جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
جعبه جادويي ديجيتالي چيست؟(2)
-(2 Body) 
جعبه جادويي ديجيتالي چيست؟(2)
Visitor 500
Category: دنياي فن آوري

رازهايي درباره نمايشگرهاي LCD

شايد اين نکته در ذهن شمايي که به عنوان مخاطب در حال خواندن اين نوشتار هستيد پديدار شود که آيا افزايش سطح دانستهها درباره قطعات و تجهيزات سختافزاري ميتواند در انتخاب و خريد محصول و نوع نگهداري کارا باشد؟
پاسخ شما يک آري بزرگ است و شک نداشته باشيد که از دانستن نکات اصلي و حواشي آن ضرر نخواهيد کرد. البته به خاطر داشته باشيد که سطح دانستهها براي قطعات و تجهيزات مختلف اين حوزه متفاوت است

اصل ماجرا

تمامي نمايشگرهاي موجود در عالم هستي بر اساس اين سه اصل کار ميکنند که اول، نور توليد کنند. دوم، رنگ نور توليد شده را مشخص کنند و آخر اينکه، نور توليد شده را با ويژگيهاي خاص خود (رنگ، شدت و...) به موقعيت دلخواه هدايت کنند.
سه اصل گفته شده در تمامي نمايشگرهاي کامپيوتر، تلويزيونها و ويديو پروژکتورهايي که از تکنولوژيهاي LCD، Plasma، LCoS، CRT، DLP و... استفاده ميکنند صادق است و جز اين نيست. اساس دستهبندي انواع سيستمهاي نمايشي نيز براساس اين سه اصل شکل ميگيرد!

اساس نمايشگرهاي LCD

در قسمت عقبي نمايشگرهاي LCD يک فقره لامپ نوراني وجود دارد که در اصطلاح لامپ فلورسنت کاتود سرد (CCFL) خطاب ميشود و وظيفه دارد نور سفيد را توليد و منتشر کند، به گونهاي که تمامي سطح نمايشگر پوشش داده شود. راستش لزومي ندارد که فقط از يک لامپ استفاده شود. کارايي لامپهاي CCFL با افزايش ابعاد نمايشگر کاهش خواهد يافت، پس منطقي است که از چند لامپ به شکل همزمان استفاده شود. البته تغيير در فرکانس نور انتشار يافته توسط لامپها، تغيير در رنگها و افزايش قيمت محصول موجب شده است تا شرکتهاي سازنده ترفندهاي ديگري را براي جبران رفع مشکلات موجود به کار گيرند و از آوردن هوو براي لامپ اصلي جلوگيري کنند!

توليد رنگ

يادآور ميشوم که از دو سيستم رنگي مختلف براي توليد و انتشار رنگها استفاده ميشود. سيستمهاي چاپ بهطور معمول سيستم CMYK را که ترکيبي از رنگهاي فيروزهاي (Cyan)، صورتي (Magenta)، زرد (Yellow) و مشکي (Key/Black) است به کار ميگيرند و سيستمهاي نمايشي (RGB) از رنگهاي آبي (Blue)، سبز (Green) و قرمز (Red) براي توليد رنگهاي مختلف استفاده ميکنند. بنابراين براي ايجاد نقطه رنگي بايد از سه سلول رنگي که هر يک به صورت مستقل رنگهاي خالص آبي، سبز و قرمز را ايجاد ميکنند استفاده کرد. هر يک از اين سلولهاي خالص رنگي يک زيرپيکسل (Subpixel) خوانده و مجموعه اين سلولها بهعنوان يک پيکسل (Pixel) شناخته ميشوند. به بيان ديگر آن پيکسلي که ما و شما در مراودات کلامي و نوشتاري معمول استفاده ميکنيم از سه پيکسل جزئيتر آبي، سبز و قرمز تشکيل شده است.
با تغيير شدت رنگ هر يک از زيرپيکسلها، ميتوان محدوده مشخصي از رنگها را توليد کرد. بهزبان نادقيق فني اگر فرض کنيم که هر زيرپيکسل رنگي بتواند به صورت هشت بيتي کنترل شود، يک پيکسل کامل ميتواند با 24 بيت کنترل شود و در نتيجه دو بهتوان 24 حالت مختلف را ايجاد کند. در اين حالت است که ميگويند اين نمايشگر ميتواند 7/16 ميليون رنگ متفاوت را توليد کند. اگر باور نميکنيد عدد 2 را 24 مرتبه در خود ضربکنيد!
بدانيد بد نيست که شرکت hp به کمک DreamWorks موفق به توليد نمايشگري شده است که هر پيکسل آن با 30 بيت کنترل ميشود و ميتواند بيش از 4 ميليارد رنگ مختلف توليد کند!

