جستجو در محصولات

گالری پروژه های افتر افکت
گالری پروژه های PSD
جستجو در محصولات


تبلیغ بانک ها در صفحات
ربات ساز تلگرام در صفحات
ایمن نیوز در صفحات
.. سیستم ارسال پیامک ..
ابوريحان بيروني ، دانشمند ايراني
-(1 Body) 
ابوريحان بيروني ، دانشمند ايراني
Visitor 580
Category: دنياي فن آوري
ابوريحان محمد بن احمد بيروني, عالم و دانشمند نام آور ايران زمين، شخصيتي است كه براي خاص و عام آشناست و موجب فخر و مباهات هر ايراني است. او را مي توان جامع علوم و دانشهاي گوناگون دانست. براي آشنايي با اين چهره ي علمي و تاريخ ساز كشورمان به بيان گوشه هايي از زندگي او مي پردازيم. وي در قرن 4 و 5 هجري در حدود سال 362 در خوارزم ديده به جهان گشود. از همان اوان كودكي، كنجكاوي فراواني داشت و نسبت به تحصيل وكسب علوم مختلف شوق وعلاقه ي فراواني نشان مي داد. ابوريحان در علوم بسياري تبحر يافت كه آن را مديون اساتيد بزرگ خود بود.

از استادان به نام و تاثيرگذار وي مي توان از ابونصر منصور بن علي نام برد كه او را با رياضيات آشنا كرد. سپس حكمت وعلوم معقول را نزد استاد خود عبدالصمد حكيم فرا گرفت و توانست با پشت كار خود و در سن 27 سالگي كتاب آثار الباقيه را به رشته ي تحرير در آورد. هشت سال پس از شروع سده ي چهارم هجري حمله ي فاجعه آميز محمود غزنوي روي داد كه به سوزاندن كتابخانه ي عظيم و ارزشمند خوارزم پرداخت و تقريباً تمام كتابها و گنجينه هاي علمي آن روز را به آتش كشيد. طي اين حمله سلطان محمود، ابوريحان را به اسارت گرفت و او را تحت سخت ترين شرايط قرار داد تا حدي كه نوشته اند حكم اعدام براي او قطعي شد كه با وساطت خواجه ي ميمندي از مرگ حتمي گريخت.

ابوريحان در سال 418 به اختراع و ساخت زمان سنج ويژه اي مبادرت ورزيد كه بر پايه ي نظام خورشيد طراحي شده بود و در مسجد جامع غزنين قرار گرفت. وي به علت سفرهاي فراواني كه به همراه سلطان محمود به اطراف و اكناف هند داشت, به علم و تجربه ي سرشاري دست يافت و توانست به زبان سانسكريت تسلط پيدا كند. او توانست كتاب تحفه الهند كه در نوع خود شاهكاري تمام عيار بود را در سال 424 تاليف نمايد. ابوريحان با علماء و دانشمندان فراواني به بحث و گفتگو پرداخت كه مي توان مهمترين آنها را مناظره و بحث با شيخ الرئيس ابوعلي سينا دانست.
او نسبت به برخي از مباني فلسفي بوعلي منتقد و بلكه معترض بود. وي پس از 13 سال و آن هم در دوره ي حاكميت سلطان مسعود به وطن بازگشت. از ديگر آثار ابوريحان كتاب قانون مسعودي است كه آن را در سال 423 هـ ق تاليف كرد و به سلطان مسعود اهداء نمود.ارزش اين كتاب تا حدي بود كه او را پس از نگارش آن كتاب با بطلميوس مقايسه كردند. اين كتاب دايرة المعارفي در نجوم بود. ابوريحان عدد « پي» را محاسبه كرد،‏ محيط زمين را اندازه گيري نمود و كره ي جغرافيائي ساخت. او علاوه ي بر آثار فوق به تاليف كتاب” التفهيم لاوائل الصناعة التنجيم“ كه حاوي مباحثي پيرامون هندسه‏، شرح احوال آسمان و زمين و نجوم بود پرداخت. در اين كتاب از حركت زمين، قطر آن، سيارات و فواصل آنها،‏ خسوف و كسوف صحبت كرد.

كتاب الجماهر في معرفة الجواهر را در زمينه گوهر شناسي و كاني شناسي نگاشت. اين حكيم فرزانه به مرتبه اي از دانش دست يافت كه در وصفش اينچنين گفته اند: دانشي نبوده كه بيروني در روزگار خود در آن كارورزي نكرده باشد و يا به نگاه كارشناسانه به آن ننگريسته باشد. وي پس از عمري تلاش علمي در سن 78 سالگي به ديار باقي شتافت و چشم از جهان فرو بست.
* ارسال مقاله توسط عضو محترم سايت با نام کاربري : barandarrasht
Add Comments
Name:
Email:
User Comments:
SecurityCode: Captcha ImageChange Image