بررسي فناوري هاي بي سيم
با توجه به روند پيش رو، به تدريج نسل سيم و سيمکشي رو به انحلال است و بيشتر سيستمهاي مصرفي مانند تلفنهاي همراه و نوت بوکها، به کارت شبکه بيسيم يا Wi-Fi تجهيز شدهاند. اينک ديگر نسل سيمکشيهاي نامنظم و دست و پاگير نيست، نسل سيستمهاي بيسيم با کلاسي است که اگر نسبت به آنها اطلاعات کافي نداشته باشيم بايد به طور کل از اول کابل کشي کنيم! در سالهاي گذشته تفاوت قيمت تجهيزات بيسيم و باسيم بسيار فاحش بود؛ اما در بازار فعلي تفاوت قيمت آنها به طور مثال در مودمADSL به کمتر از سي هزار تومان رسيده است. به همين دلايل تصميم گرفتيم تا از اين پس صفحاتي از مجله را به بررسي تجهيزات بيسيم و فناوري آن، که توسط بسياري از شرکتها به فروش ميرسند، بپردازيم.
به طور کلي، فناوري بيسيم خود به دو فناوري نورهاي نامرئي (Invisible Light) و فرکانسهاي راديويي (Radio Frequency) تقسيم ميشود. فناوريهاي اينفرارد (InfraRed) و (Laser) در زير مجموعه فناوري نورهاي نامرئي قرار ميگيرند. در اين روش سيستمهاي کاربردي خاصي فعاليت ميکنند که معمولاً به صورت موارد زير مجموعهاي خود مثال زدني هستند. در زير مجموعه اينفرارد، تجهيزات ارتباطات الکترونيکي و مخابراتي مانند: موبايلها، PDAها، کامپيوترها و نوت بوکها، تجهيزات امنيتي و سيستمهاي ارتشي مانند: پروژکتورهاي ديدباني در شب، دوربينهاي دوچشمي و رديابهاي حرکتي، تجهيزات پزشکي مانند: حرارت سنج هاي گوشي و در تجهيزات مصارف خانگي مانند: ريموت کنترلهاي تلويزيون و ... مثال زدني هستند. در زير مجموعه ليزر بيشتر تجهيزاتي وجود دارند که جهت رد و بدل اطلاعات يا افزايش سرعت در فواصل کوتاهتر به کار گرفته ميشوند.
فرکانسهاي راديويي را ميتوان به دو دسته تقسيم کرد: License Band و License Free Band که اگر کمي ريزبينانهتر نيز بررسي کنيم، دسته License Free Band خود به دستههاي ديگر به نامهاي Industrial Scientific Medical) ISM) و InfrastructureUnlicensed National Information)UNLL) تقسيم ميشوند (طرف صحبت ما در اين بحث در حقيقت همان دسته اول خواهد بود).
در دستهبندي باندهاي ISM، باندهاي فرکانسي متفاوتي در مناطق خاص و در فرکانسهاي مختلفي به فعاليت مشغولند که تمامي آنها داراي يک رنج فرکانسي و يک مرکز فرکانس هستند که به طور کلي در جدول شماره يک به آنها پرداخته شده است.
حال اين سئوال پيش ميآيد که مفهوم مناطق خاص جغرافيايي چيست و کدام مناطق را شامل ميشوند؟ بايد اين طور پاسخ داد که بعضي از فرکانسهاي نمايش داده شده در بعضي از نواحي جغرافيايي به صورت قراردادي استفاده ميشوند و در ديگر مناطق معادل همان سرويس از فرکانس ديگري استفاده ميشود. مانند فرکانس 433.92MHz که در مناطق يک از آن استفاده ميشود در صورتي که در مناطق دو از فرکانس 915MHz استفاده ميشود. به طور خلاصه، مناطق سه گانه جغرافيايي به صورت زير از سوي سازمان Union International Telecommunication دستهبندي شده است:
منطقه 1: اروپا، افريقا، خاورميانه (غرب خليج فارس شامل کشور عراق)، مغولستان و اتحاديه جماهير شوروي سابق.
منطقه 2: آمريکا، گرينلند و بعضي از جزاير شرقي اقيانوس آرام
منطقه 3: آسيا، ايران و اقيانوسيه
در ميان فرکانسهاي گفته شده، چندين فرکانس هستند که بيشتر از آنها استفاده ميشود، در اين بين ميتوان به فرکانس 900MHz براي مصرف تلفنهاي همراه و فرکانس 2.4GHz براي مصرف استانداردهاي Bluetooth، Wi-Fi و Broadband اشاره کرد.
از آنجا که در مقالهاي به نام «سير تکامل شبکههاي سلولي» در همين شماره به بررسي انواع نسل هاي شبکه پرداخته شده است. پس به سراغ نسخههاي رابط بلوتوث ميرويم.
انواع Bluetooth و استانداردهاي آن
به طور کلي، فناوري Bluetooth از استاندارد IEEE802.15 استفاده ميکند، در اين استاندارد به طور خلاصه قوانيني وضع شده است که طي آن:
1) فرکانسي که جهت اتصال وجابهجايي اطلاعات استفاده ميشود، فرکانس 2.45MHz است.
2) سرعت اطلاعات داده بيش از 2.1Mbps است.
به طور کلي سه کلاس از فناوري Bluetooth تا کنون تعيين شده است: در کلاس يک، حداکثر ميزان قدرت مصرفي 20dBm و ميزان پوشش دهي سرويس حدود صد متر است، همين دو پارامتر ذکر شده در کلاس دو به صورت ميزان حداکثر قدرت مصرفي 4dBm و حدود 2/5 متر پوششدهي و در کلاس سه حداکثر قدرت مصرفي 0dBm و پوشش دهي حدود يک متر است. بيشتر تجهيزاتي که با فناوري Bluetooth مشغول به فعاليت هستند، در استاندارد کلاس دو به فعاليت خود ميپردازند يا به زبان سادهتر بيشتر تجهيزات به صورتي طراحي و ساخته ميشوند که از پارامترهاي کلاس دو تبعيت کنند.
منبع: نشريه عصر شبکه شماره92
/س