اتاق فرمان

تنظيم انرژي سيستم، روشن شدن لامپ CCFL، دريافت اطلاعات از کامپيوتر و ارسال دستورات لازم براي هر پيکسل به صورت جداگانه توسط بخشي از نمايشگر مديريت ميشود که اتاق فرمان نام دارد. اتاق فرمان نمايشگر از يک مادربرد با کلي چيپ، خازن، مقاوت، تنظيمکننده ولتاژ و تعدادي پورت تشکيل شده است.
در نمايشگرهاي جديد که برق دستگاه بهطور مستقيم تامين ميشود، يک منبعتغذيه فرد اعلاء در داخل نمايشگر تعبيه ميشود و رفتار آن توسط اتاق فرمان تحت کنترل قرار ميگيرد. از آنجايي که ورود به اين ماجرا قدري پيچيده ميشود از آن پرهيز و نظر شما را به بخشهاي ديگر جلب ميکنيم!

منبع نوراني

درباره منبع تامين نور موردنياز قدري صحبت کرديم، اما ممکن است اين پرسش مطرح شود که رابطه ميان پيکسلها با لامپ روشنايي چيست؟ بهطور خلاصه ميگويم که پيکسلهاي سهگانه رنگي بهعنوان اجزاء هر پيکسل کامل از يک سلول منفرد تشکيل شده است. اين سلول حاوي مادهاي است که تحت عنوان کريستال مايع (Liquid Crystal) شناخته ميشود. نام LCD نيز براساس همين کريستال مايع انتخاب شده است. کريستال مايع در واقع نامي متضاد است به اين صورت که واژه کريستال به مواد جامد اطلاق ميشود. استفاده از اصطلاح کريستال مايع براي اين ماده به اين دليل است که حالت فيزيکي آن ژله بين جامد و مايع قرار دارد و با توجه به ميزان جرياني که از آن عبور ميکند حالتهاي مختلفي بهخود ميگيرد و در حالتهاي مختلف روي نوري که از درون سلول عبور ميکند از لحاظ شدت و رنگ نور اثر خواهد داشت. اين نور توسط لامپ اصلي نمايشگر (CCFL) از پشت وارد سلول ميشود و با شرايط خاص و اعمال تغييرات از سوي ديگر آن خارج و با چشمان کاربر برخورد پيدا ميکند.

لامپهاي LED

چند وقتي است که در برخي نمايشگرها، لامپهاي LED را با لامپهاي پرمصرف CCFL جايگزين کردهاند. صفحه نمايش در نمايشگرهايي که از لامپ CCFL استفاده ميکنند با دو شکل اصلي مواجه است.
اول اينکه، صفحه بهطور يکنواخت روشن نميشود و دوم اينکه، رنگ مشکي ايجاد شده توسط سلولها چندان هم مشکي نيست. اگر چراغ اتاق را در هنگام شب خاموش کنيد و صفحه LCD رادر حالت Screen Saver قرار دهيد خواهيد ديد که صفحه نمايشگر قدري روشن است. مشکل مذکور به اين دليل ايجاد ميشود که سلولهاي کريستال مايع در هر وضعيتي که قرار بگيرند، قدري از نور تابيده شده را از خود عبور ميدهند!
براي حل اين دو مشکل، استفاده از تکنولوژي لامپهاي LED پيشنهاد شد. لامپ LED برخلاف انواع CCFL در يک نقطه متمرکز نيست و در پشت تمامي سلولهاي نمايشگر قرار ميگيرد. مزيت تکنولوژي ياد شده اين است که تمامي سلولها به يک اندازه نور دريافت ميکنند. مزيت مهم ديگر اين است که فقط سلولهايي که قرار است نور تابش کنند، نور دريافت ميکنند. به بيان ديگر در نمايشگرهاي LED ميتوان يک محدوده خاص از نمايشگر را روشن و بقيه را خاموش نگه داشت. تکنولوژي LED رنگهاي واقعيتري را ايجاد ميکند، اما عيب آن اين است که به دليل استفاده از تعداد زيادي لامپ در نمايشگر، با تعدد فرکانسها مواجه ميشود.

و اما بعد!

ويژگيهاي عنوان شده در مشخصات فني نمايشگرها، به يکي از بخشهاي ذکر شده مربوط ميشود. براي مثال، شدت روشنايي به لامپ مورد استفاده و کنتراست تصاوير بهصورت مستقيم به تکنولوژي مورد استفاده در توليد سلولهاي کريستالي مربوط ميشود.

نکاتي براي انتخاب تلويزيون‌هاي مسطح
گونه‌هاي تکنولوژي تصويري

تلويزيون‌هايي که در بازار ايران يافت مي‌شوند يا از تکنولوژي LCD بهره مي‌برند يا از قبيله Plasma هستند. در بازارهاي جهاني گونه‌هاي مختلفي عرضه مي‌شوند که در ايران‌زمين طرفدار ندارند. براي مثال، تکنولوژي OLED در برخي تلويزيون‌ها عرضه و Mitsubishi نيز Laser TV خود را با قيمتي تخيلي روانه بازار کرده است. به هر حال شما به دو گونه LCD و Plasma فکر کنيد!

