زير ساخت اطلاعات ( II :Information Infrastructure)
در زيرساخت اطلاعات ، هدف ايجاد و گسترش امکانات زير مي باشد :
شبکه ها و سرويس هاي مخابراتي
تکنولوژي هاي انتقال
سوئيچينگ و روتينگ
دستيابي و عرضه
ارتباطات چند رسانه اي ( صوت ، تصوير )
شامل :
- شبکه هاي موبايل ، بدون کابل
- شبکه هاي فيبر نوري
- سيستم هاي ماهواره اي
- سيستم هاي سخن پراکني
- ترکيب ( تلفيق) مخابرات با سيستم هاي چند رسانه اي
- ارتباطات محلي با سرعت بالا
- ارتباطات شهري ، منطقه اي و ملي با سرعت بالا
فن آوري اطلاعات ( Information Technology : IT )
در فن آوري اطلاعات ، موارد زير مورد توجه قرار مي گيرد :
ذخيره سازي اطلاعات
پردازش و ارائه اطلاعات
سيستم ها ي عامل
زبان ها ي برنامه نويسي
مهندسي پروتکل ها
نرم افزارهاي کاربردي
شامل :
- پروتکل هاي شبکه
- شبکه هاي ذخيره سازي داده
- فن آوري هاي رمزنگاري و امنيتي
- سخت افزار( کامپيوترهاي شخصي ، سرويس دهندگان و ... )
- طراحي بانک هاي اطلاعاتي
- زبان هاي ارائه محتوا در وب نظير HTML,XML
- تشخيص و پيشگيري از حملات
کاربردهاي اطلاعات ( Information Applications :IA )
در کاربردهاي اطلاعات ، موارد زير مورد توجه قرار مي گيرد :
ارائه خدمات
اشتراک دانش
مديريت عمومي
سرويس هاي اجتماعي
راه حل هاي تجاري
توليد و نشر محتوا
شامل :
- آموزش
- فرصت هاي اقتصادي و توليد درآمد
- توسعه روستائي
- بهبود سلامت شهروندان نظير استفاده از درمان راه دور
- امنيت و مونيتورينگ مسائل زيست محيطي
- مديريت اقتصادي و دولتي
- کتابخانه هاي الکترونيکي
- تجارت الکترونيکي
- بانکداري الکترونيکي
- آموزش الکترونيکي
- و ...
همانگونه که ملاحظه مي شود براي هر يک از بخش هاي سه گانه در فن آوري اطلاعات و ارتباطات ، محدوده خاصي در نظر گرفته شده است ولي در عمل تعيين دقيق اين محدوده ، امري دشوار و گاها" غيرممکن است. مثلا" برنامه هاي نرم افزاري در بخش فن آوري اطلاعات قرار گرفته ولي امکان پياده سازي آنان در زير مجموعه کاربردهاي اطلاعات ( IA ) نيز وجود خواهد داشت .همچنين ارتباطات چندرسانه اي در زير مجموعه زيرساخت اطلاعات ( II ) قرار گرفته شده اند ولي امکان پياده سازي برخي از ويژگي هاي مالتي مديا در زيرمجموعه فن آوري اطلاعات ( IT ) ، نيز وجود دارد.
عليرغم عدم وجود محدوده اي مشخص و شفاف براي هر يک از عناصر موجود در بخش هاي سه گانه زيرساخت فن آوري اطلاعات و ارتباطات ، مي توان با لحاظ نمودن وزن بکارگيري امکانات سخت افزاري و نرم افزاري در هر يک از بخش ها ، به يک مرزبندي خاص دست يافت :
• عناصر زيرساخت اطلاعات (II ) ، نيازمند استفاده از تجهيزات و امکانات فيزيکي گسترده اي نظير سيستم هاي سوئيچينگ ، روتينگ ، شبکه اي گسترده از خطوط تلفن ثابت ، سيار و شبکه هاي رادئوئي ، مي باشند . در اين رابطه و به منظورانجام عمليات و مديريت زيرساخت فيزيکي متشکل از عناصر و تجهيزات سخت افزاري ،مي بايست از سخت افزار و نرم افزارهاي متعددي استفاده شود. با طراحي و پياده سازي زيرساخت اطلاعات ( بستر ارتباطي ) ، امکان ارتباط دستگاههاي مختلفي نظير تلفن هاي ثابت ، تلفن هاي سلولي ، دستگاههاي بدون کابل ، کامپيوترهاي شخصي و سرويس دهندگان به شبکه فراهم و آنان قادر به استفاده از سرويس ها و خدمات مختلفي مي باشند.ارتباط با زيرساخت اطلاعاتي ( ارتباطي ) ممکن است مستقيما" (از طريق شبکه ايجاد شده) و يا با استفاده از تجهيزات خاصي نظير مودم، کارت هاي ISDN ، خطوط DSL و يا دستگاههاي بدون کابل ، ايجاد گردد. معمولا" براي سنجش ميزان شکاف ديجيتالي بين جوامع فقير و ثروتمند ، به تنوع ، تعداد و کيفيت وسايل ارتباطي به زيرساخت ، استناد مي گردد . بديهي است با فرض ايجاد زير ساخت اطلاعات ، بدون وجود دستگاههاي ارتباطي ( از بعد کمي و کيفي) ، امکان استفاده مطلوب و بهينه از زير ساخت و درنهايت بهره مندي از دستاوردها و پتانسيل هاي ارائه شده در بخش هاي فن آوري اطلاعات و کاربردهاي اطلاعات ، وجود نخواهد داشت . دستگاههاي ارتباطي ( نظير تلفن هاي ثابت ، سلولي ) به عنوان شرط لازم براي ورود به بزرگراه هاي اطلاعاتي مطرح مي باشند. بديهي است تنوع ، کيفيت و مقرون به صرفه بودن دستگاههاي ارتباطي ، گزينه هاي متعددي را به منظور استفاده از منابع اطلاعاتي در اختيار متقاضيان ، قرار مي دهد .امکان دستيابي آحاد جامعه به منابع اطلاعاتي ، يکي از عناصر اصلي سيا ست گذاري در زمان تعريف استراتژي توسعه فن آوري اطلاعات و ارتباطات در هر جامعه مي باشد .
