در حالي كه همه ساله در ماه فوريه «روز اينترنت امنتر» در بسياري از كشورها به عنوان بهانهاي براي استفاده بهتر از تكنولوژي و اينترنت جشن گرفته و سالگرد آن برگزار ميشود، اين اتفاق هيچ گاه در ايران جدي گرفته نشده و حتي پيرامون آن گزارش يا بحث و گفتوگويي نيز درنميگيرد.
به گزارش «تابناك»، امروز دهم فوريه سال 2015 روزي است كه سالگرد «روز اينترنت امنتر» در سرتاسر جهان برگزار ميشود. روز اينترنت امنتر يا SID از سوي Insafe كه شبكهاي مرتبط با مركز Awareness Centers در اتحاديه اروپا براي آموزش استفاده امن و صحيح از تكنولوژي و اينترنت است، در ماه فوريه هر سال جشن گرفته ميشود و هدف اصلي آن ارائه آموزشهاي صحيح به جوانان و كودكان براي استفاده از تكنولوژيهاي جديد همچون موبايل و اينترنت است.
امسال نيز روز اينترنت امنتر با شعار «ايجاد يك اينترنت بهتر با همكاري يكديگر» و در پي حركتهاي موفقيتآميزي كه سال گذشته اين كمپين به آنها نائل شد، برگزار ميشود. در اين ميان در سراسر جهان و در كشورهاي مختلف به بهانه اين روز، اجلاسها و فعاليتهايي نيز از سوي دولتها و نهادهاي خصوصي در اين مورد صورت گرفته است.
نكته جالب آنكه اين روز در ايران گويا هيچ نمودي ندارد و هيچ گونه برنامه و فعاليتي از سوي متوليان امور اينترنت و مخابرات و تكنولوژي در كشور براي اين روز ديده نميشود. نه از سوي دولت و نه از سوي نهادهاي خصوصي. گويا هيچ كس در ايران از وجود يك چنين كمپين با اهداف متعالي اطلاع ندارد و براي يك اينترنت امن تر هيچ دغدغهاي نيست.
اينترنت بخش مهمي از زندگي روزمره همه ماست. جستجوهاي ساده روزمره، به اشتراك گذاري لحظات خود با دوستان و آشنايان، خريد و فروشهاي آنلاين، كسب اطلاع و دانش از اينترنت و... همه و همه به اين معناست كه امروز اينترنت به بخشي جدايي ناپذير از زندگي ما تبديل شده است.
در اين ميان به مانند هر فعاليت ديگر بشري، فضاي آنلاين و اينترنت نيز ميتواند بازخوردهاي منفي و سوءاستفادههايي را به همراه داشته باشد، به ويژه در خصوص كودكان، نوجوانان و جوانان كه بيش از همه در معرض آسيبهاي ناشي از سوءاستفاده از اين تكنولوژي هستند.
در همين راستاست كه كمپين روز اينترنت امنتر بنيانگذاري شده و هدف اصلي آن استفاده صحيح و مسئولانه از تكنولوژيهاي جديد و به ويژه اينترنت است. اين كمپين به قدري گسترده و مورد توجه در سطح جهاني است كه شركتهاي بزرگي چون مايكروسافت به يكي از اصليترين حاميان آن طي سالهاي گذشته تبديل شده است.
براي نمونه، مايكروسافت اقدام به راهاندازي بخشي در وبسايت خود در راستاي اين كمپين كرده كه طي آن از كاربران درخواست دارد، حداقل كار ممكن را در راستاي ايجاد يك اينترنت امنتر و بهتر صورت دهند.
حال با همه اين تفاسير، جاي بسي شگفتي است كه گويا در ايران، كسي هيچ نشاني از اين كمپين و فعاليت و اهداف آن ندارد، حال آنكه مدام مسئولان كشور سخن از استفاده صحيح و امن از تكنولوژي و اينترنت ميكنند. حتي جالبتر آنكه براي ايجاد امنيت در اينترنت و تكنولوژي ساليانه ميلياردها تومان هزينه صرف ميشود كه بعضا بينتيجه و يا با كمترين بازدهي ممكن است؛ در حالي كه با ايجاد يك چنين كمپينهايي يا پيوستن به آنها و برگزاري جلسات و فعاليتهايي در راستاي اهداف آن، ميتوان با هزينهاي بسيار كمتر، نتايج بسيار مطلوب تري گرفت.
شايد اين امر ناشي از بيتوجهي و تمركز مسئولان به بحث آموزش تكنولوژي و راههاي استفاده بهينه از آن است؛ به عبارت ديگر، اگر همانند اين كمپين كه توجه خاص و ويژه به بحث آموزش دارد، شاهد فعاليتهايي در اين زمينه در كشور بوديم، تا كنون بسياري از مسائل امنيتي و حرفهاي در استفاده از اينترنت و تكنولوژي به ويژه در قشر جوان و نوجوان كشور حل و رفع شده بود و نياز به آن نبود كه براي سوق دادن كاربران در مسير صحيح اقدام به ايجاد محدوديت با هزينههاي گزاف كنيم.
امروز دهم فوريه 2015 روز اينترنت امنتر است. هر كاربري ميتواند استفاده صحيح از اينترنت و تكنولوژي را همين امروز با اقدامات ساده آغاز كند. از تغيير گذرواژهها گرفته تا بررسي وضعيت خود در شبكههاي اجتماعي و پاكسازي اطلاعات مهم، از زدن شاخ و برگها و حاشيههاي بلاموضوع در وبگردي و ايجاد يك وبگردي هدفدار و منسجم در راه كسب دانش تا بازنگري استفاده از موبايل و نرم افزارهاي آن در كشور، از ترك گروههاي وايبري بيمصرف و اتلاف وقت براي خواندن لطيفه تا حركت براي استفاده از پتانسيلهاي تكنولوژي براي توسعه انساني، كارهايي است كه ميتوان در اين خصوص انجام داد.
هرچند شايد مسئولان كشور تا كنون توجهي به اين موضوعات نداشته و ندارند، متوليان روز اينترنت امنتر به خوبي ميدانند، هيچ راهي براي استفاده مطلوب از اينترنت و تكنولوژي، بهتر از آموزش و دانايي در اين مسير نيست.
|