با توجه به رشد محسوس لينوکس و نرم افزارهاي کدباز در دنيايICT برآن شديم مختصري به لينوکس هاي همراه بپردازيم. لينوکس درصد بسيار کمي از سيستم عامل هاي همراه را به خود اختصاص داده است; همانگونه که در کامپيوترهاي شخصي. اما رشد محسوسش نيز مانند آنچه است که بر کامپيوترهاي شخصي مي گذرد. جالب است بدانيد از سال 2000 که اولين گوشي همراه لينوکس به بازار آمد تاکنون 33 شرکت گوشي سازي 65 مدل مختلف از گوشي هاي همراه لينوکس را روانه بازار کرده اند. در ميان اين 33 شرکت فقط دو نام بزرگ به چشم مي خورد: «موتورولا» با 17 مدل و «سامسونگ» با 6 مدل. ساير نام هاي نسبتا بزرگ در صنعت گوشي همراه لينوکس عبارت است از فيليپس با يک مدل، HTC با يک مدل، NEC با 3 مدل، زيمنس با يک مدل و پاناسونيک با 3 مدل. اين نکته حائز اهميت است که موتورولا و سامسونگ با وجود سيستم عامل هاي مختلف، به سراغ لينوکس مي روند. مسلما برتري هاي لينوکس بر ساير سيستم عامل هاي همراه بوده که موتورولا و سامسونگ را به اين سمت کشيده است.
? مزاياي لينوکس همراه
1) هزينه کمتر نسبت به ساير سيستم عامل ها
بحث قيمت گوشي هاي عرضه شده در بازار براي پشت سر گذاشتن رقيبان و فروش بيشتر، چند وقتي است که در شرکت هاي گوشي سازي بسيار مهم تلقي مي شود. عرضه مدل هاي مختلف گوشي هاي جديد با امکانات کمتر و قيمت کم براي اقشار کم درآمدتر توسط بزرگان گوشي سازي شاهد اين ادعاست. حال اگر اين شرکت ها هزينه سيستم عامل يا فريم ورک را کمتر کنند (با استفاده از لينوکس) مي توانند از سخت افزار بهتري با همان قيمت تمام شده قبلي گوشي استفاده کنند. در نتيجه با استفاده از لينوکس مي توانند در يک رنج قيمت، سخت افزار بهتري نسبت به رقبا به کار ببندند و در نهايت فروش بيشتري داشته باشند. تئوري اي که موتورولا در گوشي هايي مانند A0021 به کار برد و به فروش بالايي براي اين گوشي رسيد.
2) امنيت بسيار بسيار بالاتر; به خصوص در مواجه شدن با ويروس ها
همانگونه که مي دانيد ويروس هاي موجود براي لينوکس بسيار اندک هستند. نسبت به برنامه هاي مخرب Windows و Symbian مي توان گفت که تقريبا ويروسي براي لينوکس وجود ندارد. افزايش ضريب امنيتي گوشي ها با توجه به اينکه گوشي هر شخص با اطلاعات شخصي اش پر مي شود حائز اهميت است.
3) به روزرساني سريع تر; به دليل کدباز بودن
به روز رساني لينوکس هم توسط شرکت هاي پشتيباني کننده انجام مي شود و هم توسط افراد عادي. راز اين امر که افراد عادي نيز مي توانند لينوکس را به روز نمايند در کدباز بودن لينوکس نهفته است. بدين شکل به روز رساني ها نسبت به ساير سيستم عامل ها که مجبوريد صبر کنيد تا شرکت ها آنها را به روز کنند، به سرعت انجام مي شوند.
4) پايداري بيشتر
پايداري سيستم هاي مبتني بر لينوکس بسيار بالاست. گوشي هاي لينوکسي به ندرت دچار مشکل مي شوند و به ندرت هنگ مي کنند. چيزي که شايد در گوشي هاي Windows Mobile بسيار شايع است و در گوشي هاي Symbian نيز ديده مي شود.