کيفيت تصوير

اين مشخصه رابطه مستقيمي با تعداد نقاط نمايشي (Pixel) پانل نمايشگر دارد. تعداد کل پيکسل‌هاي نمايشگرهاي مسطح کنوني بين 800 تا يک ميليون و 200 هزار متغير است. اين عدد از ضرب تعداد پيکسل‌هاي عرض و ارتفاع پانل حاصل شده است. براي مثال، نمايشگري که از استاندارد HD 720 و رزولوشن 1280 × 720 پيکسل پشتيباني مي‌کند، 920 هزار پيکسل و نمايشگرهاي مدرن که از استاندارد HD 1080 و رزولوشن 1920 × 1080 پيکسل پشتيباني مي‌کنند، 2 ميليون پيکسل دارند.

روشنايي و کنتراست

تلويزيون‌هاي LCD از لامپ‌هاي CCFL يا تکنولوژي جديد LED براي توليد نور سفيد استفاده مي‌کنند. تلويزيون‌هاي Plasma از مکانيزم ديگري براي توليد نور سفيد استفاده مي‌کنند. شدت روشنايي (Brightness) در مدل‌هاي مختلف متفاوت است وابستگي بسياري به محل نصب تلويزيون دارد. هر چه روشنايي محيط بيشتر باشد لاجرم بايد از مدل‌هايي با شدت روشنايي بالاتر استفاده کرد. روشنايي مدل‌هاي معمولي بين 300 تا 450 نيتس است. نيتس اصطلاحي است که به جاي کاندلا بر متر مربع به‌عنوان واحد شدت روشنايي به کار مي‌رود. در انتخاب ميزان روشنايي مناسب،‌ دقت زيادي داشته باشيد. تلويزيون‌هاي Plasma روشنايي بيشتري نسبت به تلويزيون‌هاي LCD دارند، اما در صورت ثابت ماندن طولاني‌مدت تصوير، با پديده عجيبي به نام سوختگي پيکسل مواجه خواهيد شد.
درباره کنتراست تصوير که رابطه مستقيمي با شدت روشنايي دارد در ستون کناري صحبت شده است.

نسبت تصوير

نسبت عرض به ارتفاع نمايشگرهاي CRT قديمي 4 به 3 است. البته اين موضوع براي نمايشگرهاي LCD قدري متفاوت است، زيرا نمايشگرهاي CRT پيکسل‌هاي ثابت و مشخصي ندارند، اما پيکسل‌هاي نمايشگرهاي LCD به‌صورت فيزيکي روي پانل قرار دارند. از اين‌رو اصطلاح رزولوشن پيش‌فرض (Native) در اين‌باره بسيار استفاده مي‌شود. البته مي‌توان ميزان رزولوشن اين نمايشگرها را افزايش داد، اما نبايد انتظار داشت که کيفيت تصوير افزايش قابل ملاحظه‌اي داشته باشد!
نسبت تصويري تلويزيون‌هاي مسطح 16 به 9 و استاندارد مورد استفاده آن‌ها HD 720 و HD 1080 است. بسياري از نمايشگرهاي کامپيوترهاي کنوني نيز با اين نسبت توليد مي‌شوند. برخي مدل‌هاي جديد با نسبت 16 به 10 توليد مي‌شوند. استاندارد اين نمايشگرها WUXGA+، WUXGA و WQXGA است. رزولوشن پيش‌فرض بيشتر آن‌ها 1680 × 1050 است.
اين را نيز بدانيد که برخي تلويزيون‌هاي جديد با نسبت 21 به 9 توليد شده‌اند و از رزولوشن 2560 × 1080 پشتيباني مي‌کنند. اين نمايشگرها به‌ طور اختصاصي از فيلم‌هاي سينمايي پيشرفته (Cinemascope) پشتيباني مي‌کنند.

پشتيباني ديجيتالي

اطلاعات به دو صورت به نمايشگرها منتقل مي‌شوند، آنالوگ و ديجيتال!
نمايشگرهاي ديجيتالي مي‌توانند به کامپيوتر متصل شوند. بيشتر آن‌ها مجهز به ورودي‌هاي ديجيتالي مانند DVI-D، USB يا رابط فوق‌العاده جديد HDMI هستند. اين موجودات براي پشتيباني از امکانات متعدد ديجيتالي با قابليت HDCP سازگاري دارند!
رابطه مستقيمي بين نسبت‌هاي تصويري 16 به 9 و پشتيباني از تلويزيون‌هاي با کيفيت بالا وجود دارد. مدل‌هاي جديد از استاندارد HD 1080 پشتيباني مي‌کنند و بيشتر امکانات ديجيتالي مانند رابط‌هاي پيشرفته HDMI 1.3 را به همراه دارند.

صدا

دو بلندگوي نازنين روي بيشتر تلويزيون‌ها وجود دارند، اين در حالي است که بيشتر آن‌ها اين امکان را فراهم ساخته‌اند تا از بلندگوهاي متعدد و استانداردهاي پيشرفته صداي ديجيتالي مانند Dolby Digital و DTS با هفت يا هشت بلندگو پشتيباني ‌کنند. برخي مدل‌ها بلندگو ندارند. همچنين برخي مدل‌ها از امکانات پيشرفته‌تر صوتي پشتيباني مي‌کنند. اين امکانات تاثير بسياري در افزايش قيمت دستگاه دارد!

