مومياييها بعد از داستانهاي دراکولا و فراکشتاين، موضوع اصلي بسياري از فيلمهاي ترسناک هستند.
شايد اين موضوع به راحتي قابل توضيح باشد. مومياييها بدنهايي هستند که بيش از حد معمول نگهداري شدهاند و اين ماجرا باعث ترس بسياري از ما ميشود.
مصر مرکز موميايي
بسياري از مومياييهاي معروف اهل مصر هستند. مصريان قديم بسياري از بزرگان خود را به روش موميايي نگه داشته و دنيا را در تعجب و حتي شگفتي گذاشتهاند. در طول 200 سال گذشته مومياييهاي بسياري توسط دانشمندان و محققان در مصر مورد بررسي قرار گرفتهاند و تلاش براي يافتن تعداد بيشتر آنها به خصوص در مصر هنوز هم ادامه دارد.
اينکه در مورد مومياييها اطلاعات بيشتري بدست آوريم در شناخت زندگي انسانهاي قديم کمک زيادي به ما ميکند. با مطالعه روي مومياييها دانشمندان اطلاعات زيادي بدست آوردهاند که برايشان بسيار قيمتي است.
موميايي چيست؟
موميايي به بدن فردي گفته ميشود که سالهاي سال قبل جان خود را از دست داده است اما بدنش به شکل نادري سالم مانده است. معمولا وقتي انساني جان خود را از دست مي دهد به دست طبيعت سپرده ميشود و خيلي زود تنها اسکلتي از وي باقي ميماند.
تبديل شدن بدن به چند استخوان و يا در واقع همان اسکلت مدت زمان زيادي وقت نميخواهد. چرخه طبيعت به شکلي طراحي شده است که بدن خيلي زود به خاطر باکتريهاي موجود در هوا تجريه ميشود.
تنها اگر محيطي که بدن بيجان انسان در آنجا قرار گرفته خشک باشد اين اتفاق ديرتر ميافتد. زيرا باکتري براي زنده ماندن و توليد مثل کردن به هوا و گرما احتياج دارد و بنابراين در هواي مرطوب بدن زودتر از هم پاشيده ميشود.
حال اگر شرايط هوا سرد و يا خشک باشد و اکسيژن کافي وجود نداشته باشد باکتريها نميتوانند به درستي زندگي کنند و آن زمان است که بدن ميتواند هزاران سال تا حدي سالم بماند.
اين توضيح در واقع همه آنچه است که بايد در مورد چگونگي سالم
ماندن بدن در مومياييها دانست. آنها با نرسيدن اکسيژن به بدن و در نتيجه زنده نماندن باکتريها سالم ماندهاند.
نمونه بسيار مشهود اين سالم بودن اجساد نمونهاي است که سال 1991 توسط کوهنوردان ايتاليايي در آلپ پيدا شد. بدن فردي که 5300 سال قبل جان سپرده بود به خاطر سرماي شديد و وجود برف تا حد بسيار زيادي سالم مانده بود. اين مومايي با سلامتش توانست رازهاي بسياري را براي محققان اروپايي در مورد زندگي گذشتگان فاش کند.
مومياييهاي کشف شده در بيابان "تاکليمکان" هم توانستند رازهاي زيادي را در مورد زندگي افراد کهن که در اين منطقه زندگي ميکردند روشن سازند. وجود خالکوبيهاي مشابه در مورد مومياييهاي آسيايي و اروپايي فرضيههاي بسياري را براي محققان مهيا کرده است که براي کشف آنها هنوز تحقيقات ادامه دارد.
موميايي مصري
موميايي شدن انسانها در 3000 سال قبل در مصر آغاز شد. مصريها در ابتدا اجساد بستگان خود را با تعداد کمي از متعلقاتشان داخل شنهاي بسيار گرم قرار ميدادند اما پس از سالها تصميم گرفتند آنها را با قرار دادن در جعبه هايي به شکل تابوت بهتر نگهداري کنند.
اما اين کار براي آنها جوابگو نبود زيرا آنها ميخواستند عزيزانشان را هر طور که شده به شکلي نگهداري کنند که به اسکلت تبديل نشوند و اينجا بود که دانشمندان مصري وارد کار شدند.
در اوايل کار موميايي کردن، اجساد در پارچههايي پيچيده ميشدند که هوا به سختي وارد آنها ميشد و شکل انسان را کامل به خود ميگرفت. اين کار در روزهاي اول مرگ به نظر درست ميرسيد و نظر را تامين ميکرد اما پس از گذشت زمان اين اجساد هم به خاطر وارد شدن باکتريها خيلي زود به اسکلت تبديل ميشدند و باقي نميماندند.
پس راه جديدي براي نگهداري آنها پيشنهاد شد. آنها اجساد عزيزان و بزرگان خود را در کنار رود نيل ميبردند و به خوبي شستشو ميدادند تا به اصطلاح آنها را براي زندگي آينده آماده کنند. سپس اين اجساد به خانه موميايي برده ميشدند تا راه جديد که کشف شده بود روي آنها پياده شود.
افراد موميايي ميشوند
براي اينکه جسد فردي سالم بماند و باکتريها ديرتر به سراغ او بروند راهي که به نظر مصريان رسيد آن بود که ارگانهاي داخلي بدن افراد را خارج کنند. آنها مغز و ديگر ارگانها را از بدن خارج ميکردند زيرا ظاهرا معتقد بودند که افراد در زندگي بعد از مرگ خود احتياجي به آنها ندارند.
بقيه ارگانها بدن به جز کليهها از بدن خارج ميشدند. قلب افراد مرده در بدنها باقي مي ماند زيرا آنها تصور ميکردند که همه احساسات و عواطف و تفکر فرد توسط قلبش صورت ميپذيرد و به همين دليل قلب نيز در بدن باقي ميماند.
پس از شستشوي دوباره بدن افردي که تمام ارگانها بدنشان را از دست داده بودند آنها آماده موميايي شدن ميشدند. بدن اين افراد ابتدا با پودري به نام "ناترون" پوشيده ميشد. اين پودر را مصريهاي قديم از ترکيبات سديم در سواحل نيل بدست آورده بودند . اين ماده باعث جذب بالاي رطوبت ميشد و ميتوانست بدن را بدون آنکه تغييري در رنگ و شکل پوست ايجاد کندخشک کند.
بدن افراد براي مدت 35 تا 40 روز آغشته به اين پودر باقي ميماند تا به طور کامل خشک شود. در اين مدت يک نفر بايد به طور متوالي از جسد مراقبت ميکرد زيرا بوي شديد ناشي از آن ميتوانست توجه لاشخورها را به خود جلب کند و موميايي را به خطر بيندازد.
بعد از اين مدت، جسد به خانه "تميز سازي" منتقل ميشد. در اين خانه، داخل بدن هم با "ناترون" پر شده و بدن به مرکز "باند پيچي" منتقل ميشد.
باندپيچي شدن اجساد کار بسيار مهمي بود که براي مدت دست کم يک يا دو هفته به طول ميانجاميد. افراد ثروتمند براي اين کار مقدار بسيار زياد پارچه "لينن" را به مومياييسازها ميدادند تا اجسادشان را در آنها بپيچند.
آنها براي باند پيچي کردن اجساد ابتدا از دستها و و پاها شروع ميکردند و همه نقاط را به خوبي پوشش ميدادند. وقتي همه جاي بدن به خوبي جداگانه باندپيچي ميشد نوبت به باند بستن به تمامي بدن ميرسيد. انها با استفاده از چسبهاي قوي باندها را به شکلي ميچسباندند تا از بدن جدا نشود و به اصطلاح هوا به بدن نرسد.
چرا باند پيچي؟
علت اينکه مصريان اجساد را براي موميايي شدن باند پيچي ميکردند، نرسيدن رطوبت به اجساد براي تخريب نشدن، شکل دادن به آنها شبيه انسانها و در نهايت جلوگيري از متلاشي شدن بود.
پس از باندپيچي شدن نوبت به گذاشتن آنها در تابوت ميرسيد. صورت مومياييها با ماسکهاي متنوع پوشانده ميشدند و در تابوت قرار ميگرفتند و اين زمان بود که ديگر موميايي حاضر بود.
ديگر مومياييهاي قديمي:
گرچه مصريها سابقهدار ترين و متبحرترين افراد در ساخت مومياييها هستند اما در جوامع ديگر نيز موميايي ساخته ميشده است.
تحقيقات نشان ميدهد که در شمال شيلي قبل از مصريها اجساد موميايي ميشدند که قديميترين مومياييها را تشکيل ميدهند.
در آمريکاي جنوبي و پرو و چين نيز مومياييهاي بسياري کشف شدهاند که رازهاي بسياري را گشودهاند.
مومياييهاي جديد:
در قرن 19 و 20 علاقه به موميايي شدن گسترش يافت. اينکه اجساد به شيوه مصريها موميايي شوند مورد تعجيب و شگفتي همگان قرار گرفت و افراد بسياري نيز درخواست موميايي شدن کردند.
جديدترين و معروفترين مومياييها "ولاديمير لنين" انقلابي روسيه است. لنين در سال 1924 درگذشت و همان زمان تحت تاثير کشف چندين مقبره مصريان قديم بود به همين خاطر دستور موميايي شدن او در کرملين صادر شد.
موادي که به بدن لنين زده شده همچنان توسط روسها به عنوان راز نگه داشته شده است اما اين مواد به شکلي انتخاب شدند که "لنين" حتي مايعهاي بدنش را هم از دست نداد و کاملا سالم ماند.
منبع: همشهري آنلاين /س