از خطوط بيسيم اينترنتي پرسرعت واي مکس WIMAX – بيشتر بدانيم
امروزه دسترسي به اينترنت در بيشتر موارد به سه طريق زير امکان پذير است :
1-دسترسي باند پهن (Broad Band):
دسترسي خانگي معمولا از طريق DSL يا مودمهاي کابلي صورت مي گيرد در ادارات معمولا از خطوط E1 يا E3 استفاده مي کنند .
2-دسترسي WIFI:
در منزل ممکن است شما يک روتر WIFIراه اندازي کرده باشيد که به شما اجازه مي دهد از Laptop در حين حرکت استفاده کنيد . در جاده ها شما ميتوانيد در رستورانها , هتلها , کافي شاپها , يا کتابخانه ها نقاط دسترسي WIFI را پيدا کنيد .
3-دسترسي Dial-Up:
اگر شما هنوز از Dial-Up استفاده مي کنيد يا شانس دسترسي به اينترنت پرسرعت را نداريد يا فکر مي کنيد دسترسي اينترنت پر سرعت خيلي گران است .
مشکل اصلي دسترسي به اينترنت پر سرعت قيمت بالاي آن و دسترسي نداشتن در تمام نقاط مي باشد .
مشکل اصلي دسترسي از طريق WIFI محدودهء کوچک تحت پوشش آن است .
چه تکنولوژي جديدي مي تواند تمام اين مشکلات را حل نمايد؟
اين تکنولوژي جديد بايد موارد زير را فراهم کند
.سرعت بالاي سرويس باند پهن
.سيستم بي سيم به جاي سيستم کابلي که بايد نسبت به DSL يا مودمهاي کابلي بسيار ارزانتر باشد و خيلي راحتتر باشد که به حومه و مناطق روستايي گسترش داده شود .
.محدودهء تحت پوشش بزرگ مانند شبکه تلفن سلولي به جاي محدودهء کوچک دسترسي WIFI
اين سيتم در حال حاضر ايجاد شده و Wimax ناميده مي شود.
Wimax مخفف World Wide Interoperability for Microwave Access و نام استاندارد IEEE آن 802.16 ميباشد.
WIMAX وايمکس (واي مکس) چيست؟
WIMAX تقريبا مانند WI-FI عمل مي کند با اين تفاوت که در سرعت بالاتر ، در محدوده بيشتر و براي کاربران بيشتر طراحي شده است. WIMAX امکان سرويس دهي در حومه شهرها و روستا ها و نقاطي که دسترسي به اينترنت پر سرعت به دليل عدم وجود امکانات مخابراتي و تلفني امکان پذير نيست را فراهم مي کند.
وايمکس (واي مکس) WIMAX شامل دو قسمت عمده است:
1-دکل WIMAX که همانند دکلهاي BTS هاي موبايل مي باشد . يک دکل WIMAX حداکثر مي تواند 8000 کيلومتر مربع را پوشش دهد.
2-گيرنده WIMAX : گيرنده و آنتن آن مي بايست در اندازه هاي کوچک طراحي شده اند و حتي مدلهاي PCMCI آن جهت نصب در لپتاپ ها وجود دارد .
شکل دکل وايمکس (واي مکس) WIMAX
دکلهاي WIMAX با سرعت بالايي بصورت مستقيم به اينترنت متصل مي شوند . اتصال دکلهاي به اينترنت مي تواند از طريق ارتباطات با سيم مانند لينکهاي E1 يا DSL صورت پذيرد و يا اينکه از طريق ارتباطات بيسيم و مايکروويو صورت پذيرد.
WIMAX مي تواند دو نوع متفاوت از سرويس بيسيم را ارائه دهد:
1-سرويس بدون ديد مستقيم :
همانند سرويس WI-FI ، در اين سرويس مي توان با يک آنتن کوچک به شبکه متصل شد . در اين روش ، کاربران WIMAX از فرکانسهاي پايين در رنج 2 تا 11 گيگاهرتز استفاده مي کنند ( مانند WiFI) . ارسال موج کوتاه اين امکان را فراهم مي کند که امواج از موانع به راحتي عبور کنند و موانع شهري در ارسال امواج تاثير کمتري مي گذارد.
2-سرويس با ديد مستقيم :
در اين روش يک آنتن در ديد مستقيم دکل WIMAX قرار دارد . اين روش نسبت به روش قبلي قويتر و پايدار تر است و داده ها را با خطاي کمتري ارسال مي کند . اين روش از فرکانسهاي بالاتري براي ارسال داده ها استفاده مي کند و مي تواند تا رنج 66 گيگاهرتز را براي ارسال استفاده کند . فرکانسهاي بالاتر امکان ارائه پهناي باند بالاتر را فراهم مي کند .
سرويس بدون ديد مستقيم در شعاع 6 تا 9 کيلومتري پوشش مي دهد ( حدود 65 کيلومتر مربع تقريبا همانند محدوده تحت پوشش موبايل ) سرويس با ديد مستقيم شعاع 50 کيلومتري را پوشش مي دهد ( حدود 9300 کيلومتر مربع ) که اين محدوده بسيار وسيع است .
وايمکس (واي مکس)WIMAX چطور کار مي کند؟
WIMAX بر اساس همان قاعده WIFI کار مي کند . WIMAX داده ها را به وسيله امواج راديويي بين کامپيوترها منتقل مي کند . يک کامپيوتر که به تجهيزات WIMAX مجهز شده است ، داده ها را از يک فرستنده WIMAX دريافت مي کند . ممکن است داده هاي ارسال شده جهت امنيت بالا و جلوگيري از دسترسي سايرين رمز شده باشد .
