جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
افيوليت هاي ايران
-(2 Body) 
افيوليت هاي ايران
Visitor 380
Category: دنياي فن آوري

مقدمه

در زمين‎شناسى ايران ، افيوليت به مجموعه‎اى از سنگ‎هاى مافيک و اولترامافيک گفته مي‎شود که ممکن است منظم و لايه لايه باشند و يا در اثرتنش‎هاى زمين‎ساختى با يکديگر مخلوط شده باشند به اين مجموعه‎ها که همراهانى از سنگ‎هـاى رسوبى نواحى ژرف دارنـــد «کمـپلکس‎ افيـوليتـىOphiolitic Complex »، «سرى افيـوليتىOphiolitic Series »، «آميزه‎هاى افيـــوليتىOphiolitic Melange » و سرانجام «آميزه‎هاى رنگيــنColoured Melange » نيز گفته شده، که از ميان آنها، واژه «آميزه‎هاى رنگين» کاربرد بيشترى دارد که اغلب به عنوان يک واحد سنگ‎چينه‎اى به کار مي‎رود.
آميزه‎هاى رنگين ايران، بيشتر به صورت نوارهاى باريک و کم و بيش پيوسته‎اى هستند که اغلب در امتداد گسل‎هاى طولى اصلى رخنمون دارند.

شواهد زمين‎شناسى به ويژه بررسى شيمى اين مجموعـه‎هـا از نظر نسبت‎هاى ايزوتوپى Sr 86/ Sr 87 و نحوه پراکنش عناصر خاکى کمياب نشانگر آن است که ترکيب شيميايى آنها همانند سنگ‎کره اقيانـوسى (Oceanic Lithosphere )است لذا پذيرفته شده که مجموعه‎هاى افيوليتى ايران باقيمانده اشتقاق‎هاى درون قاره‎اى هستند که در اثر کافتى شدن (Rifting) شکل گرفته و در اثر فرارانش (Obduction) و در هنگام جابه‎جايى قاره‎ها و خردقاره‎ها، در محل و امتداد زميندرزهاى کهن (Paleo Geosuture) جاى گرفته‎اند. جدا از مسائل ژئوديناميکى پوسته، داشتن کروميت ، سولفيد مس توده‎اى ، کاني‎هاى گروه پلاتين، عناصر خاکى کمياب و 000 از ويژگي‎هايى است که به مجموعه‎هاى افيوليتى ايران ارزش اقتصادى مي‎دهند.

چگونگى تشکيل و جايگيرى افيوليت‎هاى ايران

در مورد چگونگى تشکيل مجموعه‎هاى افيوليتى، تاکنون بحث‎ها و نظرات متفاوتى ارائه شده است که در بين آنها پديده‎هايى همچون کافتى شدن پوسته و فرارانش وابسته به برخورد صفحه‎ها و بازماندن اين مجموعه‎ها در محل زميندرزها از همه مهم‎تر است. هر يک از شواهد و دلايل گفته شده، مي‎توانند در سرشت افيوليت‎هاى ايران نقش داشته باشند، ولى با توجه به موقعيت زمين‎ساختى و زمين‎شناسى ايران ، نقش پديده کافتى شدن بيشتر است. هرچند که نوع ماگماى به وجود آمده در اين سيستم و يا نوع رسوبات همراه با سري‎هاى افيوليتى ايران، تفاوت‎ها و مغايرت‎هايى با ديگر نوارهاى افيوليتى نشان مي‎دهد، اما در نواحى خاورى ايران، وجود رسوبات تخريبى مانند فليش، شيل‎هاى سيليسى که با محيط عميق اقيانوسى سازگار نيست، دليل بر نزديک بودن محيط تشکيل افيوليت‎هاى مذکور به حاشيه قاره‎ها و به احتمال تشکيل افيوليت‎ها در کافت‎هاى قاره‎اى از نوع درياى سُرخ است، به عبارتى وجود پهنه‎هاى اقيانوسى بين صفحه‎هاى ايران، بعيد مي‎نمايد. بررسى نوارهاى افيوليتى ايران نشانگر آن است که اين مجموعه‎ها در طى دو مرحله جداگانه تشکيل شده‎اند.
* مرحلة نخست، کششى است که با ايجاد شکاف در پوسته همراه بوده است. اين شکاف‎ها که تا سست‎کره ادامه داشته، مسير مناسبى براى جايگيرى ماگماهايى با ترکيببازالتى بوده‎اند.
*مرحله دوم، يک مرحله فشردگى است که باعث بسته شدن کافت اوليه شده در نتيجه مجموعه‎هاى افيوليتى را بر روى لبه قاره‎هاى مجاور رانده است. روشن است که راندگى مورد سخن، محدود به زمان جايگيرى اوليه نبوده، بلکه همزمان با رويدادهاى زمين‎ساختى بعدى اين عمل تکرار شده ‎است. براى نمونه، ريکو (1974)، در ناحيه نيريز به دو فاز راندگى بعدى در زمان پليوسن باور دارد.
در مورد شرايط ترموديناميکى جايگزينى افيوليت‎ها، چهار نظريه وجود دارد :
1. نظريه جايگزينى، به صورت جامد و سرد Cold Intrusion.
2. نظريه فعاليت نفوذى - آتشفشانى
3. نظريه آتشفشانى
4. نظريه فعاليت نفوذي.
در مورد افيوليت‎هاى ايران نظريه سرد و جامد پذيرفتني‎تر است. با وجود اين، ريکو (1974)، با توجه به ويژگي‎هاى سنگ‎شناسى ، توده اولترابازيک نيريز را نشانه تبلور آرام ماگما در دما و فشار بالا مي‎داند وى وجود هاله دگرگونى گرمايى (به ضخامت چندين ده متر) در همبرى پريدوتيت‎ها با سنگ ‎آهک‎هاى تنگ حنا را دليلى بر اين نظر مي‎داند. به گفته ديگر کاني‎هاى دگرگونى اين هاله، معرف دماى 700 تا 1000 درجة سانتيگراد است و با توجه به نقطة ذوب‎ هارزبورژيت )1200 درجه)، نتيجه گرفته شده که دست کم در ناحية نيريز، افيوليت‎ها در زمان جايگيرى حالت خميرى داشته‎اند. در ضمن، نمايش بعضى ريزساختار‎ها، مانند چين‎هاى خوابيده که در بعضى توده‎هاى افيوليتى ايران ديده مي‎شود، نشان مي‎دهند که ممکن است افيوليت‎هاى ايران در زمان جايگيرى به حالت گدازه‎هاى خميرى بوده‎اند.
منبع: http://atwis.com
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image