ريزيها که به مقاومت بالا و چسبندگي مطمين نيازمند مي باشد (مثلاً زمانيکه تعميرات سازه اي انجام مي شود). در محلهايي که فضاي کافي براي روان شدن ملات بين اجزاء سازه وجود، در چنين شرايطي مي توان از تزريق ملات رزين اپوکسي دو جزيي براي پر کردن فضا و حفرات موجود با استفاده از دستگاه تزريق استفاده نمود. براي اين منظور عمليات با پر کردن ته حفره آغاز مي شود و در حين تزريق آرام و آرام دستگاه به بيرون کشيده مي شود.
ملات رزين اپوکسي سه جزيي (Dry pack)
ملات رزين اپوکسي که داراي فيلر سيليسي است حاوي مواد زير مي باشد :
1- رزين اپوکسي 2- عمل آور هاردتر آرمين 3- مصالح سنگي با مقاومت بالا
براي آماده کردن ملات 3 جزيي بايد 3 جزء را طبق راهنما با هم مخلوط کرد.
ملات اپوکسي 3 جزيي براي پر کردن حفرات فرموله ويژه با روش بسته – خشک است که از طريق ريختن و ضربه کوبي انجام مي گردد.
به اين دليل که مقدار مواد چسباننده با بخش بسيار زيادي از ماسه کوارتز افزايش مي يابد (10 : 1) ملات ريخته شده داراي تخلخل زيادي مي باشد. براي استفاده در فضاي آزاد پيشنهاد مي شود که سطحي که در مجاورت محيط مي باشد توسط يک درزگير و مسدود کننده اپوکسي پوشش داده مي شود. (مخلوطي از بخشهاي A و B )
ملات پليمري آماده دو جزيي
ملات پليمري سخت شونده بر پايه متيل متکريليت شامل دو بخش مي باشد :
1- بخش مايع منومر متيل متکريليت
2- بخش پودري پراکسيد
براي آماده سازي مخلوط براي مصرف دو جزء آنرا بخوبي مخلوط نموده و تکان داده و بر روي سطوح خشک اجرا مي کنند. چنانچه حفرات بزرگ باشند مي توان از مصالح سنگي تميز و خشک mm 7-2 با نسبت وزني 1 : 1 استفاده نمود. قابل ذکر است که ملاتهاي پليمري را در سطوح با حداکثر شيب 45 درجه مي توان بکار برد.
از موارد کاربرد ملاتهاي پليمري مي توان به محلهاي زير اشاره نمود:
جاده هاي بتني
کف سازيهاي صنعتي
باند فرودگاهها
محلهاي پارک ماشين
جاي گذاري زير پلها و غيره
انتخاب صحيح مواد براي کاربرد
تهيه يک دستورالعمل کلي و يا قانون براي يک انتخاب صحيح تقريباً ممکن است.
در يک انتخاب قبل از هر چيز بايد مشخصات مواد و موارد کاربرد آن و همچنين مشخصات فني کار مورد نظر بايد مورد توجه قرار گيرند. بدنيال اين توجه خاص است که مي توان به انتخاب صحيح نزديک شد. براي انتخاب سريع مواد مي توان به جدول زير مراجعه نمود. در صورت بروز هرگونه ترديدمي توان به سازنده جهت اطلاعات بيشتر از مواد مراجعه کرد.
منبع: http://khakzad.com/خ