سريعترين ارتباط WIFI سرعت 54Mbps را فراهم مي کند . اين درحالي است که WIMAX مي تواند پهناي باند 70Mbps را فراهم کند که اين پهناي باند بين کاربران مختلف که از اين سرويس استفاده مي کنند تقسيم مي شود طوري که سرعت براي کاربر انتهايي تقريبا مانند سرعت ADSL است .
تفاوت اصلي بين WIFI و WIMAX وايمکس (واي مکس)
در سرعت نيست بلکه در محدوده تحت پوشش است . WIFI محدوده 30 متري را پوشش مي دهد در حاليکه WIMAX مي تواند تا شعاع 50 کيلومتري سرويس دهد. البته اين محدوده در بهترين حالت به دست مي آيد و آب و هوا و شرايط جوي و شکل زمين و همچنين ساختمانهاي بلند در شعاع تحت پوشش WIMAX تاثير دارند .
مشخصات IEE 802.16
شعاع تحت پوشش هر دکل حداکثر 50 کيلومتر
سرعت 70Mbps
عدم نياز به ديد مستقيم بين کاربر و دکل WIMAX
فرکانس مورد استفاده بين 2 تا 11 گيگاهرتز و 10 تا 66 گيگاهرتز (ديد مستقيم و غير مستقيم )
تعريف شده بر روي هر دو لايه MAC و PHY.
پياده سازي وايمکس (واي مکس) WIMAX
در پياده سازي WIMAX معمولا کل يک شهر تحت پوشش سرويس اينترنت آن قرار نمي گيرد . چرا که هزينه استفاده از سرويسهاي بيسيم به نسبت ساير سرويسهاي موجود بسيار بالاتر است .
اما استفاده يک ايستگاه WIMAX در يک شهر بسيار قابل قبول تر از راه اندازي ايستگاههاي فراوان WIFI جهت استفاده کاربران سيار مي باشد . اما در برخي از شهرها که راه اندازي سرويسهاي بر روي کابل هزينه هاي بالايي را مي طلبد ، شرکتهاي ارائه دهنده به استفاده از اين تکنولوژي روي آورده اند .
تکنولوژي WIMAX اين امکان را به کاربران مي دهد که از اينترنت خود به صورت سيار استفاده کنند . علاوه بر اين در برنامه هاي آينده اين تکنولوژي استفاده از سرويسهايي همچون VOIP نيز گنجانده شده است که ممکن است اين تکنولوژي را به يکي از رقباي سيستم موبايل کلاسيک تبديل کند .
سناريوي يک ارتباط WIMAX
براي دسترسي به يک سرويس WIMAX بايد کامپيوتر شما امکان دسترسي به شبکه WIMAX را داشته باشد . معمولا اين دستگاهها از سوي شرکتهاي ارائه دهنده خدمات به کاربران ارائه مي شوند .
نکته ديگر فاصله شما از ايستگاه سرويس دهنده است . چرا که شما تنها در محدوده تحت پوشش شبکه مي توانيد از خدمات مورد نظر خود استفاده کنيد .
براي راه اندازي سرويس هم شما مي بايست هزينه هاي مربوطه را پرداخت کنيد و همچنين کدهاي رمز دريافت و ارسال روي دستگاه شما تنظيم شده باشد . حال به راحتي مي توانيد از اينترنت پرسرعت سيار خود استفاده کنيد.
سوتيترها GAN (Global Area Network ) :
هدف نهايي تمامي شبکه هاي محلي ، ايجاد يک شبکه جهاني است . اين شبکه که با استاندارد 802.20 شناخته مي شود تقريبا همانند شبکه هاي موبايل امروزي فعاليت مي کند که در آن کاربران به نقاط مختلف سفر مي کنند اما در همه نقاط امکان استفاده از سرويس اينترنت پر سرعت را دارند . اين شبکه علاوه بر سرعت بالا ، اين امکان را به کاربر مي دهد که در حال حرکت و در تمامي نقاط از به اينترنت متصل باشد .
ورود WIMAX به نوت بوکها :
حداکثر تا دوسال آينده تکنولوژي WIMAX در نوتبوکهاي CEntrino تعبيه خواهد شد و به اين ترتيب از سال 2008 بايد منتظر تغييرات گسترده اي در شکل دسترسي به اينترنت خواهيم بود .
مقياس شبکه ها :
کوچکترين سايز شبکه ها شبکه هاي شخصي مي باشند (personal area network (PAN) ) . PAN اين امکان را فراهم مي کند که دستگاهها در فواصل کوتاه با يکديگر ارتباط برقرار کنند
مرحله بعدي شبکه هاي محلي (local area network (LAN) ) است . LAN امکان مي دهد که منابع دستگاهها بين يکديگر تقسيم شوند ولي LAN ها محدود به فواصل کوتاهي هستند . يکي از استاندارهاي شبکه هاي LAN که به صورت بيسيم سرويس دهي مي کند WIFI نام دارد.
WIMAX سايز بعدي شبکه ها است که در مقياس شهري metropolitan area network (MAN) کار مي کند . اين نوع از شبکه ها در محدوده يک شهر سرويس دهي مي کنند
منبع:Persian network/س