جعبه همراه کنترلي

بخش‌هاي پردازشي و کنترلي دستگاه باعث افزايش ضخامت دستگاه‌ها مي‌شوند. در برخي مدل‌ها، سازنده، اين بخش‌ها را -که تمامي پورت‌ها به آن‌ها متصل هستند- در جعبه‌اي مجزا قرار مي‌دهد و از پشت تلويزيون خارج مي‌کند. اين عمل باعث مي‌شود که وزن دستگاه کاهش يابد و ضخامت آن به ميزان قابل توجهي کاسته شود!

امکانات جانبي

دستگاه‌هاي پخش فيلم DVD و Blueray و گيرنده‌هاي پيشرفته امواج تلويزيوني از جمله امکاناتي هستند که به‌ صورت پيش‌فرض در داخل بدنه برخي مدل‌ها تعبيه مي‌شوند. همچنين دستگاه کنترل از راه‌دور اين دستگاه‌ها، قابليت‌هاي مفصلي دارند و به کمک آن‌ها مي‌توان تمامي امکانات تلويزيون را مديريت کرد.
اين را نيز گفته باشم که شرکت‌هاي مختلف، امکانات اختصاصي براي مدل‌هاي مختلف عرضه مي‌کنند که نمي‌توان در اين فرصت کوتاه درباره آن‌ها صحبت کرد.

و نکات ديگر

مصرف انرژي، عامل مهمي است که بايد مورد توجه قرار گيرد. لامپ‌هاي CCFL و مدل‌هاي Plasma انرژي زيادي هدر مي‌دهند و بسياري از مدل‌هاي LED تدابير عاقلانه‌اي براي اين موضوع اتخاذ کرده‌اند. وجود حسگر هوشمند تشخيص ميزان نور محيط و تنظيم روشنايي تلويزيون‌ها، تشخيص خودکار بهترين تصوير و موارد ديگر از امکاناتي است که توجه به آن ضرر ندارد.
خريدار ايراني بايد بداند که مشاهده شبکه‌هاي تلويزيوني داخلي روي مدل‌هاي ديجيتال چندان دلچسب نيست، اما ديدن فيلم‌هاي DVD با پشتيباني Full HD تجربه کم‌نظيري است.
ديگر اينکه، براي منازل ايراني استفاده از مدل‌هاي 37 تا 45 اينچ توصيه مي‌شود که هم فضاي کمتري اشغال مي‌کند و هم قيمت مناسبي دارد. به خاطر خواهم داشت که در فرصتي مناسب درباره قيمت تلويزيون‌ها صحبت کنم.

لامپ هاي LED

تکنولوژي LED بهطور دقيق براي رفع همين مشکلات معرفي شده و توفيقات بسياري در اين مسير کسب کرده است. شرکت Sony از سال 2005، شرکت Fujitsu از سال 2006، شرکتهاي Asus، Apple، Dell از سال 2007 و شرکت Lenovo از سال 2008 در نمايشگرهاي LCD لپتاپ از تکنولوژي LED استفاده ميکنند که علاوه بر رفع نقايص ذکر شده، وزن، ابعاد و مصرف انرژي کمتري نسبت به CCFL دارند.
بين خودمان بماند، اما در توليد لامپهاي CCFL از موادي استفاده ميشود که براي سلامتي نوع بشر و محيطزيست مضراتي دارد. راستش چنين موضوعي تا دو سه ماه پيش مشخص و حتي در پيمان کيوتو -که بر جلوگيري از توليد و انتشار گازهاي گلخانهاي تاکيد دارد- نيز قيد نشده بود. البته استفاده از نمايشگرهاي LCD در هر حالتي بر نمايشگرهاي CRT شرف دارد!

LED، تكنولوژي نسل آينده نمايشگرها

LCD به زودي منقرض مي‌شود

كارشناسان معتقدند كه گازهاي گلخانه‌اي كه مهمترين عامل توليد آنها، لامپ‌هاي معمولي يا همان لامپ‌هاي رشته‌اي است باعث بروز اين معضل شده است.
به همين دليل بسياري از كشورها، برنامه چند ساله‌اي را براي جايگزيني مدل‌هاي ديگر لامپ به جاي لامپ‌هاي رشته‌اي تدوين كرده‌اند تا شايد بتوانند در دراز مدت استفاده از لامپ‌هاي رشته‌اي و به تبع آن حرارت زمين را كاهش داده و كره زمين و ساكنانش را نجات دهند. به همين دليل استفاده از لامپ‌هاي كم مصرف، فلورسنت و... مرسوم شد و برخي كشورها مردم را ملزم به استفاده از اين لامپ‌ها كرده و حتي برنامه‌ريزي كرده تا در توليدات خود در برخي محصولات از جمله تلويزيون از لامپ‌هاي LED كه عمر بيشتري دارد و به حفظ محيط زيست كمك مي‌كند استفاده كنند.
البته ذكر اين نكته لازم است كه استفاده از لامپ‌هاي LED در توليد تلويزيون محدوديت‌هايي دارد كه يكي ازآنها محدوديت استفاده از اين تكنولوژي در سايزهاي پايين است.
اما به هر حال شركت‌هاي توليدي با درك خطر گرماي زمين، تلاش‌هاي بسياري براي دفع اين خطر كرده كه يكي از اين تلاش‌ها، كاهش استفاده از لامپ‌هاي رشته‌اي است.

