امروزه پيشرفت تکنولوژي و دستيابي انسان به روشهاي نوين براي استفاده از منابع طبيعي دستاوردهايي را به همراه دارد که علاوه بر تاثيرات فراوان در زندگي بشر، تاثيراتي منفي را نيز براي طبيعت به ارمغان ميآورد.
به تازگي انسان متمدن به اين تفکر رسيده است که شايد بتوان با استفاده از تکنولوژي مدرن و پيشرفته به کمک منابع طبيعي و محيطزيست شتابد که ازجمله آنها ميتوان به فناوري نانو و کاربرد آن در حفظ محيطزيست اشاره کرد.
تاثيرات مستقيم و غيرمستقيم فناوري نانو بر محيط زيست، از جنبههاي مختلف قابل بررسي است. در حال حاضر، ميتوان موارد متعددي از کاربرد مواد نانو ساختاري در حفظ محيطزيست، از قبيل نانوفيلترها (براي تصفيه پسابهاي صنعتي)، نانوپودرها (براي تصفيه گازهاي آلاينده خروجي از خودروها و واحدهاي صنعتي) و نانوتيوبها (براي ذخيرهسازي سوخت کاملا تميز هيدروژن) را برشمرد، اما دورنماي استفاده از اين فناوري نوين بسيار گستردهتر از اين گونه کاربردهاي جزئي و مقطعي است. برخي از مهمترين کاربردهاي علمي شناخته شده فناوري نانو در زمينه محيطزيست نانوحسگرها، نانوفيلترها و کاتاليزورهاي زيستمحيطي هستند که به ترتيب به آنها اشاره ميشود:
نانوحسگرها
نانوحسگر وسيلهاي است بسيار ريز که قادر به شناسايي و ارائه پاسخ به محرکهاي فيزيکي در مقياس يک نانومتر است. نانوحسگرها کاربردهاي متعددي در علوم مختلف ازجمله محيط زيست يافتهاند که در ادامه به چند مورد اشاره خواهد شد.
آلودگي هوا
يکي از نيازهاي مهم و اساسي در ارتباط با کنترل آلودگي محيطزيست، پايش مستمر آلودگي هواست. با استفاده از نانوحسگرها پيشرفت موثري در زمينه کنترل آلودگي هوإ؛ ّّ= صورت گرفت. با اختراع اولين نمونههاي غبار هوشمند، توليد اين گونه حسگرها به مرحله کاربرد علمي نزديک شد. هدف اصلي از ساخت غبارهاي هوشمند، توليد مجموعهاي از حسگرهاي پيشرفته به صورت نانو رايانههاي بسيار سبک است. اين نانوحسگرها به راحتي ساعتها در هوا معلق باقي ميمانند. اين ذرات بسيار ريز از سيليکون ساخته ميشوند و ميتوانند از طريق بيسيم موجود در خود، اطلاعات جمعآوري شده را به يک پايگاه مرکزي ارسال کنند. سرعت انتقال اطلاعات در نمونههاي اوليه حدود يک کيلوبايت در ثانيه است.
نشت گازهاي مهلک
نشت گازهاي مهلک يکي از خطرات روزمره زندگي صنعتي است. متاسفانه هشداردهندههاي موجود در صنعت اغلب بسيار دير موفق به شناسايي اين گونه گازهاي نشتي ميشوند. اين نوع حسگرها از نانوتيوبهاي تک لايه به ضخامت حدود يک نانومتر ساخته شدهاند و ميتوانند مولکولهاي گازهاي سمي را جذب کنند. آنها همچنين قادر به شناسايي تعداد معدودي از مولکولهاي گازهاي مهلک در محيط هستند. محققان مدعياند که اين حسگرها براي شناسايي به هنگام گازهاي بيوشيميايي جنگي، آلايندههاي هوا و حتي مولکولهاي آلي موجود در فضا کاربرد خواهند داشت.
نانوفيلترها
يکي ديگر از کاربردهاي مهم فناوري نانو در محيط زيست، استفاده از نانوفيلترها در تصفيه آب و پساب است. غشاي مورد استفاده در فرايند نانوفيلتراسيون معمولا مولکولهاي بزرگ را دفع ميکند و در مقايسه با روشهاي ديگر قادرند با صرف انرژي کمتر آب چاهها يا آبهاي سطحي را نيز به خوبي تصفيه کنند. اين فرايند قادر است انواع باکتريها، ويروسها، آفتکشها، آلايندههايي با منشا آلي و املاح کلسيم و منيزيم را از آب جدا کند. نظر به اين که در فرايند نانوفيلتراسيون از هيچ ماده شيميايي براي سختيگيري آب استفاده نميشود، بنابراين اثرات منفي زيستمحيطي آن به مراتب کمتر از روشهاي شيميايي معمول است.
