پاسخ پرسشهايي نظير چه طور ميتوان خورشيدگرفتگي را ديد، چگونه ميتوان از کسوف عکس گرفت و مانند اينها را در اين مقاله مييابيد.
چرا خورشيد ميگيرد؟
وقتي که ماه بين زمين و خورشيد قرار بگيرد، طوري که سايه آن روي زمين بيافتد، از ديد ساکنان آن بخشي از زمين که در سايه ماه قرار دارند خورشيد گرفتگي روي ميدهد. امنترين راه ديدن خورشيدگرفتگي اين است که تصوير خورشيد را روي کاغذ بياندازيد
چگونه ميتوان خورشيد گرفتگي را ديد؟
به ياد داشته باشيد که هرگز به صورت مستقيم به خورشيد نگاه نکنيد. البته نبايد به اين دليل ساده خود را از ديدن خورشيدگرفتگي محروم کنيد. سادهترين راه براي ديدن خورشيد گرفتگي اين است که از اتاق تاريک استفاده کنيد. اتاق تاريک جعبهاي است که نور خورشيد از يک روزنه کوچک وارد آن ميشود و تصوير خورشيد در سطح مقابل روزنه تشکيل ميگردد. همانطوري که در شکل ميبينيد با وسايل خيلي ساده و ابتدايي هم ميتوان اتاق تاريک ساخت. اگر ميخواهيد متسقيما خورشيدگرفتگي را ببينيد بايد از فيلتر (صافي) يا عينکهاي مخصوص رصد خورشيد استفاده کنيد. اينها را ميتوانيد از فروشندههاي لوازم نجومي تهيه کنيد. صافي جوشکاري شماره 14 يا دو صافي جوشکاري شماره 7 (که روي هم قرار بگيرند) هم مناسبند. بايد بدانيد که حتي از پشت اين فيلترها و عينکها هم نبايد بيش از چند ثانيه خورشيد را نگاه کرد. همه انواع ديگر چيزهاي که ممکن است بشنويد براي رصد خورشيد خطرناکند، مثل شيشههاي دودي، فيلمهاي سوخته عکاسي، فلاپي ديسک، و CD. اينها ممکن است از ديد شما نور خورشيد را بکاهند، اما طول موجهاي خطرناکي از آنها عبور ميکند که به چشم صدمه ميزنند. با تمام اين احوال ساختن يک روزنه باريک براي تماشاي يک خورشيد گرفتگي نادر کار پردردسري نيست و ارزشش را دارد.
آيا ديدن خورشيد گرفتگي خطرناک است؟
ديدن خورشيد، گرفته يا نگرفته، به صورت مستقيم خطرناک است. اما راههايي وجود دارد که با استفاده از آنها ميتوانيد خورشيدگرفتگي را با خيال راحت تماشا کنيد. جواب پرسش بالا را ببينيد.
چگونه ميتوان با دوربين يا تلسکوپ خورشيدگرفتگي را ديد؟
بازهم بهترين راه حل اين است که مثل عکس تصوير خورشيد را روي کاغذ بياندازيد. اين روش براي همه ابزارها مناسب نيست. اگر در دوربين شما قطعات پلاستيکي وجود داشته باشد، همين که آن را به سمت خورشيد بگيريد، آن قطعات آب ميشوند! بيشتر دوربينها و تلسکوپهاي مدرن اينگونه اند.
يک لحظه نگاه مستقيم از پشت دوربين يا تلسکوپ به خورشيد يا نزديکيهاي آن صدمات جبران ناپذيري به چشم وارد ميکند. اگر ميخواهيد از پشت چشمي کسوف را رصد کنيد، بايد فيلترهاي مناسب رصد خورشيد را از فروشگاههاي نجومي تهيه کنيد و مطمين باشيد که فيلتر را به درستي روي دهانه ابزارتان قرار داده ايد، طوري که کوچکترين روزنهاي باقي نمانده باشد. از فيلترهايي که روي چشمي تلسکوپ نصب ميشوند (گاهي تلسکوپهاي ارزان قيمت با چنين فيلترهايي عرضه ميشوند) استفاده نکنيد. آنها در اثر حرارت تابش خورشيد ميشکنند و بسيار خطرناکند.
چهطور ميتوان از خورشيدگرفتگي عکس يا فيلم گرفت؟
راههاي مختلفي براي عکاسي از خورشيد گرفتگي وجود داريد. اگر به لنزهاي تله قوي 500، 1000 يا تلسکوپ دسترسي داريد، ميتوانيد تصاوير نماي بسته خوبي از خورشيد گرفته بگيريد. بايد روي لنز دوربين را هم با فيلتر مناسب بپوشانيد. اگر هوا نيمه ابري باشد شايد بتوانيد عکسهاي جالبي از کسوف در پس پرده ابر تهيه کنيد. براي اين کار به فيلتر احتياج نداريد ولي بايد ديافراگم دوربين را کاملا ببنديد و از سرعتهاي بالاي يک پانصدم ثانيه براي عکسبرداري استفاده کنيد. يادتان باشد که تماشاي خورشيد از پشت ويزور دوربين بدون فيلتر خطرناک است. دوربينهاي ديجيتال را هم هرگز نبايد مستقيم به خورشيد نشانه رفت. اين کار به تراشههاي آنها صدمه ميزند.
اگر دوربين ديجيتال داريد بهترين کار اين است که دوربين را پشت تلسکوپي با فيلتر مناسب بگيريد و آن قدر از خورشيد عکس بگيريد تا بعدا بين آنها عکسهاي خوبي پيدا کنيد. در اين روش عکاسي فکوس نبودن تصوير و لرزش دست اثر نامطلوبي بر تصوير به دست آمده ميگذارد.
اگر از لنزهاي نرمال يا وايد استفاده ميکنيد ميتوانيد تمام مراحل خورشيدگرفتگي را روي يک فريم ثبت کنيد. به اين ترتيب که دوربين را روي سهپايه به سمت نقطهاي ثابت در آسمان نشانه رويد و روي لنز را با فيلتر بپوشانيد و مثلا هر 10 دقيقه يکبار از کسوف عکس بگيريد.
هر روش عکاسي اي را که انتخاب ميکنيد بايد پيش از کسوف چندين بار آن را تمرين کنيد تا نتايج مناسبي به دست آوريد.
فيلمبرداري هم کار سختي نيست. باز يادتان باشد که لنز دوربين را با فيلتر مناسب بپوشانيد و گرنه به آن صدمه ميزنيد. از زوم (بزرگنمايي)هاي ديجيتال استفاده کنيد. ميتوانيد هر 2-3 دقيقه چند ثانيه از خورشيد فيلم بگيريد، حاصل کار فيلمي از تمام کسوف ميشود. مسيله مهم اين است که براي اين که فيلم خوبي تهيه کنيد مي بايست خورشيد را در تمام مدت کسوف دقيقا در مرکز ميدان ديد قرار دهيد. اين کار ممکن نيست مگر اينکه دوربين را بر تلسکوپي موتور دارد سوار کنيد تا خورشيد را در آسمان دنبال کند.
منبع:http://www.academist.ir