معايب لينوکس همراه
شايد بتوان تنها نقطه تاريک لينوکس هاي همراه را در برنامه هاي جانبي دانست. منظور از برنامه هاي جانبي برنامه هاي جاوا نيست که روي اغلب گوشي ها قابل استفاده اند. نرم افزارهاي جاوا در لينوکس به خوبي اجرا مي شوند. منظور از برنامه هاي جانبي نرم افزار هاي مخصوص سيستم عامل است. اين نرم افزارها به مراتب کارايي بيشتري نسبت به نرم افزارهاي جاوا دارند. به دليل گسترش کم گوشي هاي لينوکس، اين برنامه ها نسبت به برنامه هاي ساير سيستم هاي عامل همراه کمترند.
? لينوکس MontaVista در Motorola
لينوکس مونتاويستا در اکثر گوشي هاي لينوکسي موتورولا استفاده مي شود. اين لينوکس رابط کاربري جذاب و کاربرپسندي دارد و کارکردن با آن بسيار راحت است. شما با اين لينوکس نه تنها امکانات ساير سيستم هاي عامل همراه را داريد، بلکه از امنيت و امکان دستکاري آن نيز لذت خواهيد برد! براي مثال وجود فريم ورهاي متعدد براي گوشي هاي داراي اين لينوکس از امکان دستکاري آن و کدباز بودنش نشات مي گيرد. نسخه هاي مورد استفاده موتورولا از اين لينوکس قالبا از هسته4/ 2 استفاده مي کنند و يک رابط گرافيکي نوشته شده با QT دارند. RealPlayer پخش کننده پيش گزيده اين لينوکس است که بر خلاف Real هاي ساير سيستم عامل ها به شما امکان مشاهده فايل هاي تصويري با فرمت RM و کيفيت بسيار بالا را مي دهد. اين پخش کننده رنج بالايي از فايل هاي صوتي را پخش مي کند. با نصب پلير قدرتمندMplayer که از قدرتمندترين پخش کننده هاي لينوکس هاي کامپيوتر هاي شخصي است، قادر خواهيد بود تقريبا تمامي فرمت هاي چند رسانه اي را پخش کنيد. دوستانتان باور نخواهند کرد که شما با گوشي يتان فيلم هاي DivX را تماشا مي کنيد!
سيستم هاي همزمان سازي اين لينوکس به طور کامل با Outlook هماهنگ هستند و نرم افزار مديريت ايميل، امکان استفاده ازPOP, IMAP, SMTP را به طور کامل به شما مي دهد. خواندن فرمت هاي مختلف اسناد نيز به طور کامل پشتيباني مي شود. اما براي ايجاد اسناد نياز به نرم افزار جانبي داريد.
OpenMoko ?
اپن موکو يک پروژه کدباز براي ساخت سيستم عامل هاي کاملا آزاد است. (آزاد به معناي آزادي نرم افزار در بحث نرم افزارهاي آزاد) اين پروژه تحت حمايت هيچ شرکتي نيست و به اصطلاح يک Community است که هر کسي مي تواند به آن بپيوندد و در توسعه آن شريک شود. اپن مو کو قابليت نصب در کنار سيستم عامل هاي ديگر گوشي ها، بر روي کار حافظه را دارد. بدين ترتيب با نصب آن لطمه اي به سيستم عامل قبلي تان وارد نمي شود. اما اين کار به دليل اينکه اپن موکو هنوز پشتيباني کاملي از گوشي هاي مختلف را ندارد توصيه نمي شود. اين لينوکس هنوز جوان است و بايد امتحان خود را پس بدهد تا بتوان رويش جدي تر حساب کرد. Neo 3791 نام اولين گوشي است که اپن موکو را به عنوان سيستم عامل همراه دارد. اين گوشي که سال قبل ميلادي توسط شرکتFIC به بازار فرستاده شد، اولين گوشي کدباز در دنياست. اپن موکو توسط عاشقان (!) لينوکس هدايت مي شود و مي توان آينده درخشاني را برايش پيش بيني کرد; اما هنوز راه زيادي را در پيش دارد.
منبع:روزنامه حيات نو / سينا سعيدي/ن