جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
هندسه لباچفسکي و هندسه ريماني
-(9 Body) 
هندسه لباچفسکي و هندسه ريماني
Visitor 2750
Category: دنياي فن آوري
در قرن نوزدهم دو رياضيدان بزرگ به نام «لباچفسكى» و «ريمان» دو نظام هندسى را صورت بندى كردند كه هندسه را از سيطره اقليدس خارج مى كرد. صورت بندى «اقليدس» از هندسه تا قرن نوزدهم پررونق ترين كالاى فكرى بود و پنداشته مى شد كه نظام اقليدس يگانه نظامى است كه امكان پذير است. اين نظام بى چون و چرا توصيفى درست از جهان انگاشته مى شد. هندسه اقليدسى مدلى براى ساختار نظريه هاى علمى بود و نيوتن و ديگر دانشمندان از آن پيروى مى كردند. هندسه اقليدسى بر پنج اصل موضوع استوار است و قضاياى هندسه با توجه به اين پنج اصل اثبات مى شوند. اصل موضوع پنجم اقليدس مى گويد: «به ازاى هر خط و نقطه اى خارج آن خط، يك خط و تنها يك خط به موازات آن خط مفروض مى تواند از آن نقطه عبور كند.» هندسه «لباچفسكى» و هندسه «ريمانى» اين اصل موضوعه پنجم را مورد ترديد قرار دادند. در هندسه «ريمانى» ممكن است خط صافى كه موازى خط مفروض باشد از نقطه مورد نظر عبور نكند و در هندسه «لباچفسكى» ممكن است بيش از يك خط از آن نقطه عبور كند. با اندكى تسامح مى توان گفت اين دو هندسه منحنى وار هستند. بدين معنا كه كوتاه ترين فاصله بين دو نقطه يك منحنى است.
هندسه اقليدسى فضايى را مفروض مى گيرد كه هيچ گونه خميدگى و انحنا ندارد. اما نظام هندسى لباچفسكى و ريمانى اين خميدگى را مفروض مى گيرند. (مانند سطح يك كره) همچنين در هندسه هاى نااقليدسى جمع زواياى مثلث برابر با 180 درجه نيست. (در هندسه اقليدسى جمع زواياى مثلث برابر با 180 درجه است.) ظهور اين هندسه هاى عجيب و غريب براى رياضيدانان جالب توجه بود اما اهميت آنها وقتى روشن شد كه نسبيت عام اينشتين توسط بيشتر فيزيكدانان به عنوان جايگزينى براى نظريه نيوتن از مكان، زمان و گرانش پذيرفته شد. چون صورت بندى نسبيت عام اينشتين مبتنى بر هندسه «ريمانى» است. در اين نظريه هندسه زمان و مكان به جاى آن كه صاف باشد منحنى است.. در مورد نظريه نسبيت خاص
نظريه نسبيت خاص اينشتين تمايز آشکارى ميان رياضيات محض و رياضيات کاربردى است. هندسه محض مطالعه سيستم هاى رياضى مختلف است که به وسيله نظام هاى اصول موضوعه متفاوتى توصيف شده اند. برخى از آنها چندبعدى و يا حتى nبعدى هستند. اما هندسه محض انتزاعى است و هيچ ربطى با جهان مادى ندارد يعنى فقط به روابط مفاهيم رياضى با همديگر، بدون ارجاع به تجربه مى پردازد. هندسه کاربردى، کاربرد رياضيات در واقعيت است. هندسه کاربردى به وسيله تجربه فراگرفته مى شود و مفاهيم انتزاعى برحسب عناصرى تفسير مى شوند که بازتاب جهان تجربه اند. نظريه نسبيت، تفسيرى منسجم از مفهوم حرکت، زمان و مکان به ما مى دهد. انيشتاين براى تبيين حرکت نور از هندسه نااقليدسى استفاده کرد. بدين منظور هندسه «ريمانى» را برگزيد. هندسه اقليدسى براى دستگاهى مشتمل بر خط هاى راست در يک صفحه طرح ريزى شده است اما در عالم واقع يک چنين خط هاى راستى وجود ندارد. اينشتين معتقد بود امور واقع هندسه ريمانى را اقتضا کرده اند. نور بر اثر ميدان هاى گرانشى خميده شده و به صورت منحنى در مى آيد يعنى سير نور مستقيم نيست بلکه به صورت منحنى ها و دايره هاى عظيمى است که سطح کرات آنها را پديد آورده اند. نور به سبب ميدان هاى گرانشى که بر اثر اجرام آسمانى پديد مى آيد خط سيرى منحنى دارد. براساس نسبيت عام نور در راستاى کوتاه ترين خطوط بين نقاط حرکت مى کند اما گاهى اين خطوط منحنى هستند چون حضور ماده موجب انحنا در مکان - زمان مى شود.

در مورد نظريه نسبيت عام

در نظريه نسبيت عام گرانش يک نيرو نيست بلکه نامى است که ما به اثر انحناى زمان _ مکان بر حرکت اشيا اطلاق مى کنيم. آزمون هاى عملى ثابت کردند که شالوده عالم نااقليدسى است و شايد نظريه نسبيت عام بهترين راهنمايى باشد که ما با آن مى توانيم اشيا را مشاهده کنيم. اما مدافعين هندسه اقليدسى معتقد بودند که به وسيله آزمايش نمى توان تصميم گرفت که ساختار هندسى جهان اقليدسى است يا نااقليدسى. چون مى توان نيروهايى به سيستم مبتنى بر هندسه اقليدسى اضافه کرد به طورى که شبيه اثرات ساختار نااقليدسى باشد. نيروهايى که اندازه گيرى هاى ما از طول و زمان را چنان تغيير دهند که پديده هايى سازگار با زمان - مکان خميده به وجود آيد. اين نظريه به «قراردادگرايى» مشهور است که نخستين بار از طرف رياضيدان و فيزيکدان فرانسوى «هنرى پوانکاره» ابراز شد. اما نظريه هايى که بدين طريق به دست مى آوريم ممکن است کاملاً جعلى و موقتى باشند. اما دلايل کافى براى رد آنها وجود دارد؟
منابع:
http://daneshnameh.roshd.ir-1
2- http://riazicenter.net
3- www.cph-theory.persiangig.com
4-http://sciency.blogfa.com

Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image