علاوه بر اين، ذرات نانوساختار انعطافپذيري زيادي در تصفيه آلايندهها دارند. به عنوان مثال از ذرات نانوساختار براي تصفيه فوري خاک، رسوبات، ضايعات جامد، تصفيه آب و پسماندهاي مايع استفاده ميشود. تحقيقات نشان ميدهد که ذرات دوفلزي نانوساختار مانند آهن - پالاديم، آهن - نقره و روي - پالاديم کاربردهاي زيادي در تصفيه و پالايش آلودهکنندههاي محيط زيست، مانند آفتکشهاي کلرينه با منشا آلي و حلالهاي آلي هالوژنه يافتهاند.
تجربه نشان داده است که استفاده از ذرات نانوساختار دو فلزي موجب ميشود تا کليه هيدروکربنهاي حاوي ترکيبات کلردار که بسيار سمياند به هيدروکربنهاي بيخطر براي محيط زيست تبديل شوند.
به علاوه، شواهد بسيار مبين اين واقعيت است که ذرات نانوساختار با پايه آهني، قادر به تجزيه آلودگيهاي بسيار پايدار همچون ترکيبات پرکلراتها، نيتراتها، فلزات سنگين (نيکل و جيوه) و مواد راديواکتيو مانند دي اکسيد اورانيوم هستند.
علاوه بر اين ميتوان از نانوساختارها براي رنگزدايي از آب آشاميدني استفاده کرد. رنگ موجود در آب آشاميدني نه تنها به خاطر ظاهر آن بايد از آب زدوده شود، بلکه چون اين رنگها ميتوانند منشا توليدتري هالومتان نيز باشند، بسيار خطرناک محسوب ميشوند. اين ماده هنگام ترکيب با کلر موجب تشکيل کلروفرم و ديگر ترکيبات هالوژنه مضر و سرطانزا ميشوند. رنگ موجود در آب طبيعي معمولا ناشي از وجود اسيدهاي معدني است. اسيدهاي مذکور از تجزيه مواد آلي موجود در آب حاصل ميشوند. اغلب روشهاي متداول براي تصفيه آب قادر به جداسازي مواد فوق نيستند، ليکن با استفاده از غشاهاي نانو ميتوان تا 99 درصد اين گونه مواد را به سهولت از آب جدا کرد. همچنين تحقيقات نشان ميدهد استفاده از فناوري نانو در تصفيه آب ميتواند هزينههاي تصفيه را تا حدود زيادي کاهش دهد.
نانوپليمرهاي متخلخل
هنگامي که آلايندههاي آلي آب گريز از طريق آب وارد خاک ميشوند، به راحتي توسط ذرات جامد غيرمحلول در آب جذب و از آب جدا ميشوند. پديده جذب و دفع اين گونه آلايندهها از آب به خاک و از خاک به هوا بسيار پيچيده است و به عوامل متعددي از قبيل حلاليت در آب، آب موجود در شبکه خاک و رقابت اجزاي مختلف خاک براي جذب اين ذرات بستگي دارد. هنگامي که بيش از يک مولکول آب گريز در محيط وجود داشته باشد، مولکولهاي آلاينده به جسمي متصل ميشوند که از لحاظ شيميايي بيشترين شباهت را به آنها داشته باشد. به همين دليل نانوپليمرهاي متخلخل که شباهت زيادي به مولکولهاي مواد آلاينده دارند، مناسبترين وسيله براي جداسازي اين نوع آلايندههاي آلي از آب و خاک به شمار ميروند. به طور کلي کاربردهاي زيستمحيطي اين نانوساختارها عبارتند از:
1 - جداسازي آلايندههاي آلي از آب آشاميدني.
2 - تصفيه پسابهاي واحدهاي صنعتي مانند نيروگاههاي هستهاي براي استفاده مجدد از آنها
3 - پاکسازي منابع آبي آلوده شده به مواد نفتي
4 - پاکسازي منابع آب زيرزميني از آلايندههاي آلي
با توجه به اين که نانوپليمرهاي متخلخل به کرات مورد استفاده قرار ميگيرند، بنابراين هزينههاي تصفيه به مراتب کمتر ميشود.
کاتاليستهاي زيست محيطي
از زمينههاي ديگر کاربردهاي مواد نانوساختاري، استفاده از آنها به عنوان کاتاليزورهاي زيست محيطي براي تصفيه خروجي اگزوز اتومبيلها و پالايش آب و هواست. کاتاليزورهاي رايج که اغلب پايه پلاتين دارند، اگرچه راندمانشان کافي است، اما بسيار گران قيمتاند. به همين جهت کاتاليزورهاي نانوساختاري به عنوان جايگزين ارزان قيمت کاتاليزورهاي ياد شده مورد توجه قرار گرفتهاند.
