توليد الكتريسيته پاكيزه از «منابع جديد جايگزين شونده» مانند خورشيد، باد، تودههاي زيستي و نيروي ناشي از حرارت مركزي زمين، نيازمند حمايت شديد است.
اما ظرفيت جمعي اين فناوريها براي توليد برق در دهههاي آينده محدود است.
پيش بينيهاي نشان ميدهد كه حتي با 20 سال حمايت تحقيقاتي و يارانهاي، اين منابع جديد جايگزين شونده ميتوانند كمتر از 3 درصد از برق جهان را تأمين كنند.
كارشناسان امور محيط زيست در زمينه هشدار نسبت به اين كه تغييرات فاجعهبار آب و هوايي يك خطر واقعي و حتمي است، نقش ارزشمندي ايفا كرده اند.
اين مسأله نيز اهميت حياتي دارد كه آنان بايد براي يافتن راهحلهاي اين مشكل نيز به همين اندازه واقعگرا باشند.
ما حتي با حداكثر ذخيرهسازي انرژي و چشماندازي كه پوشيده از صفحههاي گيرنده انرژي خورشيدي و نيز آسيابهاي بادي است، باز هم براي تأمين بيشتر نيازهاي مربوط به انرژي خود به منابع معتنابهي از آن نياز داريم كه به طور 24 ساعته برق توليد كنند.
نيروي هستهاي مانند انرژي خورشيدي، باد و آب، ميتواند بدون توليد دياكسيد كربن يا انتشار ساير گازهاي گلخانهاي برق توليد كند.
تفاوت اساسي انرژي هستهاي در آن است كه اين انرژي تنها گزينهاي است كه ميتواند منابع گستردة الكتريسيته پاكيزه را در مقياس جهاني توليد كند.
چنانچه بخواهيم نياز بيكران جهان را به انرژي پاكيزه تأمين كنيم، بايد نيروي هستهاي و «منابع جديد جايگزينشونده» را اگر چه رقيب يكديگر محسوب ميشوند، به عنوان شريك يكديگر در نظر بگيريم.
ضرورت استفاده از نيروي هستهاي
جهان ما بدون گسترش سريع انرژي هستهاي نميتواند نيازهاي روبه افزايش خود را در زمينه انرژي به شكلي پاكيزه رفع كند.
انرژي هستهاي امروز
استفاده از نيروي هستهاي از 40 سال پيش آغاز شد و اينك اين نيرو همان اندازه از برق جهان را تأمين ميكند كه 40 سال پيش به وسيله تمام منابع انرژي تأمين ميشد.
حدود دوسوم از جمعيت جهان در كشورهايي زندگي ميكنند كه نيروگاههاي هستهاي آنها در زمينه توليد برق و زيرساختهاي صنعتي نقش مكمل را ايفا ميكنند.
نيمي از مردم جهان در كشورهايي زندگي ميكنند كه نيروگاههاي انرژي هستهاي در آنها در حال برنامهريزي و يا در دست ساخت هستند.
به اين ترتيب، توسعه سريع نيروي هستهاي جهان مستلزم بروز هيچ تغيير بنياديني نيست و تنها نيازمند تسريع راهبردهاي موجود است.
امروزه حدود 440 نيروگاه هستهاي در 31 كشور جهان برق توليد ميكنند.
بيش از 15 كشور از مجموع اين تعداد در زمينه تأمين برق خود تا 25 درصد يا بيشتر، متكي به نيروي هستهاي هستند.
در اروپا و ژاپن سهم نيروي هستهاي در تأمين برق بيش از 30 درصد است.
در آمريكا نيروي هستهاي 20 درصد از برق را تأمين ميكند.
قابليت رقابت نيروي هستهاي
در حال حاضر هزينه ساخت نيروگاههاي هستهاي بيش از ساخت نيروگاههايي است كه با سوخت زغال يا گاز كار ميكنند. اين تفاوت با توجه به تجربة طولاني استفاده از نيروي هستهاي كه به كاهش دورة ساخت و افزايش طول عمر نيروگاه كمك ميكند، در حال كم شدن است.
در صورتي كه نيروگاههاي هستهاي ساخته شوند، ميتوانند به دليل استفاده از سوخت ارزان و كارآيي اصلاح شده، با هزينة كمتري به فعاليت خود ادامه دهند.
بنابراين نيروي هستهاي حتي در بازار فروش كه چندان به خواص آن اهميت نميدهد، نيز به طور فزايندهاي قابل رقابت است.
درحاليكه از نظر انتشار گازهاي گلخانهاي زيانبار برچسب قيمتي براي منابع انرژي درنظر بگيريم، به سرعت درمييابيم كه نيروي هستهاي در زمينة توليد فزايندة انرژي، آن هم در مقياس جهاني، ارزانترين و البته پاكيزهترين گزينه است.
آينده هستهاي فراگير
با شروع قرن بيست و يكم، انرژي هستهاي 16 درصد برق جهان را تأمين ميكند.
با اجراي يك سياست همگاني بينقص، اين درصد ميتواند به سرعت افزايش يابد و بدون انتشار گازهاي گلخانهاي و ايجاد آلودگي از موفقيت اقتصاد جهاني حمايت كند.
خوشبختانه اورانيومي كه سوخت هستهاي است به مقادير زياد هم در روي زمين و هم در بستر دريا يافت ميشود.
در دسترس بودن اورانيوم در سرتاسر جهان و با هزينه كم، عامل مهمي است كه موجب گسترش سريع نيروي هستهاي ميشود.
صنعت نيروي هستهاي سرگرم آماده كردن نسل جديدي از راكتورهاست.
طرحهاي سادهتر و مطابق استاندارد موجب تسريع صدور مجوز ساخت راكتور شده و زمان و هزينه ساخت را كاهش ميدهد و اين در حالي است كه حداكثر استانداردهاي حفاظت در برابر حوادث، زلزله و يا حمله تروريستي نيز در آن رعايت شده است.
راهاندازي راكتورهاي پيشرفته حتي هزينه كمتري داشته و پسمان كمتري نيز توليد ميكند.
بدعت مهم در اين زمينه تلفيق خصوصيات «ذاتي» و «تابع» ايمني است و منظور از آن استفاده از اصول طبيعي و فيزيكي به عنوان جايگزيني براي كنترل فعال است.
منبع: bionuclear.mihanblog.com/خ