Google يا bing ؟
مسئله اين است !
در 29 جولاي 2009 دو شرکت Microsoft و Yahoo با عقد قراردادي ده ساله تصميم به راهاندازي جايگزيني براي موتورهاي جست و جوگر Live Search و Yahoo Search گرفتند. اين موتور جستوجوگر جديد، bing نام دارد و از سوم ژوئن سال جاري شروع به کار کرده است. پر واضح است که هدف اصلي از معرفي اين موتور جست و جوگر رقابت با Goolge، محبوبترين موتور جستوجوگر جهان و کنار زدن آن بوده است. همين مسئله سبب شد تا قسمت وب گردي اين شماره را به طور کامل به معرفي bing اختصاص داده وآن را به صورت اجمالي با Google مقايسه کنم.
صفحه اصلي
اولين چيزي که در اين سايت نظر شما را به خود جلب ميکند، تصوير بسيار زيباي پس زمينه است که روزانه تغيير ميکند. اين تصاوير معمولاً مکان يا بناي مشهوري در جهان را نشان ميدهند. علاوه بر اين، روي هر عکس قسمتهايي نشانهگذاري شدهاند که با کليک روي آنها به اطلاعات بيشتري دست خواهيد يافت. با اين وجود، ممکن است عدهاي صفحه خانگي ساده Google را به انتظار براي بارگذاري تصوير سايت bing ترجيح دهند که باز هم امکان غير فعال کردن نمايش تصوير پس زمينه با تايپ آدرس http://www.bing.com/?rb=0 وجود دارد (براي فعال سازي دوباره در اين آدرس به جاي صفر، يک بگذاريد). در عين حال اگر ميخواهيد شانس خود را امتحان کنيد، ميتوانيد به صفحه رسمي اين موتور جستوجوگر در سايت Facebook رفته و عکس خود را براي ورود در رقابت انتخاب تصوير پس زمينه bing ثبت کنيد.
جست و جو در وب
اما از نظر عملکرد نيز در bing شاهد بهبودها و نوآوريهايي هستيم. به عنوان مثال، اين موتور جستوجوگر به قابليت پيشنهاددهي کليد واژه (Search Suggestions) مجهز شده که مشابه آن را در Google ديدهايم. به طور کلي، به نظرم عملکرد اين قابليت در bing کمي بهتر است. تصور کنيد که چند حرف از واژه مورد نظر را نوشتهايد، اما بنا به دلايلي در جاي ديگري کليک کردهايد و پنجره مربوط به کلمات پيشنهادي بسته شده است. در اين موقعيت درbing تنها کافي است روي قسمت مورد نظر براي تايپ کليد واژه کليک کنيد تا عبارات پيشنهادي با حروفي که قبلاً نوشتهايد دوباره نمايش داده شوند، اما در Google تا زماني که دوباره تايپ کردن را از سر نگيريد، کلمات پيشنهادي نمايش داده نميشوند. با اين وجود، ضعف بزرگ bing عدم پشتيباني قابليت Search Suggestions از زبان فارسي است (حداقل تا زمان نگارش اين مطلب). مسئله ديگر وجود ستوني در سمت چپ صفحه است که براي دستهبندي اطلاعات و کمک به کاربر براي دستيابي سريعتر به خواسته خود در نظر گرفته شده است. اين ستون شامل اطلاعاتي مانند عبارات مربوط به عبارت جستوجو شده (Related Searches) و عباراتي که قبلاً توسط کاربر جستوجو شدهاند (History Search) است. حتي ميتوانيد با کليک روي لينک All See که انتهاي قسمت Search History قرار گرفته، اطلاعات اين قسمت را ذخيره کرده يا به اشتراک بگذاريد. از سوي ديگر زماني که نشانگر ماوس را در سمت راست هر يک از نتايج قرار دهيد، اطلاعات بيشتري مربوط به آن صفحه نمايش داده ميشود.
جست و جو در تصاوير
قبل از هر چيز به عنوان مثال، عبارت Steve Jobs موسس شرکت Apple را در قسمت تصاوير هر دو موتور جستوجوگر جست و جو کردم. تعداد نتايج در Google حدود سيزده ميليون و در bing حدود 574 هزار تصوير بود. در مورد امکانات نيز اين دو جستوجو گر در مورد انتخاب ابعاد، رنگي يا سياه و سفيد بودن، نوع تصاوير (عکس يا تصاوير گرافيکي) و امکانات در نظر گرفته شده براي تصاوير انسانها تقريباً يکسان هستند. اما در اين ميان برگ برنده Google جستوجوي تصاوير بر اساس رنگ خاص و برگ برنده bing امکان تغيير سريع تعداد و نحوه نمايش تصاوير است که از نظر من برگ برنده bing بسيار پر کاربردتر است.
جست و جو در ويدئوها
شايد بارزترين خصيصهاي که در اين قسمت بايد به آن اشاره کرد قابليت پيش نمايش قسمتهاي مختلف فايل ويدئوئي به مدت جمعاً سي ثانيه است. به اين منظور تنها کافي است که نشانگر ماوس را روي کليپ مورد نظر قرار دهيد. در اينجا نيز در ستون سمت چپ صفحه امکاناتي در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، ميتوان کليپهاي موسيقي را بر اساس سبک دستهبندي کرد. در اين قسمت Google و bing داراي امکانات مشابهي مانند تعيين مدت، کيفيت و منابع فايلها هستند. با اين وجود، در Google امکان جست وجو در فايلهايي که در 24 ساعت، هفته و ماه اخير آپلود شدهاند، وجود دارد.
ساير موارد
در ساير موارد مانند جست و جو در کالاها و اخبار، اين دو جست و جوگر عملکرد مشابهي دارند. با اين وجود، در قسمت Map برتري بيچون و چرا از آن Google است. به عنوان مثال، نام هر يک از خيابان هاي تهران در نقشه Google نمايش داده شده، در حالي که در نقشه ارائه شده از سوي bing تنها جادههاي بين شهري منتهي به تهران مشخص شده است. البته اگر شهرهاي مشهور دنيا را در نظر بگيريم، ميتوان اين قابليت را در اين دو جستجوگر با يکديگر مقايسه کرد. حتي به کمک قابليت Directions و تعيين مبدا و مقصد ميتوانيد از نزديکترين مسير به مقصد خود مطلع شويد.
سخن پاياني
هنوز چند ماه از شروع به کار موتور جستوجوگر bing نميگذرد و به همين دليل محک زدن آن و مقايسه واقعي با غولي به نام Google نيازمند گذر زمان است. با اين وجود، اين جستوجوگر ويژگيهايي دارد که باعث شده تا بسياري از کاربران به سمت آن مهاجرت کنند. با اين حال اگر عجله داريد و در عين حال نميتوانيد تصميم بگيريد، استفاده از سايت www.bing-vs-google.com که هر دو جستوجوگر را با يکديگر دارد، فکر بدي نيست!
منبع: نشريه عصر شبکه شماره92
/س