پليمرهاي زيستي
از نانوساختارهايي مثل پليمرهاي زيستي ميتوان براي توليد تراشههاي الکترونيکي استفاده کرد. طبق اطلاعات موجود، براي توليد هر گرم ريزتراشه 32 مگابايتي، به مصرف 85 گرم سوخت فسيلي و مواد شيميايي و 16 کيلوگرم آب نياز است. با استفاده از فرايندهاي نانو ميتوان شيوه مرسوم در توليد تراشههاي نيمه هادي را تا حد بسيار زيادي بهبود بخشيد. علاوه بر اين، استفاده از فناوري نانو منجر به توليد مواد بي خطر به جاي مواد سمي ميشود.
براي مثال، مانيتورهاي ساخته شده از مواد نانوساختار بسيار کم خطرتر از انواع مشابه ساخته شده از لولههاي اشعه کاتدي (که حاوي مواد سمياند) است و راندمان بالاتري هم دارد. نمايشگرهاي ساخته شده از کريستال مايع ضمن کوچک بودن حاوي سرب نيستند و مصرف انرژي آنها بسيار کمتر از انواع مشابه کاتدي است. علاوه بر اين استفاده از نانولولههاي کربني در نمايشگرهاي کامپيوتري به کاهش مصرف فلزات سنگين در آنها کمک ميکند و از اين طريق از آسيب به محيط زيست ميکاهد.
نانوفيلترها
الکلهايي مانند اتانول به عنوان حلال يا ماده پاککننده به وفور در صنايع مورد استفاده قرار ميگيرند. اين مواد در حين مصرف مقادير زيادي از ناخالصيهاي مختلف را به خود جذب ميکنند. با توجه به اين که دور ريختن آنها پس از مصرف، اثرات زيانباري بر محيطزيست دارد، بايد براي استفاده مجدد تصفيه شوند. روشهاي متداول از قبيل تقطير، ضمن آلوده کردن محيط زيست انرژي زيادي را تلف ميکنند. استفاده از نانوفيلترها گام موثري در حفاظت محيط زيست و صرفهجويي انرژي در اين زمينه است.
نانوپوششها
پوششهاي نانوساختاري پيشرفته به خوبي بر سطوح مختلف از قبيل فلزات، شيشه، سراميک و پلاستيک ميچسبند و تنها چند ميکرون ضخامت دارند، ويژگي بارز اين نانوپوششگرها خاصيت ضدخوردگي آنهاست که کاربرد پوششي آنها را در فلزات سبک از قبيل آلومينيم و منيزيم افزايش داده است. پوششهاي ياد شده، در مقابل حرارت بسيار مقاومند و ميتوانند دما را تا 700 درجه سانتيگراد تحمل کنند. استفاده از اين نوع پوششگرها منجر به کاهش خوردگي فلزات ميشود و در نهايت، محيط زيست را با کاهش ميزان مصرف مواد خام حفظ خواهد کرد.
کاربرد ديگر پوششگرهاي نانوساختاري، در حذف گرد و غبار از روي سطوح مختلف و کاهش مصرف پاککنندههاست. اين نانوذرات را به صورت يک لايه بسيار نازک براي روکش کردن سطوح مختلف از قبيل شيشه اتومبيلها به کار ميبرند. بدين ترتيب کشش سطحي اين سطح نسبت به محلولهاي آبدار به شدت کاهش مييابد. در نتيجه، مايع مذکور سطح پوشش داده شده را خيس نميکند و به صورت قطراتي روي آن باقي ميماند و به سرعت زدوده ميشود. اين عمل فرايند خشک شدن را سرعت ميدهد. بديهي است که مصرف مواد شوينده به شدت کاهش مييابد و از آلودگي محيطزيست جلوگيري به عمل ميآيد.
نانوپودرها
نانوپودرها موادي به شدت فعالاند که در دماي پايين ذوب يا آلياژ ميشوند. اين پودرها در فرايندهاي قالبگيري تزريقي و پوشش دادن سطوح مختلف مورد استفاده قرار ميگيرند. نوعي از پودرهاي نانوساختاري ياد شده که حاوي ذرات ريز آلومينيوم است، در صورت افزوده شدن به سوختهاي جامد موشکها شدت سوختن آنها را تا دو برابر افزايش ميدهد. اضافه کردن اين پودر به نفت سفيد باعث تسريع در احتراق آن و درنتيجه کاهش توليد آلايندههاي مختلف ميشود.
آنچه از توانمنديهاي فناوري نانو ارائه شد به اين معني است که ميتوان از اين روشها براي حفظ محيط زيست در آيندهاي نه چندان دور استفاده کرد و در کنار استفاده از منابع طبيعي با کمک فناوريهاي پيشرفته بتوان به تعاملي پايدار با طبيعت رسيد.
منبع: باشگاه الکترونيکي بنياد توسعه فردا/خ