مقدمه
ميکروسکوپ دستگاهي است که براي ديدن اجسام خيلي کوچک بکار ميرود و ميتوانيد تصويري بسيار بزرگتر و با جزئيات بيشتر از جسم مورد نظر ، بدست آوريد. ميکروسکوپ شامل دو دستگاه عدسي همگرا است که ممکن است هر کدام ترکيبي از چند عدسي باشد، ولي مانند يک عدسي همگرا عمل ميکند، يکي عدسي شيئي يا ابژکتيو و ديگري عدسي چشمي يا اکولر نام دارد. عدسي شيئي که فاصله کانوني آن در حدود چند ميليمتر است، در نزديک جسم قرار ميگيرد و از جسم تصوير حقيقي و معکوس و بزرگتر را ايجاد ميکند.
اين تصوير براي عدسي چشمي که فاصله کانوني حدود چند سانتيمتر است، به منزله جسم است و در فاصله کانوني عدسي چشمي قرار ميگيرد و تصوير نهايي بزرگتر و مجازي تشکيل ميشود.
ميکروسکوپها از يک دستگاه عدسي شيئي و يک دستگاه عدسي چشمي تشکيل شدهاند که در طرفين لولهاي قرار گرفتهاند. لوله را توسط دو پيچ ميزان ميتوان به حرکت در آورد و فاصلهاش را نسبت به جسم تغيير داد. يکي از پيچها حرکت تند و ديگري حرکت کند به لوله ميدهد.
موقعي که با پيچ ميزان تند ، تصوير مشاهده شد ، با پيچ ميزان کند ، آنرا واضحتر ميکنند. جسم بين دو تيغه نازک شيشهاي موسوم به لام و لامل قرار ميگيرد و شيشه لام روي صفحه ميکروسکوپ (پلاتين) توسط فنري نگهداشته ميشود. براي اينکه جسم روشن شود نور روز يا لامپ را بوسيله آينه و مجموعهاي از عدسيها به نام چگالنده به جسم ميتابانند. آينه به بدنه ميکروسکوپ متصل است و حول محوري ميچرخد. بايد آنرا آنقدر چرخاند تا نور کاملا به جسم بتابد. در بعضي از ميکروسکوپها نور چراغي که داراي رشته بسيار کوچکي است و با شدت جريان نسبتا زياد ، نور شديدي توليد ميکند، جسم را روشن ميکنند. اين چراغ در پايه ميکروسکوپ قرار داده شده است.
هدف آزمايش
بررسي ساختمان ميکروسکوپ
وسايل آزمايش
عدسيهاي همگرا با فاصلههاي کانوني مختلف (5 ، 10 ، 15 و 20 سانتيمتر) - پرده - سيم نازک - چراغ رويتر - سره نوري
روش آزمايش
به منظور جلوگيري از ابيراهي رنگي و واپيچش تصوير که ناشي از پرتوهاي حاشيهاي است، ميان بندي را مقابل چشمه نور قرار دهيد. يک رشته بسيار نازک سيم را در امتداد قطر سوراخ ميان بند بچسبانيد و از آن به عنوان جسم استفاده کنيد. عدسي شيئي را عدسي همگرايي به فاصله کانوني 50 ميليمتر انتخاب کنيد. نور همگرايي به جسم بتابانيد و با تنظيم فاصله عدسي شيئي و پرده و جسم ، تصوير رشته را روي پرده بطور واضح مشاهده کنيد.
عدسي همگراي ديگري به فاصله کانوني 10 سانتيمتر که به منزله عدسي چشمي است، در پشت پرده قرار دهيد و پرده را برداريد. تصويري که بر روي پرده تشکيل شده بود، به عنوان جسم براي عدسي چشمي است و بايد در فاصله کانوني آن واقع شود. با جابجا کردن عدسي چشمي ، در فاصله تقريبا کمتر از 10 سانتيمتري تصوير حاصل از عدسي شيئي ، تصوير نهايي را پيدا کنيد. حال همين مراحل را بوسيله عدسيهاي با فواصل کانوني مختلف انجام داده و در هر مرحله اندازه تصوير بر روي پرده را بدست آوريد. سپس بزرگنمايي ميکروسکوپي را که ساختهايد محاسبه کنيد.
نتايج آزمايش
1. اين بررسيها منجر به ساخت ميکروسکوپي با ميدان ديد بالا ميشود.
2. با بررسي دقيق ساختمان ميکروسکوپ ميتوان بزرگنمايي و درشت نمايي ميکروسکوپ را افزايش داد.
3. ميکروسکوپ الکتروني با تکنولوژي جديد و مباني مکانيک کوانتومي ساخته شده که مکالنيزم ويژهاي دارد.
4. قطعات بکار رفته در ساختمان ميکروسکوپ در وضوح تصاوير گرفته شده از آن موثر است.
منبع:http://atwis.com
/س