قريب به يک قرن پيش، اگر براي ارسال يک پيام خيلي عجله داشتيد مي توانستيد از تلگراف استفاده کنيد و اگر هم لازم بود پيام را خودتان برسانيد بايد با قطار سفر مي کرديد. حالا چه طور؟
با اين پيش زمينه اکنون به زمان حال برگرديد، به دنياي تلفن هاي هوشمند که قابليت ارسال ايميل دارند و همچنين سيستم هاي بي سيم نسل سوم.
اگر فکر مي کنيد اين فناوري ها خيلي کاربردي هستند و زندگي شما را تغيير داده اند پس براي يک خبر ديگر آماده باشيد: «تکنولوژي جديدي در راه است که نحوه در دسترس بودن ما را هنگام حرکت و جابه جايي کاملا تغيير مي دهد؛ تقريبا به همان اندازه که تلفن وهواپيما طي 100 سال گذشته زندگي ما را متحول کرده اند».
متخصصان صنعت فناوري و آينده شناسان در حال حاضر به توصيف اين فناوري هاي سيار مي پردازند و تاثيرات آنها را بر زندگي ما برمي شمرند. بحث بر سر فناوري هايي نيست که روزي در آينده به منصه ظهور مي رسند بلکه از ابزاري صحبت مي کنيم که حداقل تا يکي دو سال آينده ساخته مي شوند و حتي برخي از آنها از هم اکنون در دسترس قرار دارند. به هرحال بحث بر سر شش فناوري و ابداع است که سيماي زندگي را از بنياد تغيير مي دهند و در اينجا شرح مختصري از آنها ارايه مي شود.
1) پرداخت تلفني
? روش قديمي :
کيف پولتان را از جيب بيرون مي کشيد يا از کارت اعتباري و يا دبيت کارت براي پرداخت هزينه استفاده مي کنيد.
? روش جديد :
تلفن همراهتان مثل يک کيف پول سيار عمل مي کند، موبايل را روي پايانه فروش حرکت مي دهيد و خريد مي کنيد. ايده استفاده از تلفن براي پرداخت هزينه ساليان سال مطرح بوده است اما با اقدام جدي شرکت NTT Docomo، بزرگ ترين توليدکننده تلفن همراه در ژاپن، که برنامه کيف پول سيار را در سال 2004 تحقق بخشيد واقعا به مرحله اجرا درآمد.
و اکنون به زعم کارن لرکر (Karen Lurker) مدير ارتباطات شرکت DoCoMo تقريبا 12 ميليون گوشي در اختيار کاربران اين شرکت است که امکان استفاده از سيستم پرداخت سيار را برايشان فراهم مي سازد.
اين تلفن ها- و آنهايي که به زودي در ايالات متحده عرضه خواهند شد- با استفاده از تکنولوژي بي سيم ارتباطات برد نزديک (NFC) عمل مي کنند.
با حرکت دادن تلفن همراه در نزديکي يک پايانه فروش که با اين تکنولوژِي کار مي کند، کار پرداخت هزينه به طور اتوماتيک انجام مي شود. شرکت DoCoMo عمل پرداخت را به دو روش امکان پذير ساخته است: اول با استفاده از سرويس Osaifu-Keitai، که امکان دانلود اعتباري به ارزش 10 هزار ين در هر ماه (در حدود 95 دلار) را از طريق سرويس داده هاي اين شرکت در تلفن فراهم مي شود و وقتي که شما تلفن تان را در مقابل پايانه فروش نگه مي داريد از حجم اعتبار موجود در تلفن تان کسر مي شود. آمار پرداخت هاي صورت گرفته نيز به صورت ماهانه به صورتحساب تلفن همراه کاربر اضافه مي شود.
در روش د يگر تلفن همراه شما مثل يک کارت اعتباري عمل مي کند و صورتحساب کاربر به طور جداگانه توسط شرکت صادرکننده کارت اعتباري براي او ارسال مي شود. در اين روش، کاربر مي تواند با دانلود اطلاعات پرداخت ها در يک نرم افزار بر روي کامپيوتر شخصي، ميزان دارايي و هزينه ها را کنترل کند. اما عامل محدودکننده در مورد سرويس ياد شده اين است که بازرگانان و فعالان اقتصادي حتما بايد پايانه فروش مخصوص اين سرويس را خريداري کنند. با وجود اينکه استفاده از اين سرويس ها به تازگي در ژاپن آغاز شده ولي 78 هزار فروشگاه به پايانه هاي فروش مورد استفاده در سيستم osaifu-keitai و 25 هزار فروشگاه به پايانه هاي فروش سرويس کارت اعتباري مجهز هستند.
2) اعلام حضور
? روش قديمي :
شما با فردي تماس مي گيريد و اگر او در دسترس نبود برايش پيغام مي گذاريد.
? روش جديد :
با استفاده از قابليت هاي متعدد «حضور»، شما اطلاع مي يابيد که شخص موردنظر کجاست؛ در چه زماني، در چه مکاني است، قصد دارد کجا برود و چه وقت به مقصد خواهد رسيد. بله، اين روش بهترين راه براي پيدا کردن افراد است و البته از قابليت هاي بسيار زياد ديگري نيز برخوردار است. اگر از پيام فوري در ياهومسنجر و گپ هاي اينترنتي استفاده کرده باشيد حتما با « فناوري اعلام حضور »، يا همان لامپ روشن و پيام کنار نام دوست اينترنتي تان نيز آشناييد. اين فناوري مبتني بر مکانيسمي است که در مورد آنلاين يا آفلاين بودن کاربر موردنظر و يا مشغول بودن به کاري و دور بودن از پشت ميز کامپيوتر به شما اطلاع مي دهد. اما با اين همه به زودي تلفن همراه و ساير دستگاه هاي سيار چنان از قابليت هاي مختلف براي اعلام حضور افراد موردنظر بهره مند مي شوند که نه تنها اطلاعات مفصلي را در مورد مکان حضور افراد در اختيار مي گذارند بلکه باعث بالاتر رفتن ميزان کارايي و تاثير شما و طرف هاي مقابل مي شوند. در مقياسي ساده و با توجه به گفته هاي کريس آيزاک، مشاور يک شرکت فعال در زمينه صنايع بي سيم ، با استفاده از سيستم قابليت حضور و غياب مي توان تلفن ها را طوري برنامه ريزي کرد که براي برخي تماس هاي خاص زنگ بخورد و بقيه را به طور خودکار به سيستم پيام صوتي ارجاع دهد. نحوه کارکرد اين سيستم به مکان شما بستگي دارد که توسط سيستم GPS موجود در دستگاه موبايل تان مشخص مي شود و به محض ترک مکان و يا انحراف از مسير، تغيير مي کند و خود را با شرايط جديد تطبيق مي دهد. آيزاک مي گويد: اين سيستم از حرکت شما در حد فاصل محل کارتان و موقعيت يک مشتري مطلع است و مي توان طوري آن را تنظيم کرد که تماس هاي غيرضروري برخي افراد را به بخش پيام صوتي ارجاع دهد و در عوض تماس هاي ضروري از طرف کساني مانند همسر فرد را بلافاصله برقرار سازد. البته کارکردهاي اين سيستم به اين موارد خلاصه نمي شود و تکميل پروتکل هاي تبادل اطلاعات در سيستم «حضور» و فرآيند مربوطه، رشد سيستم هايي که از اين فناوري استفاده مي کنند را تسريع خواهد کرد.
ادامه دارد ...
منبع:روزنامه فناوران/ن