بخش سوم
دراين مقاله به بررسي امورصدا، ويدئو، و بازي درابونتو مي پردازيم.
به عنوان مثال،موسيقي جرياني يا استريمينگ(streaming)،و يا ويدئوي روي خطي(online) چگونه انجام مي گيرد؟تماشاي يک فيلم سينمايي دي وي دي يا بلو-ري(1) يا اجراي يک بازي به چه مقدماتي نياز دارد؟ همه دوست داريم که اين کارها بدون نياز به نصب هيچ برنامه يا کُدکي(2)انجام بگيرد.
واقعيت درابونتو اين است که کار به اين سادگي ها نيست.بدون فراهم سازي مقدمات لازم تقريباً هيچ فايل صدا يا ويدئويي کار نمي کند.
اگريک بازي دوست جدي باشيد،لينوکس چيزي براي شما ندارد. با وجود اين، چند بازي ابتدايي،شامل بازي شطرنج، در پوشه Games وجود دارد.
![](/userfiles/Article/1389/10%20mehr/0001/241813 (1).jpg)
با اين همه،بسياري ازمسائل با نصب يک کُدک حل مي شوند.اما حل بعضي از مسائل بدون نصب چند برنامه کاربردي و پيکربندي بعضي از آنها، و بدون نصب تعدادي افزودني و کتابخانه،که تقريباً هيچ کدام ازآنها در مخزن نرم افزار سيستم شما حضورندارند تقريباً ناممکن است.
آيا حالا صداي مرا مي شنويد؟
تماشاي يک قطعه ويدئو بر روي YouTube را امتحان کرديم تا دريابيم که آيا مي تواند ويدئو را به صورت جرياني پخش کند(استريم کند) يا نه.ويدئو به خوبي پخش شد،اما هيچ صدايي درنيامد.ابتدا با چند آزمايش اطمينان يافتيم که مشکل در YouTube و برنامه مرورگر ما نيست.
![](/userfiles/Article/1389/10%20mehr/0001/241813 (2).jpg)
پيش از آن که ساعت ها روي رفع اشکال نرم افزارو سيستم عامل کار کنيد اطمينان يابيد که صدا در بايوس(3) کامپيوترتان فعال است.
براي حل مسئله صدا در سيستم خود، با ساده ترين راه حل ها آغاز کرديم، و بخش Sound Preferences در ابونتو را باز کرديم.
![](/userfiles/Article/1389/10%20mehr/0001/241813 (3).jpg)
برگه Sounds امکان تغيير دادن صداهاي رويدادهاي ابونتو را فراهم مي کند.
براي حل مسئله صدا در سيستم خود،با ساده ترين راه حل ها آغازکرديم،و بخش Sound Preferences در ابونتو را باز کرديم.براي باز کردن Sound Preferences درابونتو،روي System (در بالاي صفحه نمايش) کليک کنيد، به Preferences اشاره کنيد،و روي Sound کليک کنيد.دربرگه Devices، گزينه هاي مختلف ورودي و خروجي صدا را مي توانيد بيابيد،که در ميان آنها يک آزمايش صداي ساده وجود دارد، اما براي ما فايده اي نداشت. از اين روي، براي يافتن يک پاسخ به انجمن هاي ابونتو در وب مراجعه کرديم:
http://www.ubuntuforums.org/
به اين نتيجه رسيديم که برنامه ALSA Mixer يک برنامه کاربردي جامع صدا براي ابونتو است. با کليک کردن روي Applications، اشاره به Sound & Video، فهرستي از برنامه هاي صدا و ويدئو به نمايش درمي آيد. در اين فهرست مي توانيد بررسي کنيد و دريابيد که آيا برنامه ALSA Mixer بر روي کامپيوتر شما نصب شده است يا نه. اگر نصب نشده باشد،کافي است روي Applications کليک کنيد و سپس روي Add/Remove براي پيدا کردن آن در مخزن Add/Remove کليک کنيد. (چندين ميکسرALSA وجود دارد؛بين آنها به اين نتيجه رسيديم که GNOME ALSA Mixer براي ما مناسب تر است).
به اين نتيجه رسيديم که GNOME ALSA Mixer براي ما مناسب تر است.
![](/userfiles/Article/1389/10%20mehr/0001/241813 (4).jpg)
با نصب ALSA Mixer، به Sound Preferences رفتيم و ALSA را به عنوان گزينه پخش صداي پيش فرض براي همه چيز، شامل موسيقي، فيلم، و کنفرانس صوتي انتخاب کرديم. تحت Default Mixer Tracks، گزينه (ALSA Mixer) HAD Intel را به عنوان وسيله پيش فرض انتخاب کرديم.
در پي آن، برنامه GNOME ALSA Mixer را براي دستيابي کنترل هاي ولوم (بلندي صدا) همه جنبه هاي صدا بر روي سيستم خود به اجرا درآورديم. در GNOME ALSA Mixer، روي Edit و سپس Sound Card Properties کليک کرديم تا پنجره اي جديد بازشود. در سمت چپ پنجره فهرستي از مشخصه هاي کارت صدا (مانند Master، Surround، Line، و غيره) به نمايش درآمد. در اين فهرست اطمينان يافتيم که گزينه هاي Headphone و همه بلندگوها تيک دار هستند،و پنجره را بستيم.حال براي Headphone يک مربع تيک زني در پنجره اصلي GNOME ALSA Mixer، درست درزير Master ظاهر شد.
مربع کنارHeadphones را تيک دار کرديم،اطمينان يافتيم که هيچ چيز در حالت بي صدايي (mute) نيست، و صداي همه وسايل صدا را بلند کرديم.
مسئله حل شد. نيازي به باز کردن Terminal نداشتيم.
فرصتي براي تماشاي يک فيلم
قراردادن يک دي وي دي سينمايي در ديسک ران و تماشاي فيلم بر روي کامپيوتر کار ساده اي بايد باشد،درست است؟ در ابونتو چنين نيست.براي اين که يک فيلم دي وي دي را با ابونتو تماشا کنيد چند کار مقدماتي بايد انجام بدهيد.
چند برنامه پخش فيل را در Add/Remove Repository يافتيم و نصب کرديم، به اين اميد که يکي از آنها حاوي کتابخانه ها و کُدک هاي مورد نياز باشد. همه آنها ما را نااميد کردند. در نتيجه، بررسي مخزن هاي نرم افزار را ادامه داديم تا همه کُدک هاي ويدئويي مورد نياز را بيابيم و امتحان کنيم. پس از امتحان چند برنامه، شامل برنامه اي به نام «ubuntu-restricted-extras package» که بعداً دريافتيم که به آن قطعاً نياز داشته ايم، باز هم دي وي دي هاي مان به نمايش درنيامدند. براي يافتن يک راه حل دوباره به انجمن هاي ابونتو مراجعه کرديم.
به اين نتيجه رسيديم که لازم است مخزن Medibuntu را فعال کنيم، که پر از کتابخانه و کُدک رسانه اي است. براي اين کارمجبور بوديم که از رابط سطر فرماني بهره بگيريم.در نتيجه، باز هم به استفاده از Terminal بازگشتيم.
خوشبختانه،انجمن ها کُد مورد نياز را نيز فراهم کرده بودند. بنابراين، Terminal را باز کردين و کد زير را copy و paste کرديم:
Sudo wget
http://www.medibuntu.org/sources/list/d/$(lsb_releasse-cs).list /--output-
document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list &&
sudo apt-get –q update &&
sudo apt-get –yes –q –allow-unauthenticated install medibuntu-keyring &&
sudo apt-get –q update
واضح بود که اين کار تمام کننده نبود، چون لازم بود که يک کتابخانه به نام «libdvdcss» را نيز نصب کنيم. اين کار را با کُدي که در انجمن ها يافته بوديم انجام داديم:
Sudo/usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh
سرانجام،اين کار مسئله را حل کرد، و حالا مي توانستيم فيلم هاي سينمايي دي وي دي را برروي کامپيوترمان تماشا کنيم.
![](/userfiles/Article/1389/10%20mehr/0001/241813 (5).jpg)
اما آيا ويدئوي استريمينگ نيز به اجراي مقدمات ويژه نياز دارد؟ همچنان که پيشتر گفتيم،سايت هاي وبي چون YouTube بر روي سيستم ما به خوبي کار کردند. هرچند، لازم بود که سايت هاي داراي محتويات پيچيده ترمانند سايت هاي Hulu و Netflix را نيز آزمايش کنيم.
اگربخواهيد روي کامپيوتر لينوکس تان بازي کنيد، مجبوريد با بازي هاي ساده، مانند بازي سودوکو، بسازيد.
به نظر مي رسد که ويدئوي جرياني در ابونتو مشکلي ندارد. Hulu بدون هيچ مسئله اي کار مي کند، همچنان که سايت هاي پرطرفدار ويدئويي جرياني مانند Vimeo.co, و Veoh.com بدون مشکل کارمي کنند.Hulu حتي يک برنامه خدمات گيرنده(4) زيبا براي لينوکس دارد. اما Netflix فرق مي کند، با آن که گفته مي شود که Netflix در آينده نزديک ويدئوي جرياني براي لينوکس را پشتيباني خواهد کرد، درحال حاضر چنين نيست. اگر بخواهيد از فيلم هاي Netflix بر روي کامپيوترتان لذت ببريد، يا مي توانيد منتظر پشتيباني از لينوکس شويد يا به ويندوز يا مَک اتکا کنيد.
همچنين، پخش فيلم هاي روي ديسک هاي بلو-ري را امتحان کرديم. واضح است که حتماً يک روش براي به کار انداختن آنها وجود دارد،اما به احتمال زياد پس از نصب چند برنامه و پيدا کردن چند وابسته(5). بهتر است کمي منتظر بمانيم تا در آينده يک راه حل آسان فراهم شود. تا آن زمان مي توانيم از دستگاه هاي پخش خودگردان BD يا PS3 براي تماشاي فيلم هاي بلو- ري بهره بگيريم.
بازي
يکي از پرسش هاي بسياري از کاربران کامپيوتر درباره لينوکس در پشتيباني يا عدم پشتيباني از بازي هاي کامپيوتري ساخته شده براي ويندوزاست.صريح مي گوييم: پشتيباني نمي کند. بازي هاي روي سي دي ساخته شده براي سيستم عامل ويندوز بر روي سيستم لينوکس کار نخواهد کرد.
البته، تعداد بسيار زيادي بازي در مخزن Add/Remove حاضراست، اما در حقيقت، در ميان آنها هيچ چيزي براي بازي دوستان جدي وجود ندارد.هرچند، معادل هايي براي بازي هاي قديمي پرطرفدار، مانند Quake، و چند شبيه ساز براي کنسول هاي قديمي (NES، SNES، Sony PlayStation، و مانند آن) وجود دارد، اما در حال حاضر هنوز بازي هاي درست و حسابي را نمي توانيد براي لينوکس پيدا کنيد.
روزآمدسازي بايوس
چرا ساعت ها وقت را براي رفع اشکال نرم افزار و کتابخانه ها هدربدهيد، تا به اين نتيجه برسيد که مادربورد کامپيوترتان از همه سخت افزارهاي کامپيوترتان پشتيباني نمي کند؟ فقط به اين دليل که يک سيستم عامل جديد را بررسي مي کنيم به معني آن نيست که بايد همه دانش خود درباره رفع اشکال کامپيوترها را از پنجره دور بيندازيم.
از اين روي، پيش از آن که در انجمن هاي لينوکس خودمان را سرگردان کنيم تا دريابيم که چرا صداي کامپيوترمان در لينوکس کار نمي کند، بايوس را روزآمد کرديم. روآمدسازي بايوس با لينوکس دقيقاً شبيه به همين عمل درويندوز است، و نبايد تعجب کنيم، چون با سخت افزار يکساني سر و کار داريم.
از برنامه F7 BIOS Flash Update براي مادربورد اينتل خود بهره گرفتيم. کافي بود که برنامه روزآمدساز درست بايوس را ازسايت پشتيباني اينتل دريافت کنيم (فراموش نکنيد که نگارش لينوکس را دريافت کنيد،که در مورد مادربورد ما در سايت اينتل، «OS Independent» ناميده شده بود)،آن را در يک حافظه فلش USB ذخيره کنيم،کامپيوتر را به بايوس بوت کنيم، مکان روزآمدساز را ارائه کنيم، و تغييرات را ذخيره کنيم.
به اجمال، اگر بخواهيد روي کامپيوتر لينوکس تان بازي کنيد، بهترين کاري که مي توانيد انجام دهيد نصب Wine، CrossOver، VirtualBox، يا يک برنامه شبيه سازيا مجازي ساز(6) PC ديگر و اجراي بازي ها در داخل محيط هاي شبيه سازي شده ويندوز است. اين برنامه ها براي به کارانداختن ساير برنامه هاي اختصاصي ويندوز در ابونتو نيز مي توانند به کار گرفته شوند.
پي نوشت ها:
Blu-ray .1
Codec .2
BIOS .3
Client .4
Dependency .5
Virtualization software .6
منبع:نشريه ريزپردازنده- ش187
/ن