گرچه خروج برخي شركتهاي بينالمللي و بعضاً ورشكسته همانند نوكيا از كشور ممكن است تبعات منفي چندي نيز به دنبال داشته باشد، اما ميتوان اين شرايط را فرصتي براي شركتهاي ايراني شناسايي كرد.
به گزارش افتانا (پايگاه خبري امنيت فناوري اطلاعات)، از روزهاي پاياني هفته گذشته خبرهايي مبني بر تعطيلي دفتر مركزي شركت نوكيا در تهران منتشر شد، خبري كه امروز به طور رسمي از سوي مسئولان اين شركت فنلاندي در ايران تاييد شد ولي مديران اين شركت اروپايي همانند بسياري از همصنفان خود تعطيلي اين دفتر را نه به دليل وضعيت نامناسب اقتصادي اين شركت كه به دليل تحريمهاي بينالمللي عنوان كردند.
** عامل خروج نوكيا؛ تحريم يا ورشكستگي شركت
تعطيل شدن دفتر اين شركت فنلاندي در ايران تا پايان ماه آگوست 2012 به هر دليلي كه باشد خواه به زعم مديران اين شركت بهعلت فشارهاي اتحاديه اروپا مبني بر تبعيت اين شركت از تحريمهاي اين اتحاديه و يا به دليل حال و روز ناخوش اين شركت كه در رقابت با شركتهاي بزرگ ديگري همچون اپل و سامسونگ شكستهاي پيدرپي را در بازار گوشي تلفنهاي همراه هوشمند تجربه كرده ميتواند سبب خيري در بازار ايران باشد.
در زبان فارسي ضربالمثل خوبي هست كه ميگويد: "عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد" و به نظر مي رسد كه اين بار رفتن نوكيا از بازار ايران فضا را براي فعاليت شركتهاي داخلي بيش از گذشته باز خواهد كرد البته اگر مديران و مسئولان حاضر در فضاي اقتصادي كشور توجهي به اين نوع موضوعات داشته باشند.
رفتن شركت نوكيا از بازار ايران اگرچه ممكن است برخي تبعات منفي نيز به دنبال داشته باشد، زيرا در گام نخست تعدادي از كاركنان اين شركت در دفاتر ايران از كار خود بيكار خواهند شد و در گام بعدي خلأ حضور اين برند تجاري در بازار موبايل ايران ميتواند به انحصار گرايي چند برند خارجي ديگر كمك كند ولي با اين حال تعطيلي دفتر نوكيا در تهران فرصتي را پيش روي شركتهاي ايراني كه مشغول توليد كالاهاي مشابه نيز هستند، قرار ميدهد.
** فرصتي براي استفاده از تكنولوژيهاي روز دنيا
سالها پيش در دهه 70 ميلادي تيم اقتصادي دولت وقت ايران در بحران و ركود اقتصادي سالهاي ابتدايي اين دهه با هوشياري بسيار سهام شركتهاي بزرگي را كه دچار مشكلات مالي شديدي شده بودند و سهام آنها در بازارهاي بورس كاهش چشمگير داشت، خريداري كرد اين اقدام تيم اقتصادي دولت وقت سبب شد تا در سالهاي بعد و با اتمام بحران ركود اقتصادي، ايران سهامدار شركتهاي بزرگ و معتبري باشد، شركتهايي كه به راحتي و با خواست ايران جديدترين و آخرين تكنولوژيهاي خود را به ايران وارد ميكردند و محصولات اين شركتها و همچنين بخشي از سود سرشار آنها به جيب ملت ايران سرازير ميشد.
هماكنون نيز ميتوان با از فرصت پيش آمده استفاده كرد؛ از اين رو سرمايهداران بخش خصوصي و شركتهاي ايراني با استفاده از تجارب خود از وضعيت پيش آمده استفاده كنند تا شايد بتوان به شيوهاي ديگر و به مراتب اقتصادي تر از سالهاي گذشته با شركت نوكيا و يا بسياري از شركتهاي معتبر جهاني كه امروزه تحت تاثير ركود اقتصادي با مشكلات متعددي روبهرو شدند، همكاري كرد.
اقدامي كه تعدادي از كشورهاي عربي همسايه با جديت خاص به دنبال آن هستند و به طور حتم سالهاي بعد و با پايان يافتن ركود اقتصادي مشخص خواهد شد كه اين كشورها از وضعيت ركود اقتصادي و سقوط قيمت سهام بسياري از شركتهاي معتبر جهاني چگونه استفاده كردند.
البته بايد توجه داشت كه رفتن شركتي همچون نوكيا از بازار ايران به راحتي ميتواند فضاي انحصاري براي شركتهاي خارجي حاضر در بازار گوشي تلفن همراه به وجود آورد و تجربه نيز به خوبي نشان داده است كه بازار انحصاري به تنها موضوعي كه به هيچ عنوان توجه نميكند حق و حقوق مصرف كنندگان است موضوعي كه مردم ايران به خوبي با آن در طول اين سالهاي آشنا شدند.
|