جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
خوراک هاي علوفه اي و کنسانتره اي دام
-(9 Body) 
خوراک هاي علوفه اي و کنسانتره اي دام
Visitor 704
Category: دنياي فن آوري

الف ـ علوفه ها

هرگونه خوراک گياهي و پر حجم که ارزش غذايي داشته باشد و خوش خوراک باشد ، علوفه نام دارد .

يونجه :

اين علوفه ارزش غذايي زيادي دارد . يونجه به عنوان يک غذاي عالي در تغذيه دام به خصوص براي گاو شيري استفاده مي شود . پروتئين و کلسيم بالاي اين علوفه نشانه ي مرغوب بودن است . زمان برداشت يونجه وقتي است که يک سوم بوته ها به گل بنشيند . در جيره ي غذايي گاو شيري ، بين دو تا چهار کيلوگرم يونجه در روز کافي و مناسب است .

علف باغ :

اين علف در تغذيه ي گاو شيري و پرواري استفاده مي شود . به دليل داشتن رشته هاي بلند ، نشخوار دام ها را زياد مي کند . به علاوه در گاوهاي شيري باعث بيشتر شدن چربي شير مي شود . براي جلوگيري از خارج شدن سريع خوراک هاي آردي از بدن دام هاي پرواري از اين علوفه استفاده مي کنند .

کاهها:

کاهها به علت خشک و پر حجم بودن ، ارزش غذايي زيادي براي دام ها ندارد . از نظر ارزش غذايي ، کاه جو از کاه گندم بهتر است . همچنين کاه گندم از کاه برنج بهتر است . براي دام هاي سنگين بهتر است که کاه به صورت رشته هاي بلند باشد . مصرف کاه بايد کم و به مقدار لازم باشد . هر چه مقدار اين علوفه در جيره ي غذايي دام ها بيشتر باشد ، جلوي هضم و مصرف بيشتر غذاها را مي گيرد . بهتر است کاه را هميشه بعد از خوراک هاي ديگر به دام ها داد . اگر کاه و علوفه هاي مانند آن به صورت غني شده به دام ها داده شوند . ارزش غذايي بيشتر مي دارند . براي گاوهاي خشک مي توان مقدار بيشتري از اين علوفه در جيره ي غذايي قرار داد .

سيلوها :

براي استفاده بيشتر و بهتر از علوفه هاي خشک و هضم بهتر اين علوفه ها ، آنها را سيلو مي کنند .

ب ـ خوراک هاي فشرده شده يا کنسانتره دامي

علوفه هاي آردي و خوراک هايي که داراي الياف کمي هستند را خوراک هاي کنسانتره اي مي گويند . وقتي مقدار مشخصي از ماده اي مانند جو ، سبوس ، تفاله چغندر قند ، کنجاله تخم پنبه را با تکميل کننده هاي معدني و ويتاميني مخلوط کنند ، خوراک کنسانتره تهيه مي شود .
بريا بر طرف کردن نياز غذايي دام هايي که توليد بالايي دارند ، علاوه بر علوفه بايد مقدار مشخصي از کنسانتره دامي هم استفاده کرد . به گاوهاي بومي و دو رگ روستايي که بيشتر از هشت کيلوگرم شير توليد مي کنند ، بايد مقدار مشخصي کنسانتره دامي داد .
به دامداران عزيز سفارش مي شود اگر خوراک را از کارخانه خريداري مي کنند ، در هنگام تهيه و مخلوط کردن کنسانتره در کارخانه حضور داشته باشند . به اين ترتيب ، مي توانند کنترل کنند که از هر ماده اي به مقدار مشخص و لازم در کنسانتره مخلوط شده است و جلوي هر گونه تقلب گرفته شود .
براي تهيه ي کنسانتره به وسيله ي خود دامدار ، مي توانيد از دستور زير استفاده کنيد . اين دستور براي گاو شيري که بين ده تا پانزده کيلوگرم شير توليد مي کند ، مناسب است .
مقدار جو سي و پنج تا چهل درصد ، سبوس گندم سي و پنج درصد ، تفاله چغندر قند هشت تا ده درصد ، کنجاله ي تخم پنبه پنج تا هفت درصد ، نمک نيم درصد و سبوس برنج شش تا هشت درصد بايد باشد . به اين ماده ها مقداري کربنات کلسيم يا دي کلسيم فسفات هم اضافه مي کنند .

نکته هاي مهم در تغذيه مخلوط علوفه و کنسانتره :

براي گاوهاي شيري روستايي که توليد شير آنان به هفت تا هشت کيلوگرم مي رسد ، لازم نيست که از کنسانتره استفاده کنيد . با علوفه هاي مرغوب مي توان نياز غذايي اين دام ها را بر طرف کرد . ولي براي گاوهايي که در روز بيشتر از هشت کيلوگرم شير توليد مي کنند ، بايد از کنسانتره استفاده کرد .
براي اين گاوها در برابر هر يک کيلوگرم شير توليدي ، نيم کيلوگرم کنسانتره دامي لازم است . براي مثال اگر گاوي چهارده کيلوگرم شير توليد مي کند ، بايد روزانه هفت کيلوگرم کنسانتره به اضافه ي مقدار لازم علوفه تازه و مرغوب بخورد .
تغيير جيره غذايي دام بايد با احتياط کم کم انجام شود تا باعث کم شدن توليد نشود .
اگر در غذاي دام از ضايعات استفاده مي شود بايد با توجه به نوع ماده افزودني از مقدار کنسانتره کم کرد .
علوفه هاي سبز ،رطوبت زيادي دارند . به همين دليل دو تا سه برابر علوفه هاي خشک بايد مصرف شوند . اگر بتوان علوفه و کنسانتره را به طور کامل مخلوط کرد ، خيلي مناسب است . اگر اين کار انجام نشد ، سعي کنيد فاصله زماني بين تغذيه با علوفه و کنسانتره خيلي کم باشد .
براي بيشتر شدن مقدار توليد شير مي توان تا حدودي از کنسانتره دامي استفاده کرد . مصرف زياد کنسانتره باعث کم شدن چربي شير مي شود . در اين حالت بايد از علوفه هاي مرغوب بارشته هاي بلند و کنجاله تخم پنبه استفاده کرد .

دستور تهيه کنسانتره براي گوساله هاي پرواري :

مقدار چهل تا چهل و پنج درصد جو ، سي تا سي و پنج درصد سبوس، ده تا دوازده درصد تفاله چغندر ، سه تا پنج درصد کنجاله تخم پنبه ، هشت تا ده درصد سبوس برنج را با مقداري کربنات کلسيم مخلوط کنيد . سپس در اختيار دام ها بگذاريد .

فراهم کردن خوراک لازم براي دام هاي مختلف :

همه دامها براي توليد بايد انرژي و پروتئين کافي مصرف کنند . مقدار مصرف ماده هاي غذايي دام ها با هم فرق مي کند .

الف ـ گاوهاي شيرده :

اين گاوها به دليل توليد شير ، خوراک هايي لازم دارند که پروتئين زيادي داشته باشند . مخلوط علوفه هايي مانند يونجه خشک با کنسانتره دامي که انرژي کافي داشته باشند ، بسيار مناسب است .
مقدار خوراک براي اين دام ها به نوع دام که بومي است يا دو رگ و مقدار شير توليدي بستگي دارد . مقدار ماده غذايي خشک براي گاوي که دوازده کيلوگرم در روز شير مي دهد و پانصد کيلوگرم وزن دارد ، ده کيلوگرم است . دو کيلوگرم از اين مقدار بايد کنسانتره باشد .
در ابتداي دوره شيرواري چون دام وزن زيادي را از دست داده و اشتهاي کمتري دارد ، بايد از علوفه هاي مرغوب و کنسانتره خوب استفاده کرد . به علاوه از دادن علوفه هايي مانند کاه و سبوس برنج بايد خودداري شود .

ب ـ گاوهاي خشک آبستن :

در آخر دوره شيرواري يعني سه ماه قبل از زايمان کم کم بايد از مقدار کنسانتره دامي و علوفه هاي مرغوب کم کرد . به جاي آن مي توان ، خوراک هاي کم ارزش تر را در غذاي دام قرار داد . يعني مي توان به طور کامل از علوفه استفاده کرد و ديگر به دام ها کنسانتره نداد . استفاده زياد از غذاي آردي در گاوهاي خشک باعث چاقي آنان مي شود . در نتيجه ، سخت زايي و بيشتر شدن هزينه ها را به دنبال دارد .
دو هفته قبل از زايمان ، کم کم مقدار کنسانتره در غذاي دام را اضافه کنيد . همچنين از علوفه هاي مرغوب مانند يونجه بايد در خوراک دام استفاده کرد .

ج ـ گوساله هاي پرواري :

سه ماهه دوره پروار : در اين دوره ، استخوان ها و اندام گوساله ها رشد مي کند . بنابراين گوساله ها به خوراک هايي نياز دارند که پروتئين زيادي داشته باشند . براي اين کار ، علوفه هايي مانند يونجه و علف باغ مناسب هستند . به علاوه در مخلوط کنسانتره بايد از کنجاله تخم پنبه استفاده کرد . همچنين استفاده از کربنات کلسيم يا پودر آهک و خوراک هاي کلسيم دار ضروري است .
اضافه وزن روزانه در اين دوره ، با هزينه ي کمتر و سرعت بيشتر انجام شود . بنابراين ، پروار دام هاي جوان از نظر اقتصادي با صرفه تر است .
سه ماه دوم پروار :در اين دوره گوساله ها رشد ابتدايي خود را انجام داده اند . در نتيجه ، استخوان ها و اندام ها رشد کمتري دارند . بنابراين ، براي پروار و چاق شدن گوساله ها بايد از خوراک هاي پرانرژي و علوفه هايي که تا حدودي مرغوب هستند، استفاده کرد .
آرد جو ، تفاله چغندر قند ، ملاس ، علف باغ و مقداري يونجه و کاه براي اين دوره مناسب هستند . در اين دوره براي اضافه شدن وزن گوساله ها بايد هزينه ي بيشتري کرد . همچنين هفتاد درصد غذاي دام بايد از کنسانتره دامي که مواد پرانرژي دارد ، تشکيل شود .
منبع: فصلنامه بهداشت حيوانات،شماره 24
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image