LED چيست؟

LED مخفف واژه Diode Light Emitted و به معناي ديود ساطع كننده نوراست.
ديودهاي ساطع‌كننده نور در واقع جزو خانواده‌ ديودها هستند كه ديودها نيز زير گروه نيمه هادي‌ها به شمار مي‌آيند.
خاصيتي كه LEDها را از ساير نيمه‌‌هادي‌ها متمايز مي‌كند اين است كه با گذرجريان از آنها مقداري انرژي به صورت نور ازآنها ساطع مي‌شود.
LEDها تا اواخر دهه گذشته فقط مي‌توانستند سه نور آبي، سبز و قرمز توليدكنند كه اين موضوع باعث كاربرد محدود آنها بود، اما اين اواخر LEDهايي با رنگ آبي وارد بازار شده‌اند كه مي‌توانند نور سفيد با هاله‌اي از رنگ آبي توليد كنند.
به همين دليل درآينده نزديك مي‌توان شاهد استفاده از اين تكنولوژي در توليد تلويزيون و مانيتور بود.

كاربردهاي LED

LEDها كه از دهه‌هاي گذشته در الكترونيك مورد استفاده قرار مي‌گرفتند، عموما براي نمايش خاموش يا روشن بودن نمايشگرها در لوازم مولتي مديا مورد استفاده قرار گرفتند. اما در‌حال‌حاضر LEDها به نحوي ساخته مي‌شوند كه نور را در جهت خاصي متمركز مي‌كنند و به صورت چيپ‌هاي كوچكي هستند كه معمولا داخل يك شيشه گنبدي شكل قرار مي‌گيرند و داراي سايز چوب كبريت هستند و به سختي مي‌شكنند.
طبق اعلام محمد جمشيدي، يك كارشناس حوزه سخت‌افزار، بزرگ‌ترين مشكل لامپ‌هاي LED رنگ آن‌ها بود. اما اكنون به آساني با تغيير در ساختار فيزيكي و مواد تشكيل‌دهنده LED، نور در رنگ‌ها و شدت‌هاي مختلف و با طول موج مشخص با رنگ كاملا خالص توليد مي‌شود.
به عبارتي LEDها فاقد پرتوهاي مادون قرمز و فرابنفشي هستند كه ساير صنايع روشنايي ايجاد مي‌كنند و LEDها به سلامت چشم و محيط آسيب نمي‌رسانند. به گفته اين كارشناس، LEDهاي سفيد قابليت توليد همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژي بسيار كمي در مقايسه با ساير لامپ‌ها و LEDهاي قديمي، براي توليد روشنايي استفاده مي‌كنند. به همين دليل روزبه‌روز استفاده از آن‌ها بيشتر شده است.
به گفته اين كارشناس با توجه به مزاياي استفاده از لامپ‌هاي LED پپش‌بيني مي‌شود تا كمتر از 5 سال آينده شاهد تحولات عمده‌اي در عرصه محصولات روشنايي و حتي تصويري باشيم.
لامپ‌هاي‌LED همچنين شماره‌ها را روي ساعت‌هاي ديجيتالي نشان مي‌دهند، اطلاعات را از كنترل تلويزيون مي‌فرستند و نور آن‌ها نشان مي‌دهد كه چه زماني تلويزيون روشن است.
LEDها همچنين تصاوير را روي تلويزيون‌هاي پلاسما نشان مي‌دهد و با توجه به مصرف پايين و شدت نور بسيار عالي در رنگ‌هاي مختلف در روشنايي و چراغ‌هاي خودرو كاربرد وسيعي دارند.
فانوس‌هاي LED نيز كه در چراغ‌هاي راهنمايي به منظور صرفه‌جويي در مصرف برق و كاهش خطاي ديد رانندگان قرار گرفته يكي ديگر از كابردهاي لامپ‌هاي LED است.
البته لامپ‌هاي LED امروزه در لپ‌تاپ‌ها نيز به كار برده مي‌شوند و باعث روشنايي و وضوح بيشتر تصوير مي‌شوند.
شركت‌هاي توليد‌كننده مانيتور نيز در اين زمينه اقداماتي كرده‌اند.

