مقدمه
امروزه با توجه به استفاده روز افزون از اينترنت و همچنين افزايش تعداد پايگاههاي اطلاع رساني که ارائه دهنده اخبار ، اطلاعات تخصصي و... مي باشند ، نياز به اشتراک گذاشتن اطلاعات بيش از پيش احساس مي گردد. اما به اشتراک گذاشتن اطلاعات ، بدون داشتن بستر فني واحد و در عين حال استانداردي يکسان قابل انجام نخواهد بود . يکي از معمول ترين راههاي استفاده مشترک از اطلاعات , قالب RSS مي باشد که خود امروزه به عنوان يک استاندارد معرفي مي گردد . براي پياده سازي RSS ، از زبان XML استفاده مي شود که هم بوسيله بسياري از زبانهاي برنامه سازي پشتيباني مي گردد و هم سکوهاي مختلف (Platform) برداشت يکساني از آن دارند .
Really Simple Syndication ) RSS ) چيست ؟
قالبي براي دريافت آخرين اخبار از پايگاههاي اطلاع رساني . اما مي توان تعريف دقيق تري به صورت زير ارائه داد : قالبي براي دريافت هر مطلبي که بتوان آن را به نوعي در قالب يک جدول جاي داد . اين قالب توسط مدير پايگاه اطلاع رساني تعريف شده و در يک فايل ذخيره مي گردد و شما به عنوان کاربر مي توانيد از طريق برنامه هايي که براي خواندن اين قالب طراحي شده اند ، به فايل پايگاه اطلاع رساني مورد نظر خود مراجعه کرده و آخرين اطلاعات و تغييرات آن را دريافت نماييد.
تاريخچه RSS
از شرکت Netscape به عنوان مبتکر RSS ياد مي شود . بعد ها شرکت Userland توسعه و کنترل نسخه هاي RSS را بر عهده گرفت . اما همزمان با اين شرکت ، يک گروه غير تجاري نيز که مبناي کار خود را تعاريف اصلي ارائه شده از سوي Netscape قرار داده بود ، نسخه جديدي براي RSS ارائه داد که اين نسخه با استقبال Userland روبه رو نگرديد . Userland به توسعه نسخه اصلي خود ادامه داد تا RSS 2.0 را ارائه کرد .
RSS 0.90
اولين بار Netscape براي پخش اخبار، مطالب و اطلاعات جديد خود، RSS را پايه گذاري کرد. اين نسخه که RSS 0.90 ناميده مي شد، در پايگاه my.netscape.com مورد استفاده قرار گرفت . نکته مهم در مورد اين نسخه ، پشتيباني آن از scriptingNews ( قديمي ترين قالبي که بنگاههاي خبري براي به اشتراک گذاشتن اخبار از آن استفاده مي کردند ) مي باشد .(3/15/1999)
RSS 0.91
Netscape نسخه جديد RSS را بر مبناي scriptingNews 2.0b1 ارائه داد . در اين نسخه گامهاي اصلي استاندارد سازي اين قالب برداشته شد و بسياري از تگ ( tag ) هاي قالب <scriptingNews> مورد استفاده قرار گرفت ( 7/10/1999 ) . پس از اين Netscape کار برروي RSS را رها کرد و Userland با اعمال تغييراتي بر روي RSS 0.91 ، اين نسخه را ارائه کرد (6/4/2000)
RSS 1.0
اين نسخه که ارتباط چنداني با نسخه هاي قبلي RSS نداشت ، توسط يک گروه خصوصي و با هدايت Real Dornfest ارائه شد . اين نسخه که به نسبت نسخه هاي قبلي از پيچيدگي هاي بيشتري برخوردار بود، توسط Userland به عنوان نسخه جديد RSS پذيرفته نشد .( 8/14/2000) .
RSS 0.92
در حقيقت اين نسخه همان RSS 0.91 مي باشد که تعدادي عناصر اختياري به آن افزوده شده است . طراح آن Dave Winer طراح اصلي ScriptingNewsاز Userland مي باشد(12/25/2000).
RSS 2.0
Dave Winer پس از ترک Userland اين نسخه را طراحي کرد (9/18/2002) . سپس مشخصات RSS 2.0 توسط دانشگاه هاروارد و تحت مجوز پديد آورندگان آن منتشر گرديد. (7/15/2003).
از چه نسخه اي از RSS استفاده کنيم ؟
پايگاه اطلاع رساني Syndic8.com اعلام کرده است که بيش از 50 درصد از feed هاي موجود از RSS 0.91 استفاده مي کنند ، تنها 25 درصد ، RSS 1.0 را مورد استفاده قرار مي دهند و 25 در صد باقي مانده از قالب RSS 9.x و يا RSS 2.0 استفاده مي کنند .
با اين حال، گفتن اين مطلب که کداميک از اين نسخه ها به نسبت ديگري در وضعيت بهتري قرار مي گيرد ، کار چندان ساده اي نمي باشد و با توجه به اينکه امروزه نرم افزار هاي موجود، تمامي قالب ها را پشتيباني مي کنند، از اين لحاظ مشکلي براي کاربران ايجاد نخواهد کرد. اما به واسطه اينکه RSS 2.0 آخرين نسخه ارائه شده مي باشد و RSS 1.0 تنها نسخه اي است که از استانداردهاي ديگر نسخه ها پيروي نمي کند ، ما از RSS2.0 استفاده و آن را توصيه مي نماييم .
نحوه استفاده از RSS براي افراد عادي و مديران پايگاههاي اطلاع رساني
• افراد عادي
همانطور که در تعريف RSS ذکر شده است ، براي مطالعه اطلاعات و اخبار از طريق RSS، احتياج به نرم افزارهاي خاصي مي باشد که اصطلاحا گرد آور خبر
( News aggregators ) ناميده مي شوند . اين نرم افزار اين امکان را به کاربران مي دهد که کانال هاي مورد علاقه خود را ( پايگاههاي اطلاع رساني که مطالب خود را به صورت RSS نيز ارائه مي دهند ) اضافه کرده و در يک بازه زماني دلخواه ، آخرين تغييرات را مشاهده نمايند .
به همين منظور نرم افزارهاي مختلفي ارائه شده اند که در بخش نرم افزار مي توانيد نام آن ها را مشاهده نماييد .
• مديران پايگاههاي اطلاع رساني
مديران پايگاههاي اطلاع رساني به دو صورت مي توانند از RSS استفاده نمايند :
1- براي نقل اطلاعات و اخبار از پايگاههاي ديگر
با استفاده از بخش " نقل اطلاعات RSS ديگران در پايگاه اطلاع رساني "، مدير سيستم مي تواند از اطلاعات و اخبار سايتهاي ديگر در پايگاه خود استفاده نمايد .
2- براي ارائه اطلاعات و اخبار پايگاه خود در قالب RSS
با استفاده از بخش " ارائه RSS در پايگاه اطلاع رساني "، مدير سيستم مي تواند اطلاعات و اخبار پايگاه خود را در اين قالب در دسترس سايرين قرار دهد.
نرم افزار
نرم افزار هاي مختلفي براي جمع آوري و خواندن اطلاعات پايگاههاي ارائه دهنده RSS وجود دارد که ما 3 نمونه از آنها را در اينجا ذکر مي کنيم :
NewsDesk 1.0
RssReader 1.0.72
Active Web Reader 2.14
منبع:www.radcom.ir
/س