• در زير مجموعه فن آوري اطلاعات (IT ) ، از سخت افزارهاي متعددي نظير سرويس دهندگان ، ايستگاه هاي کاري و برخي کامپيوترهاي بزرگ به همراه دستگاه هاي ذخيره سازي مختلفي ، استفاده مي گردد( نظير استفاده از کامپيوترهاي داخلي که مسئول سرويس دهي به ساير عناصر موجود در بخش فن آوري اطلاعات بوده و يا سرويس دهندگان خارجي که مسئوليت ارائه سرويس هاي داده نظير اينترنت را بر عهده دارند) . عليرغم استفاده گسترده از عناصر سخت افزاري در زير مجموعه فن آوري اطلاعات ، نرم افزار حضوري چشمگيرتر داشته و اکثر عمليات نسبت داده شده به اين بخش مستلزم استفاده از نرم افزار مي باشد.
• هدف عمده در بخش کاربردهاي اطلاعات ، ارائه سرويس ها و خدمات گسترده به منظور افزايش کارائي و بهره وري در ابعاد متفاوت اجتماعي در يک جامعه اطلاعاتي است . در اين رابطه با توجه به نقش محوري و حمايت بخش زيرساخت اطلاعات و دستاوردهاي بخش فن آوري اطلاعات ، امکان ارائه سرويس ها و خدمات متنوع ، گسترده و پويائي در بخش کاربردهاي اطلاعات ، فراهم مي گردد . در بخش کاربردهاي اطلاعات ، عليرغم استفاده از سخت افزار ، محور عمليات و هسته اساسي را طراحي و پياده سازي نرم افزار تشکيل مي دهد .
همانگونه که ملاحظه مي شود ، در زيرساخت اطلاعات عليرغم استفاده از نرم افزار ، سخت افزار حضوري برجسته دار داشته و اين وضعيت در بخش هاي فن آوري اطلاعات و کاربردهاي اطلاعات ، برعکس مي باشد . پس از ايجاد هر يک از بخش هاي سه گانه فن آوري اطلاعات و ارتباطات ، زير ساخت فن آوري اطلاعات و ارتباطات ايجاد و امکان ارتباط آن با ساير بخش ها به منظور نيل به توسعه همه جانبه وجود خواهد داشت . در اين راستا لازم است که تلاش لازم در خصوص ايجاد سه بخش اشاره شده به صورت مستمر ، سيستماتيک و هدفمند ، دنبال شود . بديهي است تعلل در هر يک از بخش هاي فوق ، امکان استفاده از مزايا و دستاوردهاي فن آوري اطلاعات و ارتباطات را عملا" با مشکل مواجه مي نمايد. در برخي از کشورها با توجه به جايگاه گسترده تجهيزات سخت افزاري و ارتباطي در ايجاد زير ساخت اطلاعات ، تمامي تلاش انجام شده در جهت توسعه فن آوري اطلاعات و ارتباطات ، محدود به اين بخش بوده و به ساير بخش ها ( فن آوري اطلاعات و کاربردهاي اطلاعات ) کمتر توجه مي گردد . فراموش نکنيم که زيرساخت اطلاعات ، صرفا" بستر ارتباطي و گزينه هاي متعددي را به منظور استفاده از دستاوردها و مزاياي فن آوري اطلاعات و ارتباطات در اختيار شهروندان يک جامعه قرارداده و مي بايست تلاش مضاعفي در جهت توسعه ساير بخش ها و يا ايجاد زيرساخت هاي جانبي ديگر نيز صورت پذيرد .مثلا" بدون وجود يک زير ساخت قانوني ، امکان استفاده از مزاياي فن آوري اطلاعات و ارتباطات در مواردي همچون تجارت الکترونيکي ، وجود نخواهد داشت.
منبع:http://article.mjsoft.ir/خ