نمايشگرهاي LED

اگرچه كارشناسان معتقدند استفاده لامپ‌هاي LED نسبت به لامپ‌هاي فلورسنت و ... مزاياي بيشتري دارد اما به دلايلي هنوز در بخش توليد تلويزيون و مانيتور شركت‌هاي توليد‌كننده، محصولات زيادي به بازار عرضه نكرده‌اند.
محمد آرايش، مدير فروش شركت بازرگاني ايران در اين زمينه مي‌گويد: به‌كارگيري لامپ‌هاي LED در توليد مانيتور و تلويزيون‌ باعث مي‌شود وضوح تصوير حدود 100 برابر بالاتر از LCDهاي معمولي شود. اما هنوز استفاده از اين لامپ‌ها در مانيتور و تلويزيون‌ چندان رايج نشده است و شركت سوني در اين زمينه تنها يك مدل تلويزيون در سايز پايين‌تر از 27 اينچ وارد بازار كشور ژاپن كرده است.
وي گفت: پيش‌بيني مي‌شود در آينده نزديك شاهد ارائه كالاهايي كه از اين لامپ‌ها بهره‌‌مند هستند باشيم. حريري، مدير فروش بخش مانيتورهاي شركت سام‌سرويس نيز گفت: تكنولوژي LED يك تكنولوژي جديد است كه هنوز در زمينه مانيتور وارد بازار داخلي نشده است و دليل اين مساله را نيز مشخص نيست. طائران‌پور، كارشناس فروش بخش مانيتورهاي شركت ماديران نيز گفت: استفاده از لامپ‌هاي LED در توليد مانيتورهاي اين شركت هنوز آغاز نشده است.
وي افزود: به دليل اينكه لامپ‌هاي LED نمي‌توانند نور سفيد خالص توليد كنند استفاده از اين تكنولوژي در توليد مانيتور با اختلال روبه‌رو شده است.
طاهري، مديرفروش شركت ايران نارا؛ عرضه‌كننده مانيتورهاي BENQ نيز از عدم استفاده از لامپ‌هاي LED در توليد مانيتورهاي اين شركت خبر داد و گفت: مانيتورهاي LED حتي در سطح جهاني نيز در بازار موجود نيستند.
ولديان‌لو، مدير بخش بازرگاني شركت تاتونگ عرضه‌كننده مانيتورهاي زيراكس و ETIG نيز گفته همكاران خود در ساير شركت‌ها را تائيد كرد و گفت: لامپ‌هاي LED نسبت به لامپ‌هاي فلورسنت و ... كه در توليد مانيتور به كار مي‌روند بزرگ‌تر هستند و كاربرد چنداني در توليد مانيتور ندارند.
به گفته وي، از اين لامپ‌ها در ساخت تابلوهاي تبليغاتي لامپي كه در سطح شهر موجود است استفاده مي‌شود و مانيتوري كه از لامپ‌هاي LED در ساخت آنها استفاده شده باشد وجود ندارد.
در بين كارشناسان و مديران شركت‌هاي عرضه‌كننده مانيتور و تلويزيون تنها بكائي، مدير فروش شركت اپل ايران از توليد يك مانيتور كه در ساخت آن از لامپ LED استفاده شده است خبر داد.
به گفته وي، مانيتور 24 اينچ LED اپل به تازگي وارد بازار جهاني شده است و هنوز ميهمان بازار ايران نشده است.
بكائي گفت: LED، يك تكنولوژي جديد است كه از نظر كارايي تفاوت چنداني با تكنولوژي سابق مانيتورها ندارد و مزيت مهم آن برگشت‌پذيري به چرخه طبيعت است.
وي افزود: اپل به منظور حمايت از محيط‌زيست، قصد دارد از موادي در توليد كالاهاي خود استفاده كند كه به طبيعت برگشت‌پذير هستند. به همين منظور به جاي استفاده از پلاستيك در توليد محصولاتش از آلومينيوم و تيتانيوم استفاده مي‌كند و در توليد مانيتورهايش نيز قصد دارد از لامپ‌هاي LED استفاده كند.
به گفته مدير فروش شركت اپل ايران، مانيتورهايي كه از لامپ‌هاي LED در توليد آنها استفاده مي‌شود نسبت به ساير مانيتورها گران‌تر هستند. اما اپل قيمت‌هاي خود را ثابت نگه داشته است.

لپ‌تاپ‌هاي LED

اگرچه توليدكنندگان در زمينه توليد مانيتور و تلويزيون‌هاي LED قدري ضعيف عمل كرده‌اند، اما توليدكنندگان لپ‌تاپ در اين زمينه حداكثر استفاده‌ را از اين لامپ‌ها كرده و لپ‌تاپ‌هايي را به بازار عرضه كرده‌اند كه به صفحه نمايش‌هاي LED مجهز هستند.
فعالان بازار معتقدند، لپ‌تاپ‌هايي كه در توليد صفحه‌ نمايش آنها از لامپ‌هاي LED استفاده شده است طي سه ماه اخير وارد بازار داخلي شده‌اند اما به دليل قيمت بالايي كه دارند چندان مورد استقبال قرار نمي‌گيرند.
عاشوري، كارشناس فروش بخش لپ‌تاپ‌هاي VAiO شركت ايران رهجو در اين زمينه مي‌گويد: لپ‌تاپ‌هايي كه صفحه نمايش آنها LED است حدود يكسال است وارد بازار شده است و در حال حاضر لپ‌تاپ‌هاي سري SZ ، SR و TZ اين شركت به تكنولوژي white LED مجهز است كه در سايزهاي 11 و 13 اينچ به بازار عرضه شده‌اند.
به گفته وي، لامپ‌هاي LED در تمام قسمت‌هاي صفحه نمايش لپ‌تاپ پخش شده‌اند و به همين دليل نه تنها تصوير شفاف‌تر و واضح‌تر است؛ بلكه كمتر باعث خستگي چشم مي‌شود. در حالي كه در لپ‌تاپ‌هايي كه صفحه نمايش آنها به اين تكنولوژي مجهز نيستند، لامپ‌هاي فلورسنت در چهار طرف صفحه نمايش قرار مي‌گيرند و نور در چهار گوشه صفحه نمايش شدت بيشتري دارد. آيين‌پرست، مسوول بخش تحقيق و توسعه شركت سازگار ارقام، عرضه‌كننده لپ‌تاپ‌هاي LenovoوIBM نيز لپ‌تاپ‌هاي سري W و X300 از خانواده Think pad را از لپ‌تاپ‌هايي معرفي كرد كه از تكنولوژي LED بهره‌مند هستند.
به گفته وي تكنولوژي رايج سابق در صفحه نمايش لپ‌تاپ‌ها، CCFL بود كه يك لامپ مهتابي مارپيچ در چهارطرف صفحه نمايش قرار مي‌گرفت و نور صفحه را تامين مي‌كرد. اما تكنولوژي LED در تمام صفحه پخش شده و وضوح بيشتري را به تصوير مي‌دهد.
آيين‌پرست توليد نور بيشتر براي صفحه نمايش، وضوح بيشتر تصوير، كاهش حرارت لپ‌تاپ و در نتيجه عمر بيشتر باتري را از مزيت‌هاي استفاده از لامپ‌هاي LDE به جاي لامپ‌هاي CCFL عنوان كرد.
وي افزود، قيمت لپ‌تاپ‌هايي كه به صفحه نمايش‌هاي LED مجهزند بالاتر از قيمت لپ‌تاپ‌هاي معمولي است.
بكائي، مدير فروش شركت اپل ايران نيز گفت: لپ‌تاپ‌هايي كه صفحه نمايش آنها به لامپ‌هاي LED مجهز است حدود يك ماه است وارد بازار داخلي شده‌اند و در حال حاضر اكثر لپ‌تاپ‌هاي اپل به لامپ‌هاي LED مجهزند.
وي نيز شدت روشنايي بيشتر، صرفه‌جويي در مصرف انرژي و از همه مهم‌تر برگشت‌پذيري به چرخه طبيعت را از مزاياي استفاده از لامپ‌هاي LED برشمرد.

تقابل ديودهاي LED با لامپ‌هاي CCFL در نمايشگرهاي LCD

حتم دارم درباره تکنولوژي LED بسيار شنيده‌ايد و شايد اين پرسش در ذهن شما شکل گرفته باشد که اين چيست که در عالم نمايشگرها چنين غوغايي به پا کرده است؟
واقعيت اين است که تکنولوژي LED چيز عجيب و غريبي نيست و مدت‌هاست به شکل‌هاي گوناگون در زندگي روزمره با آن برخورد داشته و داريم. نکته مهم اين‌جاست که بسياري از برنامه‌هاي تحقيقاتي پس از سال‌ها به نتيجه رسيده و کاربردهاي جديدي براي تکنولوژي‌هايي قديمي پيدا شده که تکنولوژي LED نيز يکي از آن‌هاست. ديودهاي نوري را مدت‌هاست که مي‌شناسيد. حتي بسياري از شمايان در آزمايشگاه‌ها با آن سر و کار داشته‌ايد و مي‌دانيد که ديود نوري چيست و چگونه کار مي‌کند. براي پاسخ به برخي شبهه‌ها،‌ در اين نوبت قدري درباره تفاوت ميان تکنولوژي‌هاي LED و CCFL صحبت مي‌کنيم.

نمايشگرهاي LCD

براي صحبت درباره تکنولوژي LED بد نيست قدري به گذشته بازگرديم و شرايط آن روزگار را مورد بررسي قرار دهيم.
نمايشگرهاي CRT از دهه هفتاد ميلادي با موفقيت در بازارها نفوذ کرده بودند و موقعيت خود را هر سه چهار سال يکبار با ارايه پيشرفت جديد مستحکم مي‌کردند تا اينکه سر و کله نمايشگرهاي LCD و Plasma نمايان شد. تکنولوژي Plasma بيشتر مورد توجه قرار گرفت و مي‌رفت که تکنولوژي LCD از بازار خارج شود، اما کشف يکي دو پديده فيزيکي و توسعه تکنولوژي بر اساس آن موجب شد که ورق برگردد و بازار به ‌سوي LCD سوق پيدا کند.
تکنولوژي LCD از همان ابتدا با يکي دو مشکل اساسي دست و پنجه نرم مي‌کرد و تا مدت‌ها به ‌همين جرم مورد بي‌توجهي قرار گرفته بود. عامل اصلي اين مشکلات نه تکنولوژي LCD که تکنولوژي مورد استفاده براي توليد نور پس زمينه بود. در آن هنگام لامپ‌هاي سفيد فلورسنت کاتود سرد که CCFL نام داشتند به اين ‌منظور استفاده شدند.

تکنولوژي LED

علاوه بر ديودهاي نوري (LED) تکنولوژي‌هاي ديگري نيز ارايه شده و مورد استفاده قرار مي‌گيرند، اما عموميت ندارند. تکنولوژي LED گزينه شايسته‌اي براي جايگزيني لامپ‌هاي CCFL مطرح کرده است.
دو گونه ديود سفيد و رنگي (RGB) استفاده مي‌شوند. ديود سفيد در واقع يک ديود آبي‌رنگ است که با لايه‌اي از فسفر زردرنگ پوشانده شده و از ترکيب اين دو رنگ، نور سفيد ايجاد مي‌شود. ديود سفيدرنگ همانند لامپ CCFL در برخي نواحي طيفي دچار فقر رنگ است، اما برخي مشکلات رايج لامپ‌هاي CCFL را ندارند. ديودهاي رنگي در واقع از سه ديود قرمز، آبي و سبز تشکيل شده است و علاوه بر اينکه تمامي رنگ‌هاي طيف سفيد را به‌ خوبي پوشش مي‌دهد، کيفيت رنگ‌هاي کم‌نظيري دارد.
هر دو گونه ديودها، انرژي مختصري مصرف مي‌کنند و مي‌توانند رنگ مشکي را به‌ طور کامل ايجاد کنند و عاري از هرگونه مواد زيان‌رسان به محيط‌زيست و ابناي بشر و يکي از عوامل موثر در کاهش وزن نمايشگرها هستند.
قبول دارم که نوشتار امروز بيشتر به لامپ‌هاي CCFL پرداخت و به ‌سرعت از ديودها عبور کرد. اما مخاطب پيگير به‌ خوبي دريافته که تکنولوژي LED براي پوشش ناتواني تکنولوژي CCFL وارد عرصه شده است. در فرصتي ديگر بيشتر به ديودهاي نوري خواهيم پرداخت. اين را نيز بگويم که لامپ‌ها طي سه تا چهار سال آينده از بازار نمايشگرها LCD بيرون خواهند رفت و جاي خود را به ديودهاي نوري خواهند داد!

اين محصول

شرکت Samsung محصولي طراحي کرده است که برخي امکانات آن در ايران قابل استفاده نيست. براي مثال، اين محصول امکان اتصال مستقيم به اينترنت و امکان استفاده مستقيم از کانالهاي پخش تلويزيونهاي اينترنتي (Internet TV) را دارد. با اين اوضاع گل و بلبلي اينترنت در ايران بايد از خير اين امکان گذشت. چهار رابط تمام ديجيتال HDMI بههمراه يک رابط پرسرعت USB براي آدمهاي ديجيتالي در بدنه جذاب اين محصول تعبيه شده است. کنتراست اين محصول کمنظير است و سازگاري با نمايش تصاوير کيفي (Full HD)، آن را به گزينهاي مناسب براي فيلمبازان و دوستداران بازي (Gamers) تبديل ميکند.
اينکه اين محصول خوش قيمت در بازارهاي جهاني در چه تاريخ و با کدامين قيمت در بازار داخلي توزيع خواهد شد خبري در دست ندارم. بدون شک ارايه اين محصول توسط سامسرويس شکل خواهد گرفت.
يادم رفت بگويم که وقتي وبسايت اين شرکت را مرور ميکردم بر رواني تصاوير تاکيد فراواني داشت. حتي ادعا شده بود که فيلمهاي 40 تا 50 فريم در ثانيهاي را ميتواند براساس مدلي ويژه، دو برابر کند تا پرش يا اختلالي در فاصله محسوس نباشد. در اينباره نظر خاصي براي گفتن ندارم. بايد از نزديک ديد که چه کار خواهد کرد اين جعبه جادوي جديد.

مشخصات

? سازنده: Samsung
? مدل: LE46A756
? تکنولوژي: LCD
? ابعاد پانل نمايشگر: 46 اينچ
? نور پسزمينه: LED
? رزولوشن: 1920 × 1080 پيکسل (Full HD)
? امکان اتصال ديجيتال: چهار رابط HDMI
? اتصال به کامپيوتر: رابط USB2 و رابط شبکه RJ45
? پخش صدا: دو عدد بلندگوي 10 واتي
? نسبت تصوير: 16 به 9
? سازگاري با HD: بهطور کامل دارد
? تونر تصويري: يک عدد
? نسبت کنتراست: 70 هزار به يک
? وزن: 4/29 کيلوگرم
? عرض: 1172 ميليمتر
? ارتفاع: 765 ميليمتر با احتساب پايه
? ضخامت با پايه: 300 ميليمتر
? ضخامت پانل: 99 ميليمتر
? قيمت جهاني: 2200 دلار

ارزيابي

? طراحي: عالي (10 از 10)
? امکانات: عالي (10 از 10)
? کيفيت تصوير: عالي (9 از 10)
? کيفيت صدا: خوب (7 از 10)
? ارزش قيمت: خيليخوب (8 از 10)
? امتياز کلي: عالي (9 از 10)
منابع:
همشهري آنلاين ( www.hamshahrionline.ir )
هفتهنامه بزرگراه فناوري ( www.itnewsway.ir )
http://www.ramehr.com
http://forum.p30world.com/
http://www.donya-e-eqtesad.com/
http://www.